Premierele săptămânii 25-31 august 2017

de Ştefan Dobroiu în 25 Aug 2017
Află ce-i de văzut weekend-ul acesta pe marile ecrane!

La prima vedere, ultimul weekend al lunii nu pare entuziasmant din punct de vedere cinematografic, dar oferta are o mare calitate: este variată şi poate atrage în săli un public divers. Dacă ar fi să-l descriem cu un singur cuvânt, este weekend-ul cel mai politic al anului. Este şi un weekend în care acţiunea filmelor "serioase" are loc în trecut. Iată mai jos recomandările noastre.

Poţi consulta pe site programul proiecţiilor pentru a vedea cum strecori o vizită la cinema în planurile de distracţie ale acestui sfârşit de săptămână şi, dacă vrei să intri la film fără să stai la coadă, apasă butonul "Cumpără bilet" de sub afişele filmelor pentru a folosi cea mai rapidă, practică, modernă şi lipsită de bătăi de cap metodă de achiziţionare a biletelor!

American Made/Barry Seal: Trafic în stil American
Anul trecut vedeam în cinematografe War Dogs/Tipii cu arme, un film biografic despre ce se poate întâmpla când doi tineri descurcăreţi profită de scăpările legislaţiei americane şi fac afaceri cu arme în valoare de sute de milioane de dolari. În American Made vedem cum Barry Seal (un convingător Tom Cruise) face afaceri ilegale de sute de milioane la invitaţia explicită a autorităţilor. Inspirat din evenimente petrecute în realitate, American Made explorează ce se întâmplă atunci când proverbialul spirit întreprinzător american nu întâlneşte obstacole şi scapă complet de sub control. Este un film antrenant ce aminteşte şi de Charlie Wilson's War, un alt lungmetraj care descrie ce se întâmplă când te învârţi în cercurile potrivite şi cât de inventive sunt agenţii precum CIA în a trage sfori în ţări unde Statele Unite au interese.

The Nut Job 2: Nutty by Nature/Goana după alune 2
Dacă este să ne luăm după cronicile americane, acest sequel le este destinat celor mai mici spectatori. Povestea este plină de învăţăminte: animalele dintr-un parc află cu stupoare că primarul oraşului le-a pus gând rău, plănuind să distrugă parcul şi să-l transforme într-unul de distracţii. Animozităţile dintre micii eroi sunt date uitării, iar inamicul comun va fi sursă de inspiraţie pentru o mulţime de atacuri inventive a căror ţintă sunt muncitorii veniţi să pună în aplicare planurile primarului. Spectatorii adulţi vor face cu siguranţă paralele între idealurile antagonistului şi intenţiile dubioase ale unor primari din oraşele ţării, care par dispuşi să distrugă spaţii verzi pentru parcări.

Neruda
Rămânem pe tărâmul politicului cu Neruda, al doilea film biografic regizat de sudamericanul Pablo Larraín în 2016 (celălalt fiind Jackie). Acţiunea are loc în 1948, când celebrul poet chilian activează în Senatul ţării şi o luare de poziţie a sa împotriva guvernului îl transformă într-un proscris şi în ţinta opresiunii preşedintelui Videla. Un tânăr ofiţer de poliţie (Gael García Bernal) primeşte sarcina de a-l aresta, iar Neruda, ascuns alături de soţia sa într-un loc necunoscut, începe un joc de-a şoarecele şi pisica, lăsându-i ofiţerului indicii. Un film biografic neconvenţional, Neruda nu oferă doar o incursiune într-o lume nefamiliară, ci şi descrie vizual evoluţia unuia dintre marile nume ale literaturii.

Ţara moartă
Documentarul-eseu al lui Radu Jude a fost întâmpinat cu cronici entuziaste la premiera sa internaţională din cadrul festivalului de la Locarno, criticii lăudând modul eficient în care acesta descrie o parte a istoriei României pe care mai multe regimuri au încercat cu încăpăţânare să o ascundă. Filmul foloseşte trei elemente principale: fotografii din anii '30 şi '40 realizate de fotograful Costică Axinte într-un orăşel din România, texte din jurnalul lui Emil Dorian, care descrie răspândirea antisemitismului în epocă şi apoi Holocaustul românesc, şi fragmente din materialele de propagandă legionare şi antonesciene. Ca şi Aferim!, filmul despre sclavia ţiganilor regizat de acelaşi Radu Jude, Ţara moartă ne forţează să ne asumăm o parte dificilă a trecutului naţional.

Mai multe despre film, aici.

Exploreaza subiecte similare:

Țara moartă, American Made, The Nut Job 2: Nutty by Nature, Neruda

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells