Thrillerul SF Arrival sosește la cinema. „Primul contact” cu publicul român

de Cinemagia în 28 Oct 2016
Au venit să cotropească sau doar să cunoască omenirea? Sunt periculoși sau pașnici?

Unul dintre cele mai așteptate thrillere SF ale anului, „Arrival”/„Primul Contact”, se va lansa la cinema vineri, 11 noiembrie 2016 – simultan în România și SUA. Producția a atras deja atenția pe plan internațional, deopotrivă în rândul criticilor și al cinefililor, după ce în septembrie a obținut o nominalizare pentru marele premiu, Leul de Aur, la Festivalul de Film de la Veneția. Cu un scenariu inedit și o distribuție multi-premiată, „Arrival” se anunță a fi una dintre cele mai atractive lansări din toamna aceasta.

Douăsprezece nave misterioase aterizează în locuri diferite de pe glob, stârnind panică. Înainte doar imaginați sau contestați, extratereștrii sunt acum aici, dar nimeni nu știe de ce au venit și ce planuri au. Lumea întreagă lansează imediat supoziții, iar marile puteri amenință să atace „invadatorii”. În acest context, Dr. Louise Banks (Amy Adams), specialistă în lingvistică, este angajată de Guvernul SUA să descifreze limbajul „intrușilor” pentru a le afla intențiile. Modul în care aceștia comunică este însă diferit de orice cunoaște omenirea, astfel încât Banks și colegul fizician Ian Donnelly (Jeremy Renner) se folosesc deopotrivă de cifre, litere, sunete și mimă în incercarea de a relaționa cu doi reprezentanți ai oaspeților nepoftiți. Miza: soarta planetei. Scopul: de a afla cât mai curând ce îi frământă pe toți: Ce caută extratereştrii pe Terra? Au venit să cotropească sau doar să cunoască omenirea? Sunt periculoși sau pașnici? Cu o abordare neconvențională și eforturi istovitoare, echipa decodează, treptat, piese din uriașul puzzle pe care îl reprezintă limbajul civilizației extraterestre. Între timp însă, liderii lumii se întrec în ultimatumuri, iar tensiunea generală riscă să degenereze într-un război inter-planetar.

Scenariul surprinde prin abordarea proaspătă, oferind o reprezentare nemaiîntâlnită a ideii de extraterestru, atât în ceea ce privește înfățișarea, cât și exprimarea. Dincolo de contextul SF și efectele vizuale impresionante (nava extraterestră și „pasagerii” sosiți din altă galaxie), pelicula pune în prim plan comunicarea, rolul și semnificatia acesteia, oferind publicului o revelație fonetică și vizuală, dar și un motiv de reflecție: dacă limba vorbită ne influențează modul de a percepe lumea, oare crearea unui nou limbaj, care să ne permită să comunicăm cu extratereștrii, ne-ar ajuta să ne înțelegem mai bine pe noi înșine? Descoperirea noii forme de civilizație și relația care se construiește între extratereștrii “invadatori” și savanții - soli ridică o serie de întrebări despre adevăruri relative, despre puterea intuiției și curajul de înfrunta necunoscutul, despre orgolii abrupte și convingeri dureroase - toate învăluite într-o atmosferă de emoție, dramă și mister, care ține spectatorii captivi până în ultima secundă, pentru un deznodământ neașteptat. Mai multe aflăm din „Arrival”/„Primul contact”, din 11 noiembrie 2016, la cinema.

Protagonista Amy Adams are deja în palmares două Globuri de Aur, cinci nominalizări la Oscar și cinci la premiile BAFTA, pentru rolurile din „Junebug”, „Doubt”, „The Fighter”, „The Master” și „American Hustle”. În acesta din urmă a făcut echipă cu același Jeremy Renner, la rândul său distins cu două nominalizări la Oscar, una la BAFTA și una la Globurile de Aur, pentru rolurile din „The Hurt Locker” și „The Town”. Din distribuția „Arrival” îl mai recunoaștem, în rolul colonelului Weber, pe Forest Whitaker (câștigător al unui Oscar, un Glob de Aur și un trofeu BAFTA pentru interpretarea dictatorului ugandez Idi Amin, în „The Last King of Scotland”).

Regia filmului îi aparține lui Denis Villeneuve, cunoscut pentru producțiile „Sicario” (2015), „Prisoners” (2013), „Incendies” (2010), acesta din urmă aducându-i și o nominalizare la premiile BAFTA. Scenariul este realizat de Eric Heisserer, pe baza nuvelei “Story of Your Life”, scrisă de Ted Chiang în 2000.

Despre Sony Pictures Entertainment

Sony Pictures Entertainment (SPE) este o filială a Sony Entertainment Inc., la rândul ei o sucursală a Corporaţiei Sony din Tokio. Operaţiunile internaţionale ale SPE cuprind: producţia, achiziţia şi distribuţia de filme; reţele de televiziune; crearea şi distribuţia produselor digitale; operarea studiourilor de film; dezvoltarea unor noi produse de divertisment, servicii şi tehnologii. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.sonypictures.com.

Despre InterComFilm

InterComFilm Distribution S.A. a fost înființată în martie 2000, având ca obiect de activitate distribuția filmelor de cinema. Rădăcinile acesteia datează însă încă din anul 1992, când își începea activitatea GFR Distribution, primul distribuitor privat de film de pe piața românească. În 2000, InterCom RT a cumpărat 51% din acțiunile GFR, formând astfel o asociere, care întrunea aceeași pasiune și experiență în industria filmului. În prezent, compania este licențiată Sony Pictures și este unul dintre cei mai dinamici jucători de pe piața de distribuție a filmului în România. Detalii, pe www.intercomfilm.ro

 

Exploreaza subiecte similare:

Arrival

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells