Noiembrie: Festivaluri de film în Bucureşti

de Gloria Sauciuc în 11 Nov 2014
Iată ce evenimente legate de film au loc în capitală luna aceasta

În plină desfăşurare, până pe 13 noiembrie, este Festivalul Filmului Evreiesc București – ediția a IV-a, la Cinema Studio și MNȚR, Sala Horia Bernea din Bucureşti, str. Monetăriei nr. 3. Recomandăm filmul de Gală, Anderswo/Anywhere Else, ce poate fi urmărit joi, 13 noiembrie, de la ora 21, la Cinema Studio. Este o tragicomedie participantă la Berlinale 2014, câştigătoare a premiului Independent Camera la Karlovy Vary International Film Festival, în regia lui Ester Amrami. Intrarea la proiecţii este liberă!

Până pe 16 noiembrie inclusiv se desfăşoară Săptămâna Filmului Maghiar, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Studioul Horia Bernea. Intrarea este liberă. Marţi, 11 noimebrie, spectatorii peste 16 ani pot urmări un film nominalizat la Berlin 2014 în categoria Best First Feature Award - e vorba despre Land of Storms, în regia lui Ádám Császi, programat diseară de la ora 20. Din filmele proiectate la festivaluri internaţionale vor mai avea premiera absolută la Bucureşti filmele Couch Surf, Free Entry, A cui va fi Hajnal Tímea?, comedia neagră Supa amară, precum şi un film pentru adolescenţi, Aura. Programul SFM 2014 este completat de scurtmetraje şi documentare câştigătoare a numeroase premii la prestigioase festivaluri internaţionale.

În perioada 13-16 noiembrie 2014, la Cinema Elvira Popescu (Bd. Dacia, nr. 77, Bucureşti), va avea loc prima ediție a Urban Eye Film Festival, primul festival de film despre oameni și orașele lor. Ediţia de anul acesta aduce pentru cinefili şi pasionaţi de mediul în care trăiesc, patru zile de proiecţii de film (11 filme documentare sau artistice din şapte ţări și din spații culturale extrem de diverse) însoţite de ateliere, dezbateri şi evenimente pentru copii, toate abordând cele mai neașteptate și actuale aspecte ale vieţii urbane. Selecţia excelentă de filme, în care oraşul şi arhitectura sunt subiecte şi actori deopotrivă, e structurată în trei secțiuni tematice (Autentic versus Simulacru, Oameni fără case și case fără oameni, Interferențe) care ajută publicul să se orienteze și totodată îmbogățesc subiectele abordate. De asemenea, festivalul este o ocazie unică de a vedea o serie de filme în premieră în România.

Festivalul Internațional de Film pentru Copii „KINOdiseea”, între 14 şi 19 noiembrie Kinodiseea își deschide porțile vineri, 14 noiembrie, ora 19:00, la Cinema Studio, cu premiera de gală a filmului Finn. Nenumărate filme, workshopuri, dezbateri şi ateliere îi aşteaptă pe copii şi nu numai la festival. Jack et la Mécanique du Coeur, selectat printre nominalizatii la sectiunea Cea mai buna animatie la cea de-a 27-a editie a Premiilor EFA - Academia Europeană de Film, este programat pe 16 noiembrie, ora 19.00, la Cinema Studio si pe 19 noiembrie, la Gala de Premiere, ora 19.00, la Cinema Studio. Șase zile încărcate îi așteaptă pe micii iubitori de film, și nu numai, la cea de-a șasea ediție KINOdiseea. În weekend, pot fi urmărite pe marile ecrane unele dintre cele mai de succes animații ale anului: Loulou, incredibilul secret (r. Éric Omond, premiul César), Tărâmul Regelui Înaripat (r. Esben Toft Jacobsen), Casa Magicianului, Jack et la mécanique du Coeur/Jack și mecanica inimii (r. Mathias Malzieu, nominalizat la EFA), care va fi proiectat și la gala de premiere KINOdiseea, miercuri, 19 noiembrie, ora 19.00, la Cinema Studio. 

Cinepolitica Extra Time între 17-19 noiembrie, la Elvira Popescu

Evenimentul cuprinde șase filme premiate despre Germania divizată și dezbateri cu istorici, sociologi și politologi. Cinepolitica Extra Time va începe luni, 17 noiembrie, de la 18.00, cu o reconstituire unică, din arhive private, a împrejurărilor în care un Zid a tăiat Berlinul în două: Up to the Border – A Personal View of the Berlin Wall, în regia lui Claus Oppermann și Gerald Grote, și va continua, de la 21:30, cu poveștile șocante a cinci cetățeni est-germani arestați după ce au încercat să fugă din țară, din multi-premiatul Face the Wall/Gesicht zur Wand (2009), de Stefan Weinert.

Marți, de la 18.00, spectatorii vor putea viziona documentarul lui Ullrich Kasten, It Happened in August. Building the Berlin Wall - Anatomy of a Political Crisis (2001), care reia contextul împărțirii brutale a Europei în două și detaliază viața cotidiană în jurul Zidului.

The Tunnel/Der Tunnel, o dramă intensă bazată pe povestea adevărată a unui campion la înot care a fugit din Germania de Est, cu Alexandra Maria Lara într-unul dintre rolurile-cheie, va fi proiectat în închiderea Cinepolitica Extra Time miercuri, 19 noiembrie, de la 20.30, la Cinema Elvira Popescu.

 

Filmul The Judge, in regia lui David Dobkin cu Robert Downey Jr., Robert Duvall, Vera Farmiga şi Billy Bob Thornton deschide Festivalul International de Psihanaliza si Film joi, 20 noiembrie, la Cinema Studio.Filmul a avut premiera in deschiderea Festivalului International de Film de la Toronto, în septembrie 2014. The Judge este prezentat în avanpremieră în România.

Alte știri din cinema

How to Have Sex – Ghidul unei generații despre cum să NU faci sex

Debutul în lungmetraj al lui Molly Manning Walker este mult mai profund decât dezvăluie titlul. Producția britanică a primit premiul Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes 2023 și urmează să fie proiectată în cinematografele din țară.

Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, condamnat la biciuire și 8 ani de închisoare înainte de premiera noului său film la Cannes

Cel mai nou film al cineastului Rasoulof, The Seed of the Sacred Fig, va avea premiera în competiție la Cannes în mai.

28 Years Later, o nouă continuare a francizei cu zombie

Franciza 28 Days Later continuă cu al treilea film, 28 Years Later. Producția va avea premiera vara viitoare, pe 25 iunie 2025. Fanii seriei au așteptat 18 ani pentru o nouă poveste inspirată de hit-ul care l-a făcut cunoscut pe actorul Cillian Murphy.

Kristen Stewart și Oscar Isaac, cuplu căsătorit în thrillerul cu vampiri Flesh of the Gods

XYZ Films se ocupă de vânzările internaționale pentru acest film la viitorul Marché du Film de la Cannes

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells