Moonlight și Boyhood, inspirație pentru videoclipurile de promovare ale lui Joe Biden

de Marina Florea în 12 Nov 2020
Regizorul videoclipurilor, Andrew Gauthier, explică modul în care echipa sa a evitat să polemizeze cu Trump, reușind în schimb să proiecteze o viziune optimistă și diversă cultural a viitorului Americii

Pe 7 noiembrie, atunci când canalele mass-media îl anunțau pe Joe Biden drept noul președinte al Americii, echipa sa de mass-media era gata de acțuune. La 11.52 am, la mai puțin de 15 minute după ultimul anunț făcut de televiziunile prin cablu, canalele social media ale lui Biden au lansat un montaj de aproape două minute cu Ray Charles cântând „America is Beautiful”, cu imagini poetice a diverșilor americani. Motivul acesta vizual poartă marca Lorraine O'Grady, care a creionat proiectul cu mult înainte de alegeri.

Moonlight și Boyhood au fost sursele de inspirație pentru videoclipurile de promovare ale lui Joe Biden, care au ajuns la 1,6 miliarde de vizionări.

„Am terminat cu o săptămână înainte de alegeri și am hotărât să îl pregătim ca pe un material video pe care să îl prezentăm pe post după ce câștigăm”, relata Andrew Gauthier, regizorul pentru campania lui Biden. „Eram conștienți că exista o șansă să nu avem ocazia să îl dăm pe post”.

Riscul a meritat. Materialul video, care a avut 68 de milioane de vizionări pe diverse platforme media, a marcat punctul culminant a unei strategii digitale ce s-a derulat sub semnul unei campanii tensionate și conflictuale. Marcată de dificultățile pandemiei și de retorica agresivă a contracandidatului, alegerile au adus provocări majore chiar și celor mai versați specialiști de PR. Până la final, totuși, campania lui Biden număra 1,6 miliarde de vizionări pentru videoclipurile postate pe diverse platforme sociale de la finalul anului încoace.

În contrast cu spoturile de campanie mai tradiționale difuzate la televiziunea publică, produse de o echipă distinctă, reclamele diseminate în spațiul online au urmărit calitatea cinematografică. În asamblarea clipurilor ce prezentau americani obișnuiți, Gauthier a fost inspirat de stilul intimist al regizorului Richard Linklater folosit în producția cinematografică Boyhood, dar și de filmul Moonlight, regizat de Barry Jenkins pentru abilitatea lui de a da amploare lirismului momentelor mărunte și oamenilor marginalizați.

„Marea artă constă în a lua ceva de zi cu zi și a-l prezenta în așa manieră încât - uitându-te la acel lucru - să realizezi că nu ai văzut până în acel moment cât este de frumos. Realizarea lui Jenkins, pe de altă parte, este că a găsit frumosul în realitatea noastră imediată, prezentând oameni diferiți prin prisma unor experiențe diverse”.

Gauthier l-a menționat și pe Terrence Malick, care folosește lumina naturală și spațiile largi - „e un element spiritual în munca lui și o dorință de a reprezenta experiențele trăite”. Gauthier concluzionează că „etosul filmografiei lui Malick ar putea fi cea mai apropiată întrupare filmică a lui Biden însuși”.

Campania lui Biden s-a axat pe mesaje venite din partea mai multor voci de americani obisnuiți, cu mesaje optimiste, solare. „Am vrut să reamintim americanilor că binele chiar există în țara asta, pentru a le da speranță”.

Exploreaza subiecte similare:

Boyhood, Moonlight, Terrence Malick

Alte știri din cinema

Actorul din rolul lui Darth Vader a încetat din viață

Dave Prowse, britanicul din Bristol și fost culturist, devenit celebru pentru rolul lui Darth Vader din originalul trilogiei Războiul Stelelor, a murit la vârsta de 85 de ani

Procesul celor şapte din Chicago: caracatiţa abuzurilor

Când protestele supără puterea, în 1968 şi 2018

Relevanța Globurilor de Aur, readusă în discuție de acuzele că organizația care le decernează e „un cartel”

Plângerea ziaristei atrage atenția asupra unor manevre de culise și trezește semnale de alarmă

Avalanşă de nominalizări la Oscar 2021 pentru Netflix?

Gigantul media ar putea primi cel puţin cinci nominalizări la Oscarul pentru Cel mai bun film

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells