Suburbicon, despre cele mai întunecate laturi ale umanității

de Cinemagia în 2 Nov 2017
Vecinii construiesc un zid în jurul casei în care o familie de afroamericani doar ce s-a mutat, încercând să le delimiteze clar mica arie. Între timp, oamenii cu adevărat cu probleme din cartier sunt chiar după colț

Suburbicon, cu preiera pe marile noastre ecrane vineri, 3 noiembrie, reprezintă întruchiparea perfectă a unei suburbii plasate în anii 1950 unde cele mai bune și cele mai întunecate laturi ale umanității sunt reflectate prin prisma oamenilor obișnuiți. Însă, atunci când un jaf se sfârșește tragic, o familie este pervertită de șantaj, răzbunare și trădare pentru a putea supraviețui.

Suburbicon  este regizat de către câștigătorul premiului Oscar George Clooney (Good Night and Good Luck),  iar  scenariul este realizat de către câștigătorii premiului Oscar Joel & Ethan Coen (No Country For Old Men), de către Clooney și premiatului cu Oscar Grand Heslov (Argo).

Suburbicon  îi numără în distribuția sa de excepție pe câștigătorii premiului Oscar Matt Damon (Good Will Hunting) și Julianne Moore(Still Alice), împreună cu Noah Jupe, un băiat de 9 ani (The Night Manager și Wonder, care își va avea lansarea în curând). De asemenea, un alt actor de excepție demn de a fi menționat care joacă în acest film este Oscar Isaac (Star Wars: The Force Awakens).

În primul deceniu de după cel de-Al Doilea Război Mondial, clasa de mijloc a Americii tinde să se mute în totalitate în zonele de suburbii: case idilice pe care și le pot permite în comunități agregate. Pentru mulți dintre ei, Visul American de a deține o casă devine realitate.

Heslov spune: „scriam un scenariu împreună cu George bazat pe evenimentele desfășurate în Levittown, Pennsylvania. În timp ce ne documentam despre aceste întâmplări, George a descoperit un film documentar din anul 1957 numit <<Crysis of Levittown>> care surprinde  ce s-a întâmplat cu adevărat în momentul în care William și Daisy Meyers au devenit prima familie african- americană care s-a mutat în Levittown.”

„În ziua în care familia Meyers s-a mutat în cartier, poștașul a presupus faptul că doamna Mayers era menajera și a întrebat-o dacă domnul Mayers este acasă”, ne împărtășește Clooney. „Atunci când i-a explicat faptul că ea este doamna Mayers, poștașul a început să bată din ușă în ușă, proclamându-se ‘Reverendul Paul al Levittown-ului’, întrebând pe toată lumea dacă și-au cunoscut noii vecini. În aceeași seară, aproape 500 de oameni s-au adunat pe peluza din fața casei, apostrofându-i cu apelative rasiste, atârnând steagurile Confederației și, mai presus de cele anterior menționate, arzând o cruce pe peluza din imediata apropiere”…

Clooney și-a reamintit de scenariul trimis de către frații Coen în anii 1999 denumit Suburbicon. „Era o comedie thriller cu teme asemănătoare cu cele prezente în Fargo și  Burn After Reading: personaje neajutorate, nenorocite care fac alegeri foarte greșite. Noi ne-am gândit să transformăm  întreaga poveste în ceva mai puțin comic și mai mult agresiv. Cred că este o perioadă  potrivită pentru un film dur”. „În acel moment, George a avut ideea să preia scenariul deja existent al Sububricon și să îl plaseze în Levittown în săptămâna în care familia birasială Mayers s-a mutat în noul cartier”, spune Heslov.

„Este un lucru în conștiința națională care privește lucrurile din acea eră într-o manieră nerealistă”, spune Matt Damon, care îl interpretează pe Gardner Lodge, tatăl din suburbie. „Vrem să credem că în general toată lumea era într-o oarecare măsură fericită, dar este mult prea evident că oamenii vor rămâne mereu, și întotdeauna vor exista multe lucruri tenebroase, întunecate și o latură negativă”.

În aparență, Gardner Lodge este un soț și un tată-model, însă el însuși se surpinde într-o ipostază complet antagonică în momentul contactului cu elementul criminalității din Suburbicon.

„La începutul filmului, spectatorul își formează o idee preconcepută despre personajul pe care îl interpretez”, spune Damon. „Dar acele supoziții încep să fie anihilate pe măsură ce acest personaj încearcă în repetate rânduri să preia controlul asupra unei situații, dar eșuează în mod continuu”.

„Matt este un profesionist desăvârșit cu o paletă de caracteristici inimaginabil de vastă”, spune George Clooney, „însă plăcerea sa vinovată constă în a juca rolul bufonului”.

Gardner trăiește o viață idilică, Rockwelliană în orășelul Suburbicon alături de soția sa, Rose (Julian Moore) și băiețelul său ( Noah Jupe).

„Rose nu este o persoană de o fericire debordantă, și nu este pe deplin fericită în căsnicia sa”, explică Moore. „Ea îl acuză pe soțul său de accidentul care a lăsat-o pentru restul vieții ei într-un scaun cu rotile.”

Sora geamănă a lui Rose (de asemenea Moore) îi ajută cu menajul, ajungând în final un rezident permanent.

„La începutul filmului, Margaret este sora mai plăcută și mai simplă”, spune Moore. „În secret, ea este invidioasă pe viața pe care o trăiește sora sa, fapt care va crea tensiuni și va influența deciziile pe care le va lua”.

„Când mi s-a spus că este vorba despre o comedie cu umor negru, le-am răspuns că  nu este nimic amuzant la această situație”, spune Karimah Westbrook, care îl interpretează pe Dl. Meyers. “Dar în istoricul personajului meu se încadrează o doză semnificativă de ironie și de comentarii sociale. Ei își întemeiază o familie în căutarea visului american și cred că vor fi bine-primiți și în siguranță în noua lor casă. Din nefericire, noii lor vecini sunt foarte nerespectuoși și, câteodată, periculoși: sparg geamurile mașinii lor și sar pe aceasta. În același timp, o problemă reală se află în spatele ușii de alături pe care nimeni nu o abordează”.

Adevărata viață a familiei Mayer era chinuitoare, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte din cauza unei hărțuiri fonice constante din partea vecinilor care băteau tobele, foloseau isntrumente de suflat foarte gălăgioase sau care cântau și țipau pentru a-i face să părăsească cartierul.

 „În timpul cercetării noastre, am descoperit faptul că protestatarii au construit un zid uman în jurul casei Mayers, fluturau drapelurile Confederației, ardeau cruci și au scris o petiție pentru a putea evacua familia din acel cartier. Noi folosim cuvinte care au fost utilizate în scrierea acelei petiții”, explică George Clooney.

„Pe parcursul filmului folosim montaje reale din documentar”, continuă Clooney. „Câteodată trebuie să vezi care sunt elementele realității pentru a putea avea un impact puternic. Deseori, bigoteria este ceva normal pentru audiența și publicul din zilele noastre”.

„Suburbicon este despre vremurile în care trăim”, adaugă Matt Damon. „Vecinii construiesc un zid în jurul casei în care o familie de african-americani doar ce s-a mutat, încercând să le delimiteze clar mica arie. Între timp, oamenii cu adevărat cu probleme din cartier sunt chiar după colț.”

„Toată lumea ratează ce este cu adevărat problematic, se uită în direcția greșită”, spune George Clooney. „Ei vor să creadă că toate erau în ordine până să ajungă minoritatea. Când ne uităm în trecut la cât de minunată era America, trebuie să ne amintim faptul că ea nu era așa pentru o mulțime de oameni. Asta este o discuție care va fi întotdeauna de actualitate”…

Exploreaza subiecte similare:

Suburbicon

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells