Premiere 31 mai - 6 iunie 2013: animaţii, comedie fără perdea şi film de Palme d'Or cu participare românească

de Gloria Sauciuc în 31 Mai 2013
Epic/Regatul secret, Aventuri în Zambezia, In the Fog/În ceaţă şi Marea mahmureală 3 rulează în premieră

Weekendul acesta este al copiilor, iar distribuitorii de film români vin la ţanc cu două animaţii în 3D, pentru cei mici, dar şi pentru familiile lor.

Epic/Regatul secret oferă o perspectivă animistă asupra lumii; copiii vor vedea că fiecare floare, copac, frunză, omidă ori melc e o fetiţă sau un băiat, că au propriile vise, o familie, şi că sunt însufleţiţi de emoţii şi sentimente. Adulţii vor recunoşte în Regatul secret teme clasice din cărţile copilăriei lor - protagonista Mary Katherine (Amanda Seyfried) este o Alice în Ţara minunilor, însuşi înţeleptul Regatului secret e o omidă; pe de altă parte, tatăl lui Mary Katherine, omul de ştiinţă, e un fel de Gulliver, rătăcit într-o lume pe cale să o descopere.

În versiunea dublată, actorul Şerban Pavlu dă glas lui Ronin, comandantul elitei de războinici care apără pădurea, iar în versiunea originală îi veţi auzi pe Colin Farrell (Ronin), Beyoncé Knowles (regina Tara), Christoph Waltz (Mandrake). Consultaţi programul cinematografelor pentru a vedea de la ce oră rulează versiunea dublată (notată cu „ro"), şi când proiecţiile subtitrate.

Aventuri în Zambezia cheamă copiii în inima Africii, la marginea unei maiestuoase cascade, în uimitorul oraş al păsărilor. Dincolo de frumuseţea peisajelor, inspirate de spectaculoasa vale a râului Zambezi, şi varietatea de personaje înaripate, povestea are miză şi poate fi o lecţie pentru cei mici despre prietenie şi curaj.

Producătorul Stuart Forrest a notat: „Tot ce am folosit în crearea acestei lumi animate se bazează pe valea râului Zambezi. Şoimii peregrin sunt cele mai rapide fiinţe de pe planetă, când atacă pot atinge viteze de peste 400 km/h. Şoimii de noapte au o extraordinară capacitate de a vedea în întuneric. Iar ţesătorii sunt capabili să construiască cuiburi incredibile doar cu ajutorul ciocurilor şi ghearelor. Imaginaţi-vă dacă ar putea construi un oraş, un oraş african... Acestea au fost ideile cu care ne-am început călătoria epică pentru a crea filmul de animaţie cu cel mai mare buget din Africa. Am angajat trei tineri scenarişti sud-africani şi am avut noroc să găsim un consultant şi mentor incredibil, Kiel Murray, care a lucrat la unele dintre cele mai frumoase filme de animaţie create vreodată (Cars, Incredibles, Ratatouille, Wall-E, Finding Nemo, pentru a numi câteva dintre ele). După mai mult de trei ani şi jumătate şi după multe rescrieri, am observat cum prinde viaţă povestea lui Kai. Sunt încântat de cum s-a dezvoltat povestea în urma eforturilor neobosite ale scenariştilor noştri, ale editorilor şi regizorului, pentru a ajunge la momentul în care suntem pregătiţi să vi-l arătăm şi să vă povestim despre el. Sperăm că veţi urmări cu plăcere acest film şi sperăm, de asemenea, că veţi simţi autenticitatea Africii, nu doar a peisajelor excepţionale, dar şi a forfotei unui mare oraş african".

Dacă animaţiile sunt pentru mers la cinema în familie, cu mic cu mare, Marea mahmureală 3 e pentru mers la cinema cu grupul de prieteni. Pentru a treia şi ultima parte, scenariştii au promis că lucrurile vor sta altfel decât la al doilea film (care nouă ni s-a părut un remake al primului) - aşa că protagoniştii se vor ţine departe de nunţi şi dezlănţuite petreceri ale burlacilor.

În ceaţă/In the Fog, în regia lui Sergei Loznitsa, cu Vlad Ivanov în rol negativ, este cea mai interesantă alegere pentru iubitorii maturi de film. Nominalizat la Palme d'Or în 2012, filmul a luat Premiul FIPRESCI la Cannes în acelaşi an. Subiectul filmului In the Fog este descrierea unor evenimente petrecute în vieţile unor personaje în timpul războiului, în toamna şi iarna lui 1942. Dar e vorba şi de un mesaj alegoric: obscuritatea unei societăţi îngenuncheate în faţa războiului, şi zădărnicia vieţii într-o astfel de lume, unde omul este condamnat la moarte fără apel de către însăşi societatea căreia îi aparţine. Imaginea filmului este semnată de românul Oleg Mutu. Un interviu cu Vlad Ivanov despre film, interviu realizat la Cannes, se poate citi AICI.

Exploreaza subiecte similare:

In the Fog, Zambezia, The Hangover Part III, Epic, Stuart Forrest

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Amy9998 pe 31 mai 2013 16:04
Poate o să mă duc să văd unele
legiune pe 1 iunie 2013 12:05
Zambezia !!!!!!! ... 2012 cam vechi a aparut si dvd.
Bogdy43 pe 1 iunie 2013 23:33
Hangover III - decent,peste II dar sub cel original.
alex_il_fenomeno pe 4 iulie 2013 11:11
Am urmarit mai tot, in afara de Zambezia.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells