Premiere la TIFF 2019: compozitorul Jean-Michel Bernard și grupul Les Négresses Vertes, live, la Cluj

de Cinemagia în 4 Apr 2019
Jean-Michel Bernard va interpreta compoziții proprii incluse pe coloana sonoră a unor filme regizate de Michel Gondry sau Martin Scorsese

Compozitorul și pianistul Jean-Michel Bernard, premiat la Cannes, în 2007, și legendarul grup francez Les Négresses Vertes vor concerta în premieră, în România, la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj-Napoca), se vede într-un comunicat remis Cinemagia. Cele două evenimente muzicale sunt organizate în cadrul „Sezonului România-Franţa 2019” la TIFF.

„Soundtrack of Dreams”, cine-concert Jean-Michel Bernard: sâmbătă, 8 iunie, ora 18:30, Casa de Cultură a Studenților

Pentru prima dată în România, multi-premiatul pianist, compozitor, orchestrator și producător Jean-Michel Bernard va putea fi ascultat live la TIFF18. Celebrul artist francez va interpreta compoziții proprii incluse pe coloana sonoră a unor filme regizate de Michel Gondry sau Martin Scorsese și dar și piese celebre ale altor compozitori care au creat muzică de film, precum Lalo Schifrin sau Ennio Morricone. Cine-concertul o are ca invitată specială pe Kimiko Ono, solista cu care Bernard concertează de peste două decenii. Biletele au fost puse deja în vânzare și sunt disponibile pe: https://bit.ly/2HUM6O0

Jean-Michel Bernard este cunoscut pentru compozițiile unice de pe coloanele sonore ale unor producții cinematografice renumite ca Paris Manhattan (2012, r. Sophie Lellouche), Hugo (2011, r. Martin Scorsese), Be Kind Rewind (2008, r. Michel Gondry) sau Madame Bovary (1991, r. Claude Chabrol). Este unul dintre cei mai importanți artiști muzicali contemporani, iar anul acesta se numără printre invitații speciali ai Festivalului Internațional de Film Transilvania, în cadrul Sezonului România-Franţa, unde va susține și un masterclass de muzică de film. „Tipul ăsta e un geniu!’”, a declarat despre el artistul Ray Charles, alături de care Jean-Michel Bernard a concertat între anii 2000 și 2003.

Cariera sa muzicală a debutat la o vârstă foarte fragedă. La 2 ani cânta deja la pian, la 14 ani obținea prima distincție din partea Conservatorului din Bordeaux, iar la 19 ani înregistra alături Orchestra Filarmonică Regală din Londra. A început să compună muzică pentru filme de animație sub îndrumarea unor maeștri ca Lalo Schifrin și Ennio Morricone, colaborând ulterior cu nume mari din lumea cinematografiei mondiale.

Seria de succese în domeniul cinematografiei a culminat cu premiul obținut, în 2007, la Cannes ,pentru coloana sonoră a filmului La science des rêves/Arta viselor, comedia fantastică regizată de Michel Gondry. În același an, compozitorul s-a aflat pe lista favoriților la premiile World Soundtrack Awards, fiind considerat una dintre revelațiile momentului. Colaborarea dintre Jean-Michel Bernard și Michel Gondry, începută încă din 2001 (Human Nature), a continuat, în următoarea perioadă, cu Be Kind Rewind. Premiera filmului la Sundance în 2008 a rămas în istorie pentru show-ul muzical live oferit de Jean-Michel Bernard, rapperul Mos Def și regizorul Michel Gondry, a cărui pasiune pentru tobe nu mai este de mult un secret. În anul următor, Festivalul de Film de la Cannes l-a invitat să reprezinte Franța în programul de concerte de muzică de film. A fost premiat pentru realizările sale în afara țării de către Uniunea Europeană a Compozitorilor de Muzică de Film, iar în 2017 a fost distins cu Grand Prix SACEM. Recent, Jean-Michel Bernard a fost desemnat Artist Steinway, numărându-se acum printre personalitățile importante ale muzicii care cântă exclusiv la clapele acestui remarcabil instrument.

Concert Les Négresses Vertes: Marți, 4 iunie, ora 19:00, Casa de Cultură a Studenților

Reuniți după o îndelungată absență de pe scena muzicală, legendarul și carismaticul grup muzical francez Les Négresses Vertes își va întâlni în premieră publicul din România, în cadrul turneului care aniversează 30 de ani de la momentul lansării primului lor album. Bilete au fost puse în vânzare și sunt disponibile pe https://bit.ly/2YOOdrN

Fondată, în 1987, încartierele muncitorești din Paris, trupa cunoaște succesul încă de la lansarea primului album- ,,Mlah’’, un mix inedit de etno, ritmuri flamenco, atitudine punk și influențe rock. În scurt timp, Les Négresses Vertes devine una dintre puținele formații rock care au cunoscut succesul internațional fără să cânte în limba engleză, reușind să vândă milioane de albume în întreaga lume. „Imaginează-ți-o pe Edith Piaf improvizând alături de The Pogues și cântând împreună un fel de muzică latino fără să se ia prea mult în serios și distrându-se teribil’’, comenta producătorul muzical Laurent Marcel într-un interviu din The World. ,,Ei bine, cam așa e trupa Les Négresses Vertes’’.

În anii ”90, trupa a continuat să producă noi albume, explorând diferite zone muzicale și colaborând cu artiști celebri ca Massive Attack - pentru remixul fantastic al piesei "Face à la mer" și Howie B - pentru albumul "Trabendo".

Anul trecut, după o pauză de aproape 18 ani, Les Négresses Vertes s-au reunit pentru un turneu de excepție în cadrul căruia își vor întâlni publicul din România la TIFF 2019. Cele două evenimente sunt organizate în cadrul SezonuluiRomânia-Franța 2019, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, Institut français si Groupama

Sezonul România-Franța este un ciclu de manifestări culturale și de cunoaștere reciprocă între cele două țări. Festivalul Internațional de Film Transilvania are onoarea de a se alătura în acest an seriei de evenimente care celebrează strânsa legătură dintre cele două popoare, incluzând în programul ediției proiecte și evenimente dedicate. Organizat în perioada 27 noiembrie 2018 și 14 iulie 2019, Sezonul coincide cu Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, dar și cu celebrarea a două Centenare: cel al Marii Uniri, implicit al României moderne, respectiv al sfârșitului primului Război Mondial. Provocator și curajos, ancorat în realitățile acestei perioade, dar în același timp orientat spre viitor, Sezonul reprezintă un spațiu extins al exprimării și vizibilității pentru creatori contemporani ai generației emergente din cele două țări.

Exploreaza subiecte similare:

La science des reves, Jean-Michel Bernard, Paris Manhattan, Hugo, Be Kind Rewind, Madame Bovary, festival:tiff 2019

Alte știri din cinema

Animaţie cu spermatozoizi, pregătită să... ejaculeze pe ecrane

Animaţia Spermageddon promite să fie la fel de ireverenţioasă ca Sausage Party

Timothée Chalamet învaţă să joace ping pong pentru Marty Supreme

Actorul din Wonka şi Dune interpretează un campion la tenis de masă

Sunt un mic ticălos, prima serie animată cu peste cinci miliarde de dolari încasări

Cu începere din acest weekend, seria se va numi "Sunt un mic ticălos profitabil"

Tot ce ştim despre Alien: Romulus

Noul film din franciza Alien se lansează la jumătatea lunii august

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells