Greva scenariștilor s-a încheiat; iată ce s-a obținut după negocieri! Inteligența artificială a fost cel mai disputat subiect

de Gloria Sauciuc în 28 Sep 2023
Acordul susține că inteligența artificială nu poate fi folosită pentru a scrie sau rescrie scenarii, iar conținutul generat de inteligența artificială nu poate fi considerat material original

După aproape cinci luni, asociația scenariștilor din America (WGA) a ajuns la o înțelegere cu studiourile de Hollywood pentru a pune capăt grevei scenariștilor. Începând de miercuri, scenariștii pot continua lucrul în condițiile negociate în cadrul noului lor contract, scrie presa internațională.

Pe durata grevei, inteligența artificială a devenit un subiect disputat între scenariști și studiouri. Deși instrumentele precum ChatGPT sunt la ora actuală foarte limitate din punct de vedere creativ, scenariștii și-au făcut griji că studiourile ar putea să profite de ele în detrimentul drepturilor sindicaliștilor.

„Nu tehnologia mă îngrijorează”, declara autorul comic Adam Conover publicației TechCrunch la începutul grevei. „Mă îngrijorează faptul că tehnologia va fi folosită de companii pentru a submina condițiile noastre de lucru...”

Alături de plăți reziduale mai bune, numărul minim de angajați aprobat pentru un proiect și alte condiții care îi ajută pe scenariști să își câștige existența, noul contract WGA subliniază limitările legate de utilizarea inteligenței artificiale. Acordul susține că inteligența artificială nu poate fi folosită pentru a scrie sau rescrie scenarii, iar conținutul generat de inteligența artificială nu poate fi considerat material original în detrimentul drepturilor de autor ale scenariștilor.

WGA își rezervă dreptul ca folosirea materialului scenariștilor pentru perfecționarea inteligenței artificiale să fie interzisă

La nivel individual, scenariștii au libertatea de a folosi instrumente de inteligența artificiala dacă își doresc. Totuși, acest lucru nu poate fi obligat de către angajator. Studiourile trebuie să îi anunțe pe scenariști dacă primesc materiale generate cu inteligență artificiala care urmează să fie introduse într-o lucrare.

Contractul cu WGA susține: „WGA își rezervă dreptul ca folosirea materialului scenariștilor pentru perfecționarea inteligenței artificiale să fie interzisă.”

La ora actuală, relația legală între modelele AI și materialul original este neclară. Însă acolo unde legislația Statelor Unite a rămas în urmă, negocierile WGA precizeaza clar că membri sindicatului nu au fost de acord ca munca lor să fie folosită penTru perfecționarea inteligenței artificiale.

Sindicatul actorilor, SAG-AFTRA, continuă greva, și luni membrii săi au votat în majoritate covârșitoare să intre în grevă și împotriva industriei jocurilor video, mai scrie TechCrunch.

Atunci când au negociat pentru cascadori, actorii de motion-capture și actorii de voce din industria jocurilor video, SAG-AFTRA și-a exprimat și grija față de cum inteligența artificiala ar putea fi folosită pentru a submina contribuția membrilor sindicatului. „Pentru mulți actori, primul contract ar putea fi și ultimul, pe măsură ce firmele devin tot mai interesate ca să își perfecționeze inteligența artificială folosindu-se de la început de vocile actorilor”, scrie pe site-ul SAG-AFTRA.

Încă nu s-a stabilit cum contractul cu membri SAG-AFTRA se va concretiza, însă acordul cu WGA creează un precedent legat de limitarea folosirii inteligenței artificiale în domeniul creativ.

sursă foto: evolutionnews.org

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells