Recomandări TV. Teme grave în filme de război, clasice ale genului western, horror dar și comedie

de Gloria Sauciuc în 8 Apr 2019
Fury, cu Brad Pitt, încearcă să surprindă realitatea din interiorul unui tanc, în timpul războiului

Săptămâna 8-14 aprilie propune filme de război, unul dintre ele plasat într-un cadru rar abordat în filme - și anume spațiul claustrant al tancului iar celălalt cu distribuție majoritar feminină. Fury, programat vineri, este despre tancuri si echipajele lor, un gen mai puţin abordat în cinematografie. Lebanon (2009), un film israelian despre camaraderie si dileme morale, era plasat tot în interiorul unui tanc. Iar o altă producție excelentă a subgenului „filme cu tanchişti” este Beast of War (1988), film plasat în timpul războiului dus de URSS în Afghanistan în anii '80. Săptămâna aduce pe micul ecran două westernuri clasice, un remake la The Thing, horror-ului care a făcut istorie și o comedie cu polițiști.

Război. Femeile din umbră (2008)
Luni, 8 aprilie, ora 13:55, FilmCafe

Filmul prezintă evenimentele ce au precedat debarcarea istorică din Normandia (1944), fiind un omagiu adus celor care au contribuit la eliberarea Franței de naziști și s-au sacrificat pentru patrie și pentru o viață liberă. Louise (Sophie Marceau) era membră a Rezistenței Franceze. Împreună cu Suze (Marie Gillain) - o dansatoare exotică, expertă în arta seducției, Gaelle (Deborah Francois) - o chimistă expertă în explozibili și Jeanne (Julie Depardieu) - o prostituată cu multe asasinate la activ vor forma un comando ce va opera pe teritoriul inamic.

Comedie. Super Troopers 2 (2018)
Marţi, 9 aprilie, ora 00:05, HBO

Genul comediilor cu poliţişti este unul îndrăgit - tuturor ne-au plăcut filmele cu Louis de Funès, care au creat un standard. Continuarea la comedia Super Troopers profită de simpatia publicului pentru comediile cu polițiști nemaivorbind că în imaginarul colectiv românesc polițistul este „înzestrat” cu anumite trăsături nu tocmai flatante, ci rizibile. Cu poliţişti canadieni contra poliţiştilor americani, comedia Super Troopers 2 marșează pe gaguri, umor de situație, glume corporale. Filmul este despre folclorul de la graniţa celor două ţări SUA-Canada, care devine şi mai amuzant pus în uniforma de poliţist de pe autostradă.

Clasic. Viva Maria! (1965)
Miercuri, 10 aprilie, ora 20:10, TVR 2

Filmul reunește cu succes doua mari vedete: pe Jean Moreau - preferata regizorilor din Noul Val Francez și pe legendara Brigitte Bardot. Fiica unui luptător IRA, Maria, rămasă singură după moartea tatălui, se alătura unor artiști de circ ambulant. Ea se împrietenește cu o cântăreața, tot Măria. Cele două vor cuceri publicul cu farmecul și senzualitatea lor. Întâlnirea întâmplătoare cu revoluționarul Flores le va schimbă destinul.

Horror. The Thing (2011)
Miercuri, 10 aprilie, ora 22:00, AMC

Povestea din The Thing (1982, regia John Carpenter), un thriller clasic despre paranoia şi un studiu asupra încrederii, cu efecte speciale de pionerat, este readusă pe micul ecran, în remake-ul cu titlu omonim. Temele paranoiei şi izolării sunt aceleaşi ca în filmul lui Carpenter. The Thing datează din 1938, când cunoscutul scriitor de science-fiction, John W. Campbell Jr. a publicat nuvela de groază “Who Goes There?”, o poveste terifiantă care relatează întâmplările dintr-o bază de cercetare din Antarctica, când cercetătorii dezgroapă din gheaţă o navă extraterestră. Odată cu aceasta, o ființă terifiantă va ieși la suprafață - capabilă să replice ADN-ul victimelor sale.

Război. Furia: Eroi anonimi (2014)
Vineri, 12 aprilie, ora 22:00, Antena 1

Fury încearcă să surprindă realitatea din interiorul unui tanc: eroii săi sunt echipajul unui blindat american M4 Sherman, care, în 1945, după luni de luptă în Europa, ajunge pe teritoriul german. Fiecare din cei cinci face parte dintr-o tipologie umană: eroul (jucat de Brad Pitt), religiosul (tunarul, jucat de un foarte plângăcios Shia LaBoeuf), bruta (încărcătorul, jucat de Jon Bernthal), novicele (Logan Lerman, bun în rol), minoritarul (şoferul tancului, jucat de Michael Peña). Blindatele americane, mult inferioare celor germane, pun pe tanchişti în permanent pericol în faţa trupelor naziste.

Documentar. Racing Extinction (2015)
Sâmbătă, 13 aprilie, ora 21:10, TVR 1

Comerțul ilegal cu specii pe cale de dispariție, încălzirea globală, poluare cu gaz metan și micșorarea fitoplanctonului pot face ca până la sfârșitul secolului să pierdem mai bine de jumătate dintre speciile de pe planeta. Impactul pe care îl are activitatea umană asupra Pământului este devastator, atrage atenția acest documentar.

Western. Once Upon a Time in the West (1968)
Duminică, 14 aprilie, ora 09:40, TNT

Un western semnat de către un regizor italian, Sergio Leone, Once Upon A Time In The West - C'era una volta il West (1968) a îmbinat elementele dramatice cu cele comice, dar şi cu referinţe la alte westernuri (The Searchers, High Noon). Filmul este primul din trilogia Once Upon a Time...the Revolution şi Once Upon a Time In America. Din distribuţie făceau parte Henry Fonda (pentru prima oară într-un rol negativ), Claudia Cardinale şi Charles Bronson, iar coloana sonoră e semnată de către Ennio Morricone.

Exploreaza subiecte similare:

Les femmes de l'ombre, Super Troopers 2, Viva Maria!, The Thing, Fury, Once Upon a Time in the West, Racing Extinction

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells