Max von Sydow a pierdut partida de şah cu moartea

de Gloria Sauciuc în 9 Mar 2020
Celebrul actor suedez s-a stins pe 8 martie

Un preferat al lui Ingmar Bergman, Max von Sydow - cavalerul care joacă şah cu moartea în A șaptea pecete/The Seventh Seal (1957) - a murit la vârsta de 90 de ani, scrie parismatch.com. Anunţul a fost făcut de soţia acestuia, Catherine von Sydow, documentaristă şi producătoare franceză.

Max von Sydow era stabilit în sudul Franţei, cu soţia, având din 2002 naţionalitate franceză. Aici a turnat şi ultimele sale filme, Un homme et son chien, de Francis Huster, cu Jean-Paul Belmondo şi Oscar et la dame rose, ecranizarea cărţii omonime de Eric-Emmanuel Schmitt, cu Michèle Laroque.

Von Sydow a studiat actoria la Stockholm’s Royal Dramatic Theater School şi a obţinut primul său rol în Only A Mother (1949). A apărut în mare parte dintre filmele lui Bergman - Fragii sălbatici (1957), The Magician (1958), Brink of Life (1958), Izvorul fecioarei (1960), Through a Glass Darkly (1961), Ora lupului (1968), Shame (1968), The Passion of Anna (1969) şi The Touch (1971).

În rolul lui Iisus (Viata lui Iisus/The Greatest Story Ever Told, regia George Stevens, 1965) a fost uşor cam rece, fiu al Domnului din ţările nordice. Nu la fel de înflăcărat în ce priveşte mila şi dragostea, dar măreţ în suferinţă şi moarte, chiar şi atunci când centurionul jucat de John Wayne trage concluzia „Cu adevărat acesta a fost fiul lui Dumnezeu”.

După rolul Iisus a devenit la Hollywood prototipul actorului european stilat, dar va rămâne în istorie ca Ming Necruţătorul în Flash Gordon (1980).

Exploreaza subiecte similare:

Max von Sydow, Det Sjunde inseglet, The Greatest Story Ever Told, Flash Gordon, Ingmar Bergman

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells