Previziuni. Numărul de bilete vândute de cinematografe nu își va reveni nici până în 2027

de Gloria Sauciuc în 19 Iun 2023
Totuși, încasările la nivel global în sălile de cinema vor ajunge la nivelul de dinainte de COVID până în 2025

Numărul de bilete vândute de către cinematografe nu își va reveni nici măcar până în 2027, deși încasările aferente o vor face, conform previziunilor PricewaterhouseCoopers. Firma de audit PwC a anunțat previziunile sale în raportul „Global Entertainment & Media Outlook”, studiul referindu-se la intervalul 2023-2027, scrie The Hollywood Reporter.

Aflăm astfel că se anticipează ca numărul de bilete vândute va ajunge la 7,2 miliarde în 2027, deci la un nivel mai scăzut decât înainte de pandemie, când cifrele se situau la 7,9 miliarde de bilete vândute. Însă, cu un preț mai mare per bilet, încasările la nivel global în sălile de cinema vor ajunge la nivelul de dinainte de COVID până în 2025, când se previzionează că vor ajunge la 46,5 miliarde de dolari încasări, urmate de o creștere amplă până la 52,1 miliarde de dolari în 2027.

De asemenea, se anticipează despre China că „va conduce în topul încasărilor generale ale cinematografelor pentru cea mai mare parte a perioadei studiate”, ajungând la încasări de 13,2 miliarde de dolari în 2027, comparativ cu 11,9 miliarde de dolari pentru America de Nord. Cele două piețe de cinema sunt de ceva timp în competiție pentru poziția de vârf.

Cele mai mari blockbustere vor genera cele mai multe încasări

Natura polarizată a pieței de film: câteva titluri aduc 90% sau mai mult din toate încasările.

În 2022, 442 de filme au avut premiera în Statele Unite, mai puțin cu 873 față de numărul care a ajuns în săli în 2018 relata articolul, se mai vede în raport. „Totuși, un procentaj mic de filme a adus cea mai mare parte din încasări. Până la finalul lui februarie 2023, Avatar: The Way of Water al lui James Cameron, ce a avut premiera pe 16 decembrie, a acumulat încasări la nivel global de 2,3 miliarde, ceea ce l-a făcut cel de-al treilea film în topul general al încasărilor”, atrage atenția raportul.

Trei filme cu premiera în 2022 au depășit nivelul de 1 miliarde de dolari. Pe lângă continuarea la Avatar, au mai fost Top Gun: Maverick (1,5 miliarde de dolari) și Jurassic World: Dominion (1 miliard de dolari). Aceste trei filme au avut încasări globale de circa 4,7 miliarde

„Apetitul pentru mersul la film s-a păstrat, ca și disponibilitatea publicului de a plăti prețuri mari pentru vizionările pe marele ecran”.

de dolari, notează PwC. „Comparativ, în 2022, box-office-ul general a fost de 7,4 miliarde de dolari în Statele Unite, 4,5 miliarde de dolari în China și puțin peste 6,5 miliarde de dolari în Europa, Orientul Mijlociu și Africa”. Concluzia PwC este: „încasările generate de aceste trei filme confirmă natura polarizată a pieței de film în care câteva titluri aduc 90% sau mai mult din toate încasările”.

Îmbunătățirea furnizării de filme

În 2022, sălile din America de Nord și din Europa de Vest se plângeau de probleme cu furnizarea de noi filme, ceea ce a condus la o lipsă de noi titluri. În 2023, totuși, furnizarea de film trebuia să fie rezolvată, se notează în raport. „Apetitul pentru mersul la film s-a păstrat, ca și disponibilitatea publicului de a plăti prețuri mari pentru vizionările pe marele ecran”.

China își revine

„China a fost forța motrice a încasărilor din filme de-a lungul ultimului deceniu”, explică PwC. „Încasările totale în China au depășit ceea ce au realizat Statele Unite în 2020 și au crescut în 2021”. Apoi a venit COVID-ul. „Box-office-ul chinez a scăzut dramatic în 2022 datorită COVID-19, ce a închis cinematografele pentru mare parte din an; apoi, politicile fiscale și cenzura chineze au scos mai multe filme comerciale din Statele Unite de pe piața din China”, explică raportul PwC.

Acum tendința se va mai schimba încă o data, sunt de părere specialiștii PwC. „China va conduce din nou încasările în domeniul cinematografului pentru o mare parte a perioadei menționate”, estimează PwC.

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells