Scurtmetrajul francez Sir Gawain şi cavalerul verde câştigă la PIFF

24 Feb 2015
A patra ediţie a festivalului ploieştean a avut loc între 19 şi 22 februarie

În perioada 19-22 februarie, la Cinema City AFI Palace Ploieşti a avut loc cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film Ploieşti, care a adus cele mai noi şi provocatoare scurtmetraje aparţinând genurilor SF, horror, thriller şi acţiune. Anul acesta premiile festivalului au fost în valoare de 2.500 de euro.

La gala de premiere de sâmbătă, 21 februarie, juriul format din Igor Cobileanski, Daniel Cohen şi Till Kleinert au desemnat următorii câştigători:

Trofeul PIFF 2015 pentru cel mai bun film:
Sir Gawain and the Green Knight (Sir Gawain şi cavalerul verde, Franţa, 2015, durata: 30 min.), un scurtmetraj prezentat în premieră internaţională, ce spune povestea misteriosului Cavaler Verde ce intră călare într-o sală de ceremonii şi îi provoacă pe tinerii cavaleri prezenţi să îl lovească cu propriul topor, cu condiţia ca el să poată returna aceeaşi lovitura un an şi o zi mai târziu. Gawain acceptă şi îi taie capul, dar Cavalerul Verde îşi revine, îşi recuperează capul şi pleacă tot călare, amintindu-i lui Gawain că trebuie să-şi ţină promisiunea.

Premiul PIFF 2015 pentru cea mai bună regie:
Borisa Simovic, pentru regia filmului While They Were Flying to the Moon (În timp ce zburau către Lună, Serbia, 2015, durata: 20 min.), un scurtmetraj prezentat în premieră mondială, a cărui acţiune se petrece în Belgrad, pe 21 iulie, 1969, ziua în care Apolo 11 a aterizat pe Lună. Oraşul este părăsit, toţi locuitorii se uită hipnotizaţi la transmisia evenimentului, dar Toni şi Vera sunt absorbiţi unul de celălalt.

Menţiunea specială a juriului PIFF 2015:
Castillo and the Catfish (Castillo şi dracul de mare, Brazilia, 2014, durata: 14 min.), un scurtmetraj animat prezentat în premieră naţională, ce spune povestea lui Castillo, un tânăr muncitor într-un port de pe coasta ce desparte Brazilia de Uruguay, care îşi împarte timpul între covoarele pe care le are de cărat, familia sa şi pescuitul la dig. Într-o noapte agitată, el întâlneşte la capătul opus al undiţei un adversar capabil de aceeaşi brutalitate cu a lui.

Premiul publicului PIFF 2015:
While They Were Flying to the Moon (În timp ce zburau către Lună, Serbia, 2015, durata: 20 min.), scurtmetraj ai cărui autori (Borisa Simovic, regizor; Kosta Rakicevic, co-producător; Milan Colic, manager de post-producţie) au fost prezenţi şi la gala de premiere, vizibil emoţionaţi de faptul că publicul şi membrii juriului le-au apreciat filmul.

644 de filme din 42 de ţări s-au înscris la PIFF 2015, iar 21 dintre acestea au făcut parte din competiţia oficială. Dintre acestea mai bine de jumătate au fost premiere naţionale, dar şi premiere mondiale, internaţionale şi europene.

Patru programe speciale (alcătuite majoritatea din scurtmetraje proiectate în premieră naţională, dar şi internaţională şi mondială) au diversificat opţiunile spectatorilor la această ediţie: Lovestory Special, o secţiune dedicată poveştilor de dragoste neobişnuite; Dark Comedy, filme scurte cu umor negru; programul Experimental, dar şi Children’s Morning Fun, animaţii dedicate celor mici.

În cadrul galei de premiere a fost proiectat în premieră naţională filmul german „Der Samurai” (foto), iar în cadrul galei de deschidere a fost proiectat filmul românesc „Domnişoara Christina”, o adaptare după nuvela fantastică omonimă a lui Mircea Eliade.

„Der Samurai” este un thriller independent, scris şi regizat de Till Kleinert, regizor care a făcut parte din juriul PIFF 2015. Filmul a fost proiectat în peste 60 de festivaluri din toată lumea, după lansarea la Berlinale 2014 şi redă un episod din viaţa tânărului poliţist Jakob, care devine tulburat de prezenţa unui străin ciudat în satul unde acesta locuieşte. Bărbatul misterios, care poartă o rochie albă şi este echipat cu o sabie, comite o serie de acte violente, iar Jakob încearcă să îl oprească. Lungmetrajul a fost realizat în ultimul an de studii al regizorului la Facultatea de Film din Berlin (DFFB). În timpul facultăţii, el a scris şi a regizat scurtmetraje ("Cowboy", "Kokon") care au avut succes internaţional în festivaluri, câştigând numeroase premii.

Un eveniment special al festivalului a fost masterclass-ul susţinut de Cristian Tudor Popescu pe tema filmului ştiinţifico-fantastic, folosind secvenţe din blockbuster-ul Inception, regizat de Christopher Nolan, şi Phantom al lui F.W. Murnau. Masterclass-ul a avut loc vineri, 20 februarie, la ora 18:00, la sala 5 Cinema City, în incinta AFI Palace Ploieşti. Intrarea la eveniment a fost liberă.

Festivalul a fost organizat de Parcfilm, de Fundaţia Comunitară Prahova şi de Helen Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, în parteneriat cu BRD - Groupe Société Générale, Cinema City şi AFI Palace Ploieşti.

Alte știri din cinema

A murit Donald Sutherland

Cariera legendarului actor de origine canadiană s-a întins pe şapte decenii

Următorul blockbuster cu Brad Pitt în rolul principal va fi...

Pitt, Jerry Bruckheimer şi echipa lui Top Gun 2 fac un film IMAX care ar trebui să spulbere Jurassic World 4

Fenomenul Yellowstone: blestemul pământului

Câteva vorbe despre acest Dallas modern, ajuns la o audienţă globală de 100 de milioane de spectatori

Tracker/Urmăritorul: supradoză de Americana

Câteva explicaţii ale popularităţii globale a serialului cu Justin Hartley

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells