Indienii vor vedea Spectre fără unele momente fierbinţi

O parte din momentele pasionale ale lui Bond şi unele înjurături au fost editate pentru a corespunde rating-ului

Aventurile cinematografice ale lui James Bond sunt atrăgătoare nu doar prin spectaculoasele scene de acţiune, dar şi prin momentele fierbinţi generate de „fetele Bond”. Însă responsabilii cu evaluarea filmelor din India nu au fost de acord cu scenele de dragoste din ultimul film cu agentul 007, Spectre, astfel că au eliminat la montaj o parte a acestora.

Potrivit AFP.com, Consiliul Central de Certificare a Filmelor (Central Board of Film Certification – CBFC) a hotărât că interacțiunile romantice pe care Bond (Daniel Craig) le are cu Lucia Sciarra (Monica Bellucci) şi Madeleine Swann (Lea Seydoux) sunt prea lungi şi trebuie „reduse”. Sursa AFP menţionează că la montaj au căzut şi două replici ce conţineau înjurături.  

Preşedintele Comisiei Certificării, Pahlaj Nihalani, spune că editările au fost justificate de către rating-ul filmului, ce permite accesul copiilor sub 12 ani numai cu acordul sau împreună cu părinţii sau familia.

Cererea – cel mai recent exemplu de pudibonderie a cenzorilor indieni – a fost criticată de Ashoke Pandit, membru al consiliului CBFC, care susţine că a fost marginalizat în procesul de decizie și l-a acuzat pe directorul consiliului şi pe regizorul bollywoodian Pahlaj Nihalani că sunt lacheii conservatorului prim-ministru indian, Narendra Modi. Anul trecut, Nihalani a regizat un videoclip care îl glorifica pe Modi.

„Spectre este un film aplaudat pe plan internațional, dar din nou Pahlaj Nihalani o dă în bară umbrindu-l prin propriul său proces de gândire”, a scris Pandit pe Twitter. „Decizia lui Nihalani nu ar trebui să reflecte alegerile mele. Simt că este o bătaie de joc la adresa libertății cineaştilor”, a adăugat el.

Pandit a sugerat că acțiunile lui Nihalani au fost agravate de faptul că regizorul a ajutat să se introducă tendința de „vulgaritate” în cinematografia indiană, dar acum „ţine predici cineaştilor”.

Nihalani este cenzor din ianuarie, după ce Leela Samson și peste jumătate din membrii consiliului demisionaseră pe fondul plângerilor de „interferență, coerciție și corupție”.

Conexiunile lui Nihalani cu Bharatiya Janata, partidul indian care guvernează, sunt controversate. În luna februarie, consiliul a amânat planurile acestuia de a introduce o listă de cuvinte și conținut interzise, incluzând o gamă largă de blasfemii, referiri la Mumbai cu numele colonial al acestuia, Bombay, și scene de violență împotriva femeilor.

În urma deciziei CBFC de a cenzura „Spectre”, hashtag #SanskariJamesBond, adică o versiune a lui 007 conformă cu obiceiurile culturale tradiționale indiene, a început un trend pe Twitter. Utilizatorii au postat o mulţime de satire, inclusiv fotografii prelucrate în photoshop ale unei femei într-un sari înlocuind-o pe elveţianca Ursula Andress în bikini, în clasica scenă din „Dr. No” și o versiune a lui Craig pictat pe faţă în stil tradițional indian și cu mustață.

 

Alte știri din cinema

A murit Donald Sutherland

Cariera legendarului actor de origine canadiană s-a întins pe şapte decenii

Următorul blockbuster cu Brad Pitt în rolul principal va fi...

Pitt, Jerry Bruckheimer şi echipa lui Top Gun 2 fac un film IMAX care ar trebui să spulbere Jurassic World 4

Fenomenul Yellowstone: blestemul pământului

Câteva vorbe despre acest Dallas modern, ajuns la o audienţă globală de 100 de milioane de spectatori

Tracker/Urmăritorul: supradoză de Americana

Câteva explicaţii ale popularităţii globale a serialului cu Justin Hartley

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 20 noiembrie 2015 11:39
Deci somn De voie
xerses pe 20 noiembrie 2015 17:43
Fiecare cu valorile pe care si le protejeaza...
Costirik pe 21 noiembrie 2015 02:40
Imbecili, astia au scris Kamasutra si cenzureaza niste giugiuleli:)))))

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells