S-a încheiat greva actorilor de la Hollywood

de Gloria Sauciuc în 9 Nov 2023
Protecția împotriva „amenințării Inteligenței Artificiale” este prevăzută în acord, ca și un bonus de participare la streaming

SAG-AFTRA (Screen Actors Guild-Federația Americană a Artiștilor de Televiziune și Radio) a ajuns la un acord provizoriu cu studiourile pentru a pune capăt grevei actorilor americani. Greva durează de 118 zile. Greva s-a încheiat joi, 9 noiembrie, la ora 10 a României, a anunțat sindicatul american, citat de IndieWire. Niciun film cu o distribuție afiliată SAG-AFTRA nu s-a putut turna pe parcursul acestor 118 zile de grevă, decât cu dispensă oficială (cazul biopicului Maria, în care Angelina Jolie o interpretează pe cântăreața de operă Maria Callas - filmul a obținut un acord interimar SAG-AFTRA pentru a se putea turna în timpul grevei). O altă soluție pentru deblocarea unei situații extrem de costisitoare a fost filmarea cu actori neafiliați SAG-AFRA, ca în cazul serialului Dune: Prophecy.

Acordul provizoriu este de așteptat să îndeplinească principalele cereri ale SAG privind creșterea veniturilor reziduale (numit și venit recurent, compus din munca pe care o faci în prezent și din munca pe care ai făcut-o deja, mergând înapoi până în luna când s-a început pentru prima oară să se câștige un venit rezidual), salarii minime mai mari, audiții înregistrate de actorii înșiși, și protecția imaginii actorilor împotriva inteligenței artificiale.

SAG-AFTRA a intrat în grevă pe 14 iulie; a fost prima grevă a actorilor împotriva Alianței Producătorilor de Film și Televiziune din ultimele decenii, scrie IndieWire.

Într-o declarație, comitetul de negociere a afirmat că acordul convenit valorează 1 miliard de dolari și le va permite membrilor „să își construiască cariere durabile”. Iată declarația completă - „Într-un contract în valoare de peste un miliard de dolari, am ajuns la un acord de o amploare extraordinară ce include creșteri ale remunerației minime peste nivelul standard, prevederi fără precedent privind consimțământul și compensația care îi vor proteja pe membri de amenințarea AI și, pentru prima dată, stabilește un bonus de participare la streaming”, a declarat comitetul.

„Plafoanele noastre de pensii și sănătate au fost majorate substanțial. În plus, acordul include numeroase îmbunătățiri pentru mai multe categorii, inclusiv creșteri de compensație pentru artiștii din fundal și prevederi contractuale ce protejează diversele comunități. Am ajuns la un contract care va permite membrilor SAG-AFTRA din toate categoriile să își construiască cariere durabile. Multe mii de artiști interpreți sau executanți, acum și în viitor, vor beneficia de pe urma acestei lucrări”.

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells