Star Trek Into Darkness îţi taie răsuflarea

de Gloria Sauciuc în 11 Mai 2013
Avanpremieră în cinematografele din Arad, Bacău, Baia Mare, Brăila, Bucureşti, Constanţa, Cluj, Iaşi, Oradea, Ploieşti, Piteşti, Târgu Mureş şi Timişoara

Star Trek Into Darkness rulează în regim de avanpremieră în cinematografele cu tehnologie 3D din toată ţara şi pe ecranul IMAX din Bucureşti, oferind un spectacol vizual care îţi taie răsuflarea şi o poveste cu multe twisturi, acţiune cât să nu lase actorii să-şi tragă sufletul vreo clipă, multă tensiune şi personaje complexe.

 În 2009, J.J. Abrams - creatorul seriei Lost, regizorul lui Misiune: Imposibila III şi a lui Super 8 - resuscita franciza Star Trek, nu doar readucând seria la viaţă, ci dându-i un suflu nou. A reuşit asta fără să îi aplice o transformare radicală. A reuşit să-l facă pur şi simplu bun, mai mult - un film mainstream, salvându-l de la statutul filmului de nişă. Ce înţelegeam atunci, şi ni s-a confirmat cu ocazia avanpremierei lui Into Darkness, este că regizorul nu face parte din grupul fanilor împătimiţi ai seriei Star Trek. Nefiind unul dintre fani, a lucrat ca simplu povestitor, fără să se raporteze la un bagaj emoţional sau vreo nostalgie personală. Asta a putut face din Star Trek Into Darkness un SF cu viaţă proprie, de audienţă generală.

 E adevărat, prima scenă din Star Trek Into Darkness, film pe care l-am vizionat joi seara pe ecranul Imax din Bucureşti, este un tribut adus seriei Star Trek, făcând trecerea de la "locurile comune", ce cu siguranţă vor unge pe suflet fanii, către un nou nivel. Echipa de pe Enterprise este într-o misiune de explorare, pe planeta vulcanică Nibiru. Unul dintre trailerele filmului arată în câteva secunde fascinanta planetă. În film secvenţa este destul de dezvoltată, cu Kirk (Chris Pine), Spock (Zachary Quinto) şi Bones (Karl Urban) gata să încalce regulile Flotei Stelare. După scena-tribut, filmul evoluează în direcţia în care J.J. Abrams a vrut să ducă filmul de la bun început. Odată ce misiunea de explorare "a noi lumi şi noi civilizaţii" este încheiată, Enterprise revine la bază. Acolo Kirk află despre atentatul asupra arhivelor Flotei Stelare, pus la cale de cel identificat ca fiind John Harrison (Benedict Cumberbatch). Aşa că misiunea Enterprise se modifică radical - Kirk şi echipajul său vor pleca în spaţiu într-o operaţiune militară. Pentru că un război e pe cale să se declanşeze... Miza filmului creşte, astfel, dramatic.

Rămânând la capitolul tributuri, fanii din sală ai seriei Star Trek au aplaudat - la proiecţia din sala Imax de joi seară - intervenţia într-o scenă scurtă a unui personaj veteran din universul Star Trek. Salutăm şi noi această participare.

Personajul negativ al filmului, jucat de un Benedict Cumberbatch costumat precum Blade, este un adevărat adversar pentru Kirk şi echipaj, mai ales prin caracterul lui alunecos, manipulativ. Rece, cerebral, cu rezistenţă fizică şi abilităţi combative aproape inumane, cel identificat de Flota Stelară ca John Harrison are un soi de cruzime ce-l apropie de Hannibal Lecter. Scenariştii Roberto Orci, Alex Kurtzman, Damon Lindelof îl fac miezos pe acest villain. Pe de o parte crede în eugenie, pe de alta are câteva momente în care i se întrevede umanitatea. J.J. Abrams licitează şi mai mult la capitolul "răi". Mai există o minte bolnavă în spatele personajului lui Cumberbatch, a cărui identitate nu o vom dezvălui, care încurcă şi mai mult iţele echipajului de pe Enterprise. Pregătiţi-vă, de asemenea, pentru câteva twist-uri bune, plus mărunte şi secundare conflicte care vor pune sare pe rană, pe parcursul filmului, dând de furcă protagoniştilor.

 Dacă Kirk şi Spock, intuitivul comandant şi - respectiv - raţionalul secund, se completează reciproc, iar fetele de pe Enterprise - Uhura (Zoe Saldana) şi Dr. Carol Marcus (Alice Eve) vor face deliciul publicului masculin (prima mai ales pentru scena în care îi confruntă pe agresivii klingonieni, iar blonda mai ales prin apariţia în bikini), personajul nostru de suflet din acest film este... Scotty (Simon Pegg), inginerul-şef de geniu de pe Enterprise.

Scenele de luptă corp la corp, sau dintre nave, urmăririle în spaţiu, ori de pe planeta klingonienilor, Kronos, frumuseţea stranie a planetei Nibiru, imaginile panoramice ale Londrei din viitorul îndepărtat, plus proiectarea filmului în trei dimensiuni, fac din Star Trek Into Darkness un spectacol vizual la care îţi vei ţine respiraţia. Comparabil ca spectaculozitate cu un Transformers: Dark of the Moon, ori Iron Man 3, fiind totodată altceva, nu credem că greşim afirmând că are şi miez, cam ca un thriller psihologic.

Iar după ce J.J. Abrams şi echipa reuşesc să facă un film în care nu e timp să te plictiseşti, pentru că există acţiune, miză, conflicte, vocea din off de pe generic te va face să simţi fiori în tot corpul. La auzirea tagline-ului filmelor Star Trek, nostalgia şi emoţia vor năpădi spectatorul, fie că este fan împătimit, fie că a urmărit măcar o dată un film din seria cu Căpitanul Jean-Luc Picard: "Space: the final frontier. These are the voyages of the starship Enterprise. Its five-year mission: to explore strange new worlds, to seek out new life and new civilizations, to boldly go where no man has gone before".

Exploreaza subiecte similare:

Star Trek Into Darkness, J.J. Abrams, Mission: Impossible III, Lost, Super 8, Zachary Quinto, Chris Pine, Zoe Saldana, Alice Eve, Karl Urban

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Părerea ta

Spune-ţi părerea
CPU pe 11 mai 2013 19:43
"A reuşit asta fără să îi aplice o transformare radicală" si eu care ma gandeam ca a reusit sa transforme star trek intr-un fel de star wars. imi aduc amintte ce scandau unii fani acum ceva ani "make treks not wars"
daca ai vrut sa zici ca a reusit sa incadreze star trek in moda filmelor din 2013, atunci da ai dreptate dar sa spui fara o transformare radicala mi se pare exagerat.cele 2 filme nu mai au nimic in comun cu tematica din seria originala, parerea mea

zeno.marin pe 11 mai 2013 21:05
Daca nu ti se taie rasuflarea, atunci se taie maioneza sau se rupe filmul. Depinde.

Moda, moda, moda. Bani, bani, bani si exploatarea unor teme legendare. Sau "Calea batatorita" dar ipsa de imaginatie care exploateaza dependenta publicului de o tema indragita. Sa-mi fie cu iertare, in veci pururi nu vor mai reusi efectele speciale si grafica pe computer sa reinvie mult iubitul dar... apusul Star Trek. Pacat. Unde mai pui ca primitive cum erau in anii 90, judecand dupa capacitatea si tehnica de atunci de a crea efecte speciale, acele efecte chiar... erau convingatoare! Nu prea aveai ce le reprosa, chiar si asa low budget cum erau. Ca sa nu mai spun de panourile cu beculete si lampi care se aprindeau anarhic, cu ecranele bombate si graficele inutile din si mai vechea serie (epoca J. T. Riker)... Chiar si acelea erau suficient de convingatoare. Scenarii le erau primitive, copilaresti, dar imaginatia sau dorinta de a evada din lumea reala compensau orice neajuns, oricat de carcotas ai fi. Let's face it: noii actori ce insufletesc personajele sunt total lipsiti de carisma, total insipizi si lipsisti de personalitate. Niciodata nu va mai exista un Spok precum Leonard Nemoy, niciodata macar un J.L. Picard...

Seria actuala - si ma refer aici la tot ce s-a produs dupa - e doar o imitatie palida, o chinezarie nereusita, o creatie disperata concentrata pe anabolizante CGI. De fapt o lipsa de respect fata de fanii seriei. La fel s-a intamplat si cu Star Wars, la fel cu Terminator sau cu Die Hard si cate si mai cate. Francizele transformate in sindrom (sau invers) au sufocat prin saturatie si imitatie nereusita tot ce au creat predecesorii. Enough.

Pe cand ceva nou totusi? Mintea omului e limitata de Spatiu - frontiera finala... Sa vedem, si revenim cu alta parere, daca e cazul.

SakuraBlack90 pe 11 mai 2013 21:42
Te inteleg si mie imi este greu sa-i privesc pe noii actori ba chiar ma enerveaza. Daca tot se foloseste CGI macar sa o faca pana la capat generand si fostii actori. Pe cei tineri nu pot sa-i accept asa usor ca doar am crescut cu J.L.P. Sper sa fie un film bun totusi ca e singurul care mi-a atras atentia in ultimii 2 ani
legiune pe 20 mai 2013 11:05
Ne aducem aminte de trecut datorita calitatii si a idei de evolutie sociala, fara subjugare corporatista, lipsa "foamei de bani" a membrilor specie la nivel inalt a fost ceea cea a atras fani. Fara coruptie, principii, notiunea de mai bine etc. Nu panarama asta de scenariu imi aduc un gust amar, asta se vinde se pare pacat. Mare pacat
glos pe 11 mai 2013 23:07
Star Trek avea nevoie sa fie reinventat. J.J. Abrams a facut-o. Viata merge mai departe: ne-am bucurat de J.L.P, acum e vremea sa privim inainte; iar viitorul este al noii echipe Enterprise :) Abia astept al treilea film, din ce vad programat pentru 2015.
Manusa pe 12 mai 2013 10:39
Star Trek - sunt chiar curios cum va fi filmul si desi nu sunt fan al seriei, doar filmul din 2009 l-am vazut, cred ca ma voi duce la cinema sa il vad. Cu siguranta nu va dezamagi.
legiune pe 12 mai 2013 13:03
Un articol prin de informatii si care nu spune nimic. Suntem urmaritori ai francizei Star Trek nu de alta sau vazut filmele si serialele de cel putin 7-10 ori. Filmul nu are nevoie de nici macar de o " relatare" dupa ce sau urmarit cam toate materialele video despre film inclusiv cele rulate prin cinematografele din america.
Art. se adreseaza tinerilor si celor ca nu au habar de franciza star trek, pentru fani este trist de noua interpretare a liniei temporale prin distrugerea palnetei Vulcan....

dumiraluk pe 15 mai 2013 23:19
Si lui Spock ii dau iubita ... pacat, dar chiar si-asa nu pot sa nu ii dau o sansa filmului.
legiune pe 20 mai 2013 11:00
Slab filmul slab, pana si serialul era mai bun. Numai efecte speciale si cam atat. Aveam sperate mai mari dar vad ca a scazut in calitate.
legolas05 pe 13 mai 2013 21:30
Abia astept sa il vad.
legiune pe 20 mai 2013 10:59
Slab in comparatie cu originalul, multe efecte speciale si cam atat.
La capitolul dialog sta prost, cam agresiv ceea ce a stricat farmecul. Star trec a pris la public datorita dialogurilor care erau bine conturate, decand a mutit creatorul sa dus totul de rapa. La naiba cu viitorul mai bun al speciei umane, este deja un alt film sf bun dar de duzina.

alex_il_fenomeno pe 18 iunie 2013 19:58
Merita vazut, cred ca pentru fanii declarati ai seriei a fost un deliciu cinematografic.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells