Jane Birkin în lumina reflectoarelor la TV5MONDE

19 Iul 2023
Sunteți invitați să o (re)descoperiți pe „cea mai franțuzoaică dintre englezoaice”

TV5MONDE îi aduce un tribut special inconfundabilei Jane Birkin, o forță de neegalat a culturii francofone. Această englezoaică prin naștere dar întru totul franțuzoaică prin adopție, a fost o prezență magnetică în calitate de cântăreață, actriță, muza și scriitoare. În onoarea sa, TV5MONDE va difuza o serie de programe dedicate acestei vedete a cărei voce unică și zâmbet captivant au marcat generații. Jane Birkin, care a părăsit această lume pe 16 iulie 2023, la vârsta de 76 de ani, a fost întotdeauna un simbol al eleganței și umanității.

Pe 20 iulie, de la ora 22.00, TV5MONDE vă oferă oportunitatea de a o (re)descoperi pe Jane Birkin într-o lumină nouă, prin intermediul documentarului impresionant Jane par Charlotte, subtitrat în limba română.

Jane par Charlotte, documentarul regizat de Charlotte Gainsbourg, oferă o introspecție delicată și emoționantă a vieții mamei sale, Jane Birkin. Făcând parte din selecția oficială a Festivalului de la Cannes din 2021 și câștigând Premiul César pentru Cel mai bun documentar în 2023, filmul de 86 de minute, produs în colaborare cu Nolita și Deadly Valentine, ne invită să fim martorii unei explorări profunde a relației dintre mamă și fiică.

Filmat în tonuri de gri și nuanțe palide, filmul este un portret neobișnuit de personal și de neconvențional al unei stele care a fascinat generații întregi. În ciuda măreției sale, Jane by Charlotte este în mod surprinzător o încercare timidă de a înțelege și de a exprima complexitatea unei personalități ca Jane Birkin.

Scopul lui Charlotte Gainsbourg pare să fie acela de a reuși să descopere și să prezinte identitatea reală a mamei sale, ascunsă adesea în spatele unei fațade publice. Din acest motiv, filmul se învârte în jurul multor întrebări complexe despre cine este cu adevărat Jane Birkin, prezentând nu numai fațetele cele mai cunoscute ale vieții sale, dar și aspectele mai puțin evidente, de multe ori neliniștitoare, ale trecutului ei.

În ceea ce privește regia, Charlotte Gainsbourg oferă o perspectivă distinctă, adoptând un stil care ar putea fi descris mai mult ca o schiță a vieții decât un portret complet. Modul său de a reprezenta viața mamei sale poate părea haotic la prima vedere dar, pe măsură ce filmul progresează, devine evident că aceasta este o reflexie a modului în care Jane Birkin a trăit: liberă, neconvențională și neînfricată.

Prezentarea personajelor, împreună cu montajul eficient realizat de Tianès Montasser și Anne Person, contribuie la o experiență vizuală și emoțională deosebită. În plus, prezența lui Jo Attal adaugă o notă de sensibilitate, subliniind importanța legăturilor de familie și a iubirii.

Jane by Charlotte este un tribut sincer și curajos pentru o femeie care a lăsat o amprentă inconfundabilă asupra lumii. Chiar dacă poate părea un portret neterminat, este un efort de înțelegere a unei personalități complexe, ceea ce face din acest film un punct de referință în cinematografia de gen. Este o explorare melancolică a unui mit, prin ochii unei fiice care caută să înțeleagă și să-și accepte moștenirea.

După miezul nopții, la ora 00.00, telespectatorii pot continua călătoria în universul lui Jane Birkin cu Le concert de Jane Birkin: Oh! Pardon tu dormais.... Inspirată de o piesă de teatru omonimă, Jane Birkin ne dezvăluie sentimentele și trăirile sale în acest album live, prezentat la Philharmonie de Paris.

Pentru cei care se regăsesc în cultura franceză, TV5MONDE rămâne alegerea perfectă. Cu subtitrare în limba română, canalul te va încânta cu filme clasice premiate, seriale originale, documentare, divertisment și știri internaționale. Fie că te pasionează gastronomia, moda, călătoriile, istoria, muzica sau jocurile, stilul de viață la franțuzesc se află doar la un click distanță pe TV5MONDE! Descoperă mai multe pe europe.tv5monde.com/ro.

Exploreaza subiecte similare:

Jane Birkin, Jane par Charlotte, Charlotte Gainsbourg

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells