Evadări spectaculoase în filme

de Cristina Grigore în 21 Oct 2013
Mostre remarcabile ale rezistenței și determinării...

În situaţii excepţionale, aşa cum este privarea de libertate, calităţile umane sunt testate la maxim, iar dorinţa de supravieţuire, adaptarea şi utilizarea oricăror resurse pentru a reveni la normalitate sunt mostre spectaculoase de perseverenţă şi inteligenţă. Până la extrem de popularul serial Prison Break, ori Escape Plan (cu premiera pe 25 octombrie), tema evadării a fost exploatată, în ciuda lipsei gadgeturilor şi a schemelor complicate, în o seamă de producţii legendare, din care am selectat aici câteva dintre cele mai intense producţii al căror scenariu este construit în jurul ideii de evadare dintr-un spaţiu ostil, în care protagoniştii au fost forţaţi să-şi continue existenţa.

Cube


Acest original şi extrem de reuşit film canadian este o călătorie terifiantă în lumea neprevăzutului şi a psihologiei umane. Are în centru un grup de oameni de vârste şi profesii diferite blocaţi într-un fel de labirint format din mai multe camere interconectate, pline de capcane fatale. Tensiunea creşte pe măsură ce îşi dau seama că nu reuşesc să găsească metode eficiente care să îi ducă spre o ieşire. Nu ni se spune cum au ajuns acolo sau dacă există vreun motiv pentru care au fost astfel persecutaţi. Rezultatul cursei groteşti nu este unul încurajator, dimpotrivă... este încununarea unei curse neobişnuite, ce te intrigă şi te umple de fiori de groază.

Papillon


Papillon, interpretat magistral de Steve McQueen, este un spărgător condamnat pe nedrept şi trimis să îşi execute pedeapsa într-o închisoare franceză de pe Insula Diavolului, despre care aflăm că este aproape inaccesibilă. Filmul este practic o îndelungă punere în scenă a intensului moment (sunt chiar două astfel de momente) al evadării pe care talentatul şi inteligentul spărgător o pune la care alături de amicul său, falsificatorul jucat de Dustin Hoffman.

Se folosesc pentru a scăpa de ajutorul unui gardian pe care l-au mituit, însă drumul lor este unul anevoios, plin de neprevăzut. În această poveste despre supravieţuire, în care suntem martori la multe cruzimi şi nedreptăţi, sperăm parcă într-un final pozitiv...

Steve McQueen şi-a executat singur majoritatea cascadoriilor din această peliculă, inclusiv pe cea a evadării din Devil's Island şi săritura de pe stâncă, despre care a spus că a fost extrem de ”palpitantă”.

Escape from Alcatraz


Acţiunea este rezumată de titlu, iar filmul este unul din hit-urile bifate de către Clint Eastwood pe finalul anilor '70, bazat pe romanul de non-ficţiune al lui J. Campbell Bruce. Legendarul actor este protagonistul, un faimos evadat din mai multe închisori, trimis la "The Rock" tocmai datorită reputaţiei sale. Pe măsură ce personajul lui Eastwood şi colaboratorii săi pun la cale planul de evadare, curiozitatea noastră se amplifică. Cum vor reuşi oare să-l ducă la îndeplinire? Ultimul act, cu săpatul, momelile şi călătoria pe apă către libertate este punctul culminant al acestei tablou deloc entuziasmant de viaţă din controversata închisoare.

The Raid

Premisa de la care porneşte filmul este una simplă: un bloc de locuinţe din Jakarta, Indonezia, a devenit cartierul general al unui puternic gangster - este depozitul, ascunzătoarea şi locul unde se pun la cale toate mişcările sale. Majoritatea locuitorilor blocului sunt acoliţii săi, care îl protejează cu orice preţ. Când un poliţist novice, dar extrem de hotărât şi curajos, îi calcă pragul alături de alţi câţiva colegi în speranţa că va reuşi să prindă răufăcătorii pe care îi urmărea şi că va zdruncina domnia gangsterului şef, lucrurile se complică iremediabil.

Luptele care se dau între poliţişti şi gangsteri etaj cu etaj evidenţiază proasta organizare a forţelor de poliţie şi incapacitatea acestora de a face faţă situaţiei, în condiţiile în care sunt depăşiţi numeric de oponenţi. Eroul nostru este însă hotărât să îl facă pe capul mafioţilor să plătească chiar dacă asta înseamnă să îşi închidă orice portiţă de scăpare din blocul aflat sub stăpânirea acestuia.

The Shawshank Redemption


Adaptat după un roman al lui Stephen King, The Shawshank Redemption este pentru mulţi cel mai bun film cu acest subiect: anevoiosul drum către libertate, dar şi unul dintre cele mai bune filme din toate timpurile (deţine locul întâi în topul IMDB). Obligat să execute o sentinţă nedreaptă, fostul bancher Andy Dufresne (Tim Robbins) are parte în lungii ani de închisoare de o transformare emoţională hotărâtoare, însă greutăţile vieţii de după gratii nu îl fac să renunţe la o posibilă "izbăvire" prin forţe proprii, aşa că vreme de două decenii sapă un tunel care îl ajută până la urmă să treacă dincolo... Sub bagheta regizorală şi scenaristică a lui Frank Darabont, Robins şi Morgan Freeman oferă interpretări de excepţie, semnalate de altfel şi de nominalizările la Oscar primite.

The Great Escape


Din nou un film de top, ce conţine una din scenele legendare în istoria cinematografiei - cea în care Steve McQueen, încercând să scape de urmăritori, intră cu şubreda sa motocicletă într-un gard de sârmă (se spune că Steve McQueen nu a acceptat rolul până când nu a fost inclusă această scenă). Este un bun exemplu al atitudinii sfidătoare a anilor '60. Însă restul filmului nu mai este la fel de optimist. Are la bază o poveste adevărată despre încercarea de evadare a prizonierilor de război pe care anul 1944 i-a prins într-unul dintre cele mai bine păzite lagăre naziste şi care elaborează un plan complex şi anevoios în speranţa salvării.

Exploreaza subiecte similare:

Escape Plan, Cube, Prison Break, Papillon, Steve McQueen, Dustin Hoffman, Escape from Alcatraz, Clint Eastwood, The Raid, The Shawshank Redemption, stephen king, Tim Robbins, Frank Darabont, Morgan Freeman, The Great Escape

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Bayard pe 21 octombrie 2013 10:46
Nu degeaba este Shawshank nr 1 pe imdb.... evadarea asta neasteptata l-a propulsat acolo.
MikkaelWolfganger pe 21 octombrie 2013 14:00
Pe naiba, oamenii au tendinta sa se ia dupa alti oameni.De aia a ajuns Inchisoarea Ingerilor pe primul loc la imdb in ograda.
MikkaelWolfganger pe 21 octombrie 2013 22:15
@Tyson.Usor cu artagosenia,stapaneste-te ca nu esti aici in codru.Tocmai, ca nu toti il avem in noi.Probabil ca daca il vad premiat ii dau credit in ceea ce priveste vizionarea, dar mai departe,e alta povesteDoar nu voi sta acum sa laud Pe aripile vantului doar pentru ca e notat bine pe net.Din contra.Prefer filme ca Facultatea sau Blow, omorate de critica sau filme care nu au prea prins la public ca Sunshine sau The Thing,dar care mie mi-au placut din variate motive. @paulo...chiar nu am stat niciodata sa fac un astfel de top.Depinde cumva de stare, azi imi place unul mai mult ca altul.Oricum, locul 1 nu se va schimba niciodata.E LOTR.
Ovidiu239 pe 21 octombrie 2013 14:30
The Shawshank Redemption
grotesQue pe 21 octombrie 2013 20:02
Da, am vazut. Scrie si in review. Oricum, mersi de reminder(sau ce s-o vrea a fi).
Alicsandru pe 21 octombrie 2013 16:12
contele de monte cristo ?
cristi23 pe 21 octombrie 2013 16:13
mai toate sunt filme bune insa inchisoarea ingerilor cu tim robins si morgan freeman e de departe cel mai bun din aceasta categorie.........
zeno.marin pe 21 octombrie 2013 16:21
How about Cool Hand Luke (1967)?...
MikkaelWolfganger pe 21 octombrie 2013 19:31
Mda, nici eu nu intelg rationamentul.E dat de foarte multa lume ca fiind cel mai bun film cu si despre evadari din inchisoare.
Tyson_Kyd pe 21 octombrie 2013 17:03
Nice !
radu3455 pe 21 octombrie 2013 17:43
The Shawshank Redemption fara discutii cel mai bun!
MikkaelWolfganger pe 21 octombrie 2013 19:30
Cube pentru mine cel mai bun.Faceti si voi niste liste mai elaborate.Mai de 20-30 de filme.Inspirati-va de la Total Film.Inca cateva evadari,desi nu stiu cat de spectaculoase: Victory, Midnight Express,Carandiru.
Pantaleon pe 21 octombrie 2013 23:06
Midnight Express...foarte bine. Capodopera. Eu il uitasem in comentariul meu. Bravo !
Tyybi1 pe 21 octombrie 2013 20:42
The Shawshank Redemption fara egalitate.
Pantaleon pe 21 octombrie 2013 23:04
Nu vreau sa par carcotas si, desi admit ca The Shawshank Redemption este unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei, subiectul lui nu este neaparat evadarea, ci, mai degraba, adaptarea si frustrarile unui om nevinoat intr-un mediu ostil, precum inchisoarea. Un film care e generos in evadari este clar Papillon. De asemenea Cool Hand Luke abunda in tentative de evadare. Sa nu uitam de Lock Up, al lui Stallone, care se desfasoara oarecum in stilul lui The Shawshank Redemption, adica asistam la o singura tentativa de evadare, oarecum nereusita.
Sunt sigur ca daca ne uitam cu atentie in arhivele cinematografiei mai gasim si alte filme despre evadari si tentative de evadare, dar, in principiu, cele enumerate mai sus sunt cele mai reprezentative. Sper ca nu se gaseste vreun ageamiu care sa includa aici si bazaconii contemporane, gen Now You See Me.

alex_il_fenomeno pe 16 noiembrie 2013 15:34
Vreau sa urmaresc "The Great Escape" :) In rest, chiar ca au fost evadari surprinzatoare.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells