Hellboy: o... migrenă insuportabilă

de Ştefan Dobroiu în 11 Apr 2019
Valurile de sânge şi viscere nu distrag atenţia de la scenariul dezastruos

Nu demult publicam pe Cinemagia un articol despre regizorii "de serviciu" ai Hollywood-ului (îl poţi citi aici), regizori care, după debuturi onorante sau chiar cariere impresionante, au ales proiectele călduţe (şi onorariile grase), dar neoriginale ale Hollywood-ului. Ar fi trebuit să adăugăm pe listă doi regizori strâns legaţi de aventurile cinematografice ale lui Hellboy, Guillermo del Toro, unul din marii supraapreciaţi ai cinema-ului actual, şi acum mult mai puţin cunoscutul Neil Marshall.

După un horror excelent, The Descent (2006), britanicul şi-a umplut mai bine de un deceniu cu regia unor episoade din diverse seriale (celebre, ce-i drept, precum Game of Thrones, Westworld sau Hannibal), iar acum revine în atenţie cu relativ aşteptatul Hellboy. Din păcate, în ciuda unui protagonist interesant aşezat la graniţa dintre bine şi rău şi acum înfruntând o provocare cu potenţial, Hellboy nu este altceva decât o ecranizare ieftină şi stângace, în care producătorii cred că e de ajuns să înlocuiască inspiraţia (sau chiar talentul) scenaristului cu imagini gore.

Un preambul ne introduce rapid în poveste, cu o Milla Jovovich intepretând-o pe Nimue, o puternică vrăjitoare din Britania secolului V. Sursă a ciumei, ea este încolţită de regele Arthur şi vrăjitorul Merlin pe o culme şi ciopârţită scurt cu sabia Excalibur. Cu trupul ferecat în mai multe cufere închise cu lanţuri grele protejate de rugăciuni, Nimue va petrece un mileniu şi jumătate îngropată în mai multe locuri din Anglia aşteptându-şi improbabila eliberare, membru după membru. Când nefericitul eveniment se întâmplă, antieroul Hellboy (un David Harbour parcă mai prost machiat şi mai puţin expresiv decât Ron Perlman) se va trezi curând într-o cursă contracronometru pentru a împiedica dezastrul.

Premisa este ofertantă, dar cu greu poţi găsi scenariu mai prost decât cel al debutantului Andrew Cosby, care ar trebui să se lase urgent de scris. Doldora de replici bombastice auzite în zeci de alte filme (multe mai bune decât Hellboy), scenariul este mai mult decât previzibil, practic o suită de scene în care protagoniştii (şi publicul) află nişte informaţii ce determină următorul pas al acţiunii. Întorsăturile de situaţie scoase ca iepurii din pălărie, CGI-ul de calitate dubioasă (mai puţin scenele "infernale", care arată chiar bine) şi găleţile de sânge fals şi măruntaie completează această farsă deloc în stare să-şi găsească ritmul şi rostul. La un moment dat un personaj spune că are "o migrenă paranormală". Şi noi am plecat cu migrenă de la cinema...

Este uimitor cum un film care are parte de un protagonist interesant, nevoit să-şi reevalueze zi de zi locul în lume dincolo sau dincoace de graniţa dintre bine şi rău, poate eşua atât de lamentabil. Şi antagonista are potenţial, cu setea ei de răzbunare pentru un mileniu şi jumătate petrecut în cufere îngropate în măruntaiele pământului, dar şi cu miza de a-l determina pe Hellboy să facă o alegere o dată pentru totdeauna... Numai un rateu grav de concepţie poate face aceste elemente promiţătoare să-şi rateze ţinta, rostogolindu-se atât de caraghios-zgomotos pe periculoasa pantă a penibilului.

Ca fapt divers, Hellboy a fost realizat aproape exclusiv în Bulgaria, în studiourile Nu Boyana de lângă Sofia. Poate că rezultatul nu este onorabil, dar ca "business" bulgarii dau clasă românilor cu eficienţa lor în a atrage un blockbuster hollywoodian.

Exploreaza subiecte similare:

Hellboy, The Descent, Guillermo Del Toro, Neil Marshall, David Harbour, Milla Jovovich, Ron Perlman

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Părerea ta

Spune-ţi părerea
blackmore pe 12 aprilie 2019 00:55
Se astepta cineva la altceva?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells