Studiu filme horror. De ce dăm bani ca să fim speriați

de Gloria Sauciuc în 21 Oct 2018
Filmele horror ne dau o zonă sigură în care putem fi terorizaţi

Alfred Hitchcock spunea că el nu înțelege de ce oamenii dau bani ca să fie speriați. Rezultatele de box office din weekend arată că Halloween a avut pe teritoriul american încasări-record. Așadar observația lui Hitchcock este valabilă și astăzi. Un studiu recent oferă - peste ani - răspunsul la această dilemă a celebrului regizor.

O teză de absolvire realizată de către Sarah Miller-Shreve la Facultatea Ontario Brescia a arătat că există o corelație între persoanele care suferă de anxietate dar și cele care dovedesc o puternică empatie și plăcerea de a urmări filme horror.

Horror-ul a fost o temă populară în cinematografie, acest lucru întâmplându-se încă de la începuturile acestei arte. Horror-ul implică îngrijorare, frică, anxietate, şi se pare că publicul care apreciază genul caută aceste experienţe. Totuși, lumea evită în general emoțiile și stările care provoacă disconfort și, atunci, de ce - totuși - suntem gata să dăm 30 lei pe un bilet ca să fim speriaţi? Răspunsul l-a găsit acestă studentă: pentru că este cel mai sigur mod în care să trăim experienţa spaimei.

Proiectul Miller-Shreve a numărat 43 de respondenţi, studenţi, care au completat chestionare despre experienţele lor la diverse genuri de filme, clasificând şapte genuri de filme, urmărind răspunsul cu privire la cât de mult au fost apreciate sau dezaprobate filmele respective. Respondenţii care au acordat o pondere mare filmelor horror au fost consideraţi ca având o preferinţă ridicată. De asemenea, studenţii au completat diverse teste de personalitate pentru a se afla nivelul lor de anxietate, de stabilitate emoţională şi de comportament impulsiv. Studiul a demonstrat că persoanele cu un nivel ridicat de anxietate, anume cele care se simt nesigure în orice situaţie, au o afinitate mai mare pentru filmele horror decât acelea care au un nivel mai scăzut de anxietate în viaţa de zi cu zi...

Concluzia a surprins-o pe Miller-Shreve, a cărei ipoteză de lucru - anume că oamenii cu o anxietate scăzută caută senzaţiile filmelor horror - a fost contrazisă diametral. Concluzia a fost că persoanele cu un nivel ridicat de anxietate percep filmele de groază ca pe o supapă de descărcare, un mod de a-şi exprima într-un mod sigur frica într-un context în care filmul cere asemenea emoţii.

În altă ordine de idei, cercetătorul Mathias Clasen susţine că horror-urile permit publicului să trăiască emoţii negative precum frica şi anxietatea într-un spaţiu sigur. Într-un articol pentru ScienceNordic, Clasen sugerează că „frica activează mecanismele de apărare” şi ne permite să dezvoltăm și exersăm tehnici de autoprotecţie. Clasen relatează că „nu a fost surprins să vadă că unii dintre noi considerăm filmele horror ca pe o metodă de terapie", ca pe un „gen care permite în mod voluntar şi controlat să experimentăm emoţii negative”. Aşa cum mai notează Clasen într-un articol din ScienceNordic, preţul pentru această expunere pot fi coşmarurile şi insomniile. Se pare că şi pentru această defulare a fricii există un preţ de plătit.

Exploreaza subiecte similare:

Alfred Hitchcock, halloween, The Night Eats the World

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Părerea ta

Spune-ţi părerea
carmen_angelus_romila pe 22 octombrie 2018 07:56
Interesante studiile facute pe aceasta tema, demonstratii exista, concluziile sunt uneor contradictorii, cert este ca, acest gen de filme, este bine sau nu, se produc si au un numar mare de spectatori,,,!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells