Vera Farmiga, despre personajul ei din Closer to the Moon

de Gloria Sauciuc în 10 Mar 2014
Filmul rulează în premieră în cinematografele de la noi

În 2010 era nominalizată la Oscar pentru rolul secundar din Up in the Air, iar toamna lui 2011 şi-o petrecea la Bucureşti ca protagonistă a filmului Closer to the Moon, în regia lui Nae Caranfil. Vera Farmiga. Frumoasa actriţă cu rădăcini ucrainene jefuieşte din nou Banca Naţională a României, la jumătate de secol după ce acest lucru chiar s-a întâmplat, rămânând în istoria românilor ca cel mai faimos hold up.

Mamă a doi copii, Monica Sevianu, cea care a avut ideea celebrului jaf, devenită Alice în filmul lui Nae Caranfil, nu este împuşcată ca ceilalţi membri ai bandei, ci eliberată în 1964 - după câţiva ani de muncă silnică, apoi emigrează în Israel, fiind evreică, unde a şi murit în anii '70. Tot mamă a doi copii, Vera Farmiga a explicat la conferinţă de presă ţinută în toamna lui 2011 pe platourile de filmare din strada Polizu (Bucureşti), că a explorat „ideea de maternitate, de sacrificiu, de a crea o lume mai bună pentru copii tăi".

Subiectul filmului e concentrat pe România anului 1959. Pentru populaţia rămasă nearestată, viaţa pare destul de calmă.

E ceva mai puţină teroare decât pe vremea lui Stalin, ceva mai multă pâine şi ceva mai mult „circ”: televiziunea, jazzul şi filmele străine au devenit accesibile.

Dar... într-o frumoasă dimineaţă de august, cinci tovarăşi mascaţi şi înarmaţi până în dinţi atacă maşina Băncii Naţionale şi dispar cu echivalentul unui milion de dolari în lei româneşti. Un hold-up rapid, spectaculos, executat în plină zi, sub privirile siderate ale trecătorilor.

O lovitură demnă de cele mai „tari” filme poliţiste americane.

După o lună de cercetări, Securitatea reuşeşte să-i aresteze pe vinovaţi.

Cu toate acestea, nici la 50 de ani de la jaf nu se cunosc adevăratele motive pentru care gruparea celor cinci a furat 1,6 milioane de lei în acea zi de august a anului 1959. O ipoteză care s-a vehiculat la acea vreme a fost că cei cinci doreau să finanţeze mişcarea sionistă din România. Cei cinci 'gangsteri' (patru bărbaţi şi Monica Sevianu, femeia) erau toţi intelectuali; mai mult, personaje cu funcţii importante în ierarhia de partid. Unul dintre ei este însuşi cumnatul Ministrului de Interne. În plus, au fost cu toţii activi în timpul războiului, în cadrul acţiunilor conspirative antifasciste.

Un răspuns ar putea fi protestul cu privire la condiţia intelectualilor evrei. Deşi iniţial, la venirea comuniştilor, evreii aveau o serie de privilegii, treptat toţi au fost puşi în funcţii secundare. Este foarte posibil ca, în realitate, jaful celor cinci să fi fost doar un gest terorist de protest. Pentru că în ţară cu atâţia bani nu aveai ce să cumperi, o reţea (de emigrări sau de întrajutorare) era greu de organizat fără să afle Securitatea, iar în străinătate banii nu erau convertibili...  Într-o „ţară de tovarăşi”, unui profesor de istorie al Universităţii, unui astrofizician celebru, unui ziarist reputat si unui şef al departamentului judiciar din Miliţie nu le-ar lipsi ocaziile de a-şi umple buzunarele fără riscuri. Şi atunci, de ce ar recurge la un atac armat?

Vera Farmiga a mai povestit la conferinţa de presă din octombrie 2011 că a ajutat-o în construirea personajului ei faptul că filmările sunt în România. „Pentru mine, a fi aici m-a ajutat cu rolul, pentru că am putut înţelege ce ravagii a făcut comunismul. Am înţeles-o [pe Alice/Monica - n.red] şi din ce am auzit la bunica, ucraineancă, cu poveştile ei despre supravieţuire. Am înţeles ce înseamnă nemulţumirea, revoluţia, revolta, ceva ce nu am valorizat în America. Pe scurt, a fost provocarea de a înţelege ideea de sacrificiu.Şi de a fi activ din punct de vedere civic, de a avea o voce care se face auzită", explică Farmiga.

Pentru mine, a fi în România m-a ajutat cu rolul, pentru că am putut înţelege ce ravagii a făcut comunismul. Am înţeles-o pe Alice şi din ce am auzit la bunica, ucraineancă, cu poveştile ei despre supravieţuire. Am înţeles ce înseamnă nemulţumirea, revoluţia, revolta, ceva ce nu am valorizat în America. Pe scurt, a fost provocarea de a înţelege ideea de sacrificiu. Şi de a fi activ din punct de vedere civic, de a avea o voce care se face auzită (Vera Farmiga)

 

Întrebată despre cum îşi alege rolurile, Vera Farmiga a declarat la conferinţa de presă că urmăreşte poveştile care o inspiră, care o motivează, care îi dau şansa să crească şi care îi deschid orizonturile în SUA.

„Desigur, ca susţinător al familiei mele (am copii, am şi eu o ipotecă) trebuie să iau în considerare mai multe opţiuni, dar mi-am dat seama din experienţa mea de până acum că cea mai stimulantă muncă e cea în cinematograful independent. Şi, cu siguranţă, producţiile cu personaje feminine puternice, complexe.

Cred în magnetismul unor poveşti, în acele poveşti care vin singure la mine. Lecţii care se vor învăţate. Dar întotdeauna găsesc în ele inspiraţie".

Vera Farmiga o intrepretează, aşa cum am scris mai sus, pe Monica Sevianu, Mark Strong îl joacă pe Alexandru Ioanid, Harry Lloyd este cameramanul filmului de reconstituire a jafului, Tim Plester apare în rolul celebrului astrofizician expert în zboruri spaţiale Paul Ioanid, iar Christian McKay este interpretul lui Saşa Muşat. În total, distribuţia filmului numără „o mică armată de treizeci şi ceva de actori veniţi din Marea Britanie (cu excepţia Verei Farmiga care vine din SUA)”, după cum se exprimă Nae Caranfil.

Deşi scris iniţial pentru o distribuţie românească, Closer to the Moon îi împlineşte regizorului Nae Caranfil un vis ce datează din adolescenţă. Odată cu găsirea unui coproducător american, Michael Fitzgerald (Wise Blood, The Pledge şi The Volcano - filme apreciate de critică, după cum se exprimă producătorul român, Bobby Păunescu), Caranfil reuşeşte în sfârşit să facă un film care să semene cinematografului cu care a crescut şi care l-a format, un cinematograf anglofon în cea mai mare parte. 

„Din perspectiva unui scenariu care a fost gândit pentru limba română şi pentru un casting cu actori români, schimbarea are mai degrabă aspecte pozitive: îmi este foarte uşor să lucrez într-o tradiţie clar asumată a unui cinematograf anglofon care preia universuri neanglofone, de la Doctor Jivago şi până la lucruri foarte recente. Pe de altă parte, există desigur savoarea replicilor în română care se pierde, dar se câştigă altceva, prestaţia acestor extraordinari actori", spune entuziast Nae Caranfil.

Exploreaza subiecte similare:

Up in the Air, Closer to the Moon, Nae Caranfil, Vera Farmiga, actor, Mark Strong, Harry Lloyd, Christian McKay, Tim Plester

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
rob3rt_89 pe 5 octombrie 2011 12:10
poate va reusi nae sa obtina recunoasterea internationala cu acest film.....cat de modest trebuie sa fii sa joci in The Departed si Up in the air , iar apoi intr-un film romanesc....
Crynick pe 11 martie 2014 17:19
modest pentru r0b3rt_89
Gebeleizis pe 5 octombrie 2011 14:33
Abia asteptam filmul. Mi se pare promitator.
alex_il_fenomeno pe 5 octombrie 2011 16:15
de abia astept mai multe detalii !
madia pe 5 octombrie 2011 17:09
Nu o suport pe Vera Farmiga...
darayawaus pe 5 octombrie 2011 23:53
Nici eu n-o suport pe Angelina Jolie, dar n-am ce dracu' sa fac. Dau de ea peste tot mai des decat de administratora blocului, dar asta e... rabd. Fa si tu la fel.
FlorinMovieFreak pe 6 octombrie 2011 01:27
AHAHAHAH :))
xerses pe 6 octombrie 2011 10:14
Poate va fi mai convingatoare de data aceasta aceasta.
Gloria pe 6 octombrie 2011 13:36
Vera mi se pare foarte talentata.
adi_ramses pe 10 martie 2014 13:11
Arata foarte bine. Sa vedem cum o sa fie

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells