Documentarul „Aliyah DaDa”, din 25 martie la Iași, în deschiderea „Astra Film on Tour”

de Cinemagia în 24 Mar 2015
Aliyah DaDa este o incursiune în istoria evreilor din România

Ca însemnat centru al comunității evreiești din România, Iașiul este teatrul unor importante evenimente prezentate pe larg în filmul documentar Aliyah DaDa, regizat de Oana Giurgiu, ce va fi proiectat miercuri, 25 martie, de la ora 18.00, la Casa de Cultură Mihai Ursachi din Iași.  

Proiecția va avea loc în avanpremiera programului „Astra Film on Tour” . Maidan, Waiting for August sau Art War, documentare premiate în 2014 la Astra Film Festival sunt proiectate în premieră la Teatrul Fix în fiecare zi din 26 și până în 28 martie 2015 de la ora 17 :00. Programul complet al proiecțiilor poate fi accesat pe www.astrafilm.ro.

Aliyah DaDa va fi proiectat vineri, 27 martie, de la ora 17.30 la Teatrul Fix în cadrul „Astra Film on Tour”, urmând ca în perioada 6 – 10 aprilie să fie proiectat la Institutul Francez, sala Galeria Benjamin Fondane.

Un tablou suprarealist care se construiește vizual printr-o serie de colaje, îmbinând contextul istoric cu amintiri și istorii individuale.

Povestea este decupată vizual în stil dadaist, într-un tribut adus inițiatorilor curentului, Tristan Tzara și Marcel Iancu, doi evrei cu rădăcini în România.

Aliyah DaDa este o incursiune personală, bine documentată, a regizoarei Oana Giurgiu, în istoria evreilor din România, în relația când absurdă, când paradoxală dintre români și evrei, ca un tablou suprarealist care se construiește vizual printr-o serie de colaje, îmbinând contextul istoric cu amintiri și istorii individuale. Povestea este decupată vizual în stil dadaist, într-un tribut adus inițiatorilor curentului, Tristan Tzara și Marcel Iancu, doi evrei cu rădăcini în România.

În 1882, o comunitate mică din Moinești pleca spre Țara Sfântă, pentru a întemeia una din primele colonii evreiești din Palestina. De atunci și până azi, drumul evreilor către Israel se împletește cu istoria României moderne, într-o relație de iubire și ură ale cărei consecințe nu le vom putea cuantifica vreodată. Filmul abordează subiecte delicate, cum ar fi apropierea României de Germania nazistă, persecuția evreilor, Pogromul de la Iași, implicarea lor în construcția Partidului Comunist sau înțelegerile economice secrete din perioada comunistă dintre România și Israel.

Aliyah DaDa a avut premiera mondială în toamna lui 2014, la Festivalul Internațional de Film Documentar Astra de la Sibiu, unde a fost apreciat de critică și de public. „Asta face Oana Giurgiu cu acest film: informează, expune, rememorează. Şi acesta e meritul ei exemplar. În două ore şi crude şi plastice, şi dure şi umane, şi cu fruntea încruntată şi cu un zâmbet în colţul gurii, avem întreaga istorie a unei relaţii complicate”, notează LiterNet.ro, explicând că filmul este „teribil de necesar”. „E un film care nu doar merită văzut, ci trebuie văzut. E un film care ne interesează pe toţi”.

Aliyah DaDa este primul documentar de cinema regizat de Oana Giurgiu, producător Libra Film, director executiv al Festivalului Internațional de Film Transilvania. Montajul filmului este semnat de Letiția Ștefănescu, iar imaginea de Mihai Tănase.

Documentarul este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Programului MEDIA. Proiectul a fost dezvoltat în cadrul programului ARCHIDOC.

Proiecțiile de la Iași sunt organizate cu sprijinul Casei de Cultură Mihai Ursachi, Astra Film Festival, Institutul Francez, Asociația Studenților Jurnaliști și  Federația Comunităților Evreiești din România.

 

 

 

Alte știri din cinema

A murit Donald Sutherland

Cariera legendarului actor de origine canadiană s-a întins pe şapte decenii

Următorul blockbuster cu Brad Pitt în rolul principal va fi...

Pitt, Jerry Bruckheimer şi echipa lui Top Gun 2 fac un film IMAX care ar trebui să spulbere Jurassic World 4

Fenomenul Yellowstone: blestemul pământului

Câteva vorbe despre acest Dallas modern, ajuns la o audienţă globală de 100 de milioane de spectatori

Tracker/Urmăritorul: supradoză de Americana

Câteva explicaţii ale popularităţii globale a serialului cu Justin Hartley

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells