Luptătoarea Saoirse Ronan

de Gloria Sauciuc în 29 Mar 2013
Saoirse Ronan şi-a început cariera actoricească la vârsta de 9 ani

The Host rulează în premieră la cinema de vineri, 29 martie, iar Saoirse Ronan dă tuturor pământenilor un avertisment sumbru: lumea, aşa cum o ştim, nu ne mai aparţine. O adaptare a romanului lui Stephenie Meyer (autoarea lui Twilight Saga), The Host este plasat într-o lume în care o rasă extraterestră parazită, un inamic nevăzut, a invadat Pământul, manipulând populaţia umană prin controlul asupra conştiinţei fiecărui individ în parte. Ronan este Melanie Stryder, unul dintre puţinii oameni rebeli rămaşi după invazia "Sufletelor". 

Acestea sunt entităţi extraterestre care se insinuează într-un corp uman, după care îi şterg acestuia conştiinţa şi personalitatea, căpătând control asupra trupului şi minţii. Wanderer a mai trăit pe alte opt planete în alte opt corpuri, iar Melanie este cea de-a noua "gazdă". La intrarea în mintea lui Melanie, Wanderer este repede copleşită - nu reuşeşte să preia controlul asupra minţii tinerei.

Saoirse Ronan şi-a început cariera actoricească la vârsta de 9 ani. S-a născut la New York din părinţi irlandezi. În 2007, ea a obţinut recunoaşterea internaţională pentru rolul fetiţei de 13 ani, Briony Tallis, din filmul Atonement, care a fost primul film realizat sub bagheta regizorală a lui Joe Wright. Interpretarea i-a adus nominalizări la premiile Academiei, BAFTA, Golden Globe, şi Critics’ Choice, printre altele. Ea a fost răsplătită cu premiile Irish Film and Television (IFTA) atât pentru cel mai bun rol secundar, cât şi la categoria Rising Star. În rolul lui Briony Tallis, Ronan reuşeşte cu mijloace exterioare puţine să portretizeze nuanţe ale unor sentimente întunecate, ambigue, de la gelozie copilărească, la răzbunare. Cert e că Ronan a reuşi să o facă pe Briony unul dintre personajele cele mai antipatice din cinema, şi asta la doar 13 ani.

Ulterior ea a primit premiul IFTA pentru cea mai bună interpretare feminină pentru rolul lui Susie Salmon din filmul lui Peter Jackson, The Lovely Bones. Acest rol i-a mai adus lui Ronan şi premiul Critics’ Choice, un premiu din partea Santa Barbara International Film Festival şi o nominalizare la premiul BAFTA, la categoria cea mai bună actriţă, printre alte distincţii. Filmul portretiza perioada răscolitoare de după o crimă, tulburătoarea cale de revenire a unei familii confruntate cu o tragedie, totul văzut din perspectiva lui Susie (Saoirse Ronan), aflată în lumea de dincolo.

Printre alte roluri interpretate de Saoirse Ronan se numără cele din filmele City of Ember, de Gil Kenan, cu Bill Murray, Tim Robbins, Toby Jones, şi Harry Treadaway; I Could Never Be Your Woman, în regia lui Amy Heckerling, alături de Michelle Pfeiffer şi Paul Rudd, The Christmas Miracle of Jonathan Toomey, de Bill Clark, şi filmul lui Gillian Armstrong, Death Defying Acts, în care ea îi dă replica lui Catherine Zeta-Jones şi Guy Pearce. Ronan a putut fi urmărită şi în filmul lui Peter Weir, The Way Back, alături de Ed Harris, Jim Sturgess şi Colin Farrell.

În 2011 dădea dovadă din nou de sânge rece în Hanna (2011) unde arborează mimica glacială de spion cu sânge rece pe tot parcursul filmului, cu o schimbare de registru în final, când se atinge un climax emoţional şi face foarte bine scenele de luptă.

După The Host, o vom vedea pe Saoirse în debutul regizoral al lui Ryan Gosling, fantasy-ul How To Catch A Monster, în noul film al lui Wes Anderson, Grand Budapest Hotel şi mai ales în drama istorică Mary Queen of Scots. Potrivit Deadline, actriţa de 18 ani se va transforma în regina încoronată încă din faşă a Scoţiei, al cărei parcurs nu a fost deloc unul uşor sau fericit. În 1558, la 16 ani, se căsătoreşte cu cel care avea să devină rege al Franţei, Francis al II-lea. Rămasă văduvă după doar un an, îşi uneşte destinele cu Henry Stuart, unul din verii săi primari, ucis şi el la doi ani după neinspirata căsnicie. Cel de-al treilea soţ al lui Mary a fost chiar bărbatul care a fost acuzat de complotul împotriva lui Henry. Însă nici această uniune nu se dovedeşte durabilă şi de bun augur. În urma unei revolte îndreptate împotriva cuplului regal, Mary sfârşeşte în detenţie şi este forţată să abdice, cedând tronul în favoarea primului său născut, James. Ulterior, caută adăpost în Anglia, la verişoara ei, Elizabeth I. Comploturile împotriva reginei Angliei îi vor aduce sfârşitul. După mai bine de 18 ani petrecuţi în custodia acesteia, Mary este executată sub acuzaţia de trădare prin intenţia de a o ucide pe Elizabeth şi a-i lua tronul.

Exploreaza subiecte similare:

The Host, Saoirse Ronan

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
legolas05 pe 29 martie 2013 12:54
Este cu siguranta o actrita foarte talentata si foarte frumoasa,astept sa o vad in cat mai multe filme,este printre actritele mele favorite
rizea.alex70 pe 30 martie 2013 15:25
Este actrita mea favorita am urmarit-o pana si la decernarea oscarurilor...abia astept sa vad gazda,si viitoarele sale filme.
alex_il_fenomeno pe 30 aprilie 2013 15:22
Va ajunge extrem de departe la cum se descurca rol de rol!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells