Dino Parc – pe urma dinozaurilor de la Râşnov

de Cristina Grigore în 13 Iun 2015
Vizionarea filmului Jurassic World în DinoPark a fost ca o călătorie în timp, în adevărata eră jurasică

După ce, de 1 iunie, am admirat în Orășelul Copiilor din București, în toată splendoarea, câte un exemplar în mărime naturală de Tyrannosaurus Rex şi Tryceratops, încercând să îmi imaginez cum ar arăta un loc populat cu mai multe asemenea machete, dorinţa mi s-a transformat în realitate joi seara, la o vizită în Dino Parc Râşnov, organizată de către distribuitorul în România al filmului Jurassic World, RoImage 2000, înaintea lansării oficiale a filmului (12 iunie).

Vizita în ineditul parc a fost urmată, odată cu lăsarea întunericului, de proiectarea în mijlocul naturii a filmului Jurrasic World. Ne-am simțit transportați în timp, în adevărata eră jurasică, unde am fost parcă aruncați în mijlocul întâmplărilor din film. Mai mult, știam că, după genericul de final, vom fi „urmăriți” în drumul spre cazarea noastră de ochii sticloși ai dinozaurilor de la Râșnov.

Vizita în ineditul parc a fost urmată, odată cu lăsarea întunericului, de proiectarea în mijlocul naturii a filmului Jurrasic World.

Ne-am simțit transportați în timp, în adevărata eră jurasică, unde am fost parcă aruncați în mijlocul întâmplărilor din film. Mai mult, știam că, după genericul de final, vom fi „urmăriți” în drumul spre cazarea noastră de ochii sticloși ai dinozaurilor de la Râșnov.

46 de dinozauri, aventură şi un cadru natural superb, vă aşteaptă de vineri, în drumul spre Cetatea Râşnov...

Înainte de lăsarea întunericului, alături de fiica mea de opt ani şi mulţimea de invitaţi, am trecut cu oarecare emoţie de poarta semeaţă, străjuită de un Sauropod, cu gâtul cât alor cinci girafe. Înăuntru am găsit o hartă a locului (marcată de cele mai bune locuri de selfie, sic!) şi ceva mai sus un lac artificial în care tronau câţiva „dinozauri-crocodil”. A fost punctul central de atracţie. Pentru toţi vizitatorii. Cei mici au ţopăit de încântare şi au acompaniat răgetele înfricoşătoare ale reptilelor preistorice cu ţipete ascuţite şi curajoase. Mari şi mici şi-au băgat capetele prin fălcile uriaşe şi au căutat poziţii trăsnite pentru fotografii, în vreme ce oameni şi reptile erau scăldaţi de o misterioasă lumină albastră şi acoperiţi de perdele de fum.

Aventura abia începea! Aşa cum ne indica şi harta de la intrare, după „lacul-vedetă” -  încadrat de splendide case suspendate, în care pe viitor urmează să aibă loc programe speciale pentru copii – urma să ne avântăm în pădure, străbătând trei zone specifice celor perioadelor geologice în care au zburdat pe Terra dinozaurii: Triasic, Jurasic şi Cretacic. Am lăsat în urmă zumzetul de la intrare şi ne-am îndreptat, cu entuziasmul unor exploratori, spre fascinantele reptile mari, foarte mari şi mici, care ne urmăreau cu ochii lor pretutindeni (unul din ghizi ne-a explicat că ochii au fost astfel realizaţi încât să ai senzaţia că se uită spre tine din orice unghi).

Bucuria descoperii, în mărime naturală – şi, într-un cadru atât de sălbatic, apropiat de mediul lor natural de viaţă – a diverselor specii de dinozauri, a fost incomensurabilă. Timpul a trecut pe nesimţite, iar cadrele s-au adunat cu zecile în memoria aparatului foto: teropode şi sauropode, plus stegozauri, ornitopozi, ankilozauri şi ceratopsieni. Un punct captivant al traseului s-a dovedit a fi vulcanul preistoric, unde ne aşteptau câteva surprize: zgomote specifice, fum, erupţie şi chiar câteva zdruncinături, dacă apucai să păşeşti pe platforma special amenajată în apropierea sa. Am aflat ulterior că la realizarea sa au contribuit chiar unii specialişti în efecte speciale de la Hollywood.

Ne-a trebuit mai bine de o oră să ne putem bucura de fiecare colţişor şi cei 46 de dinozauri coloraţi natural, realizaţi în România (cu ajutorul unei echipe din Germania) după cele mai noi date atestate. Tinerii ghizi erau pregătiţi cu o mulţime de detalii legate de modul de viaţă al animalelor ce au călcat Terra acum zeci si sute de milioane de ani în urmă… „se crede că unii dintre ierbivori (sauropode), pentru a compensa creierul foarte mic, avea un fel de completare a acestuia ataşată coloanei vertebrale din zona şoldului”, ne-a spus Ioana, din echipa parcului.

Am revenit în zona de agrement încărcaţi de emoţia şi bucuria descoperirii unei lumi fascinante, ce s-a stins acum 65 de milioane de ani. Pe cei mici îi vor aştepta aici o mulţime de activităţi distractive şi educative, dar şi zona de tiroliană (din păcate indisponibilă la vizita noastră). Vizitatorii se vor mai putea bucura, pe viitor, de un magazin de suveniruri, o terasă, un mini muzeu cu schelete si fosile şi un cinematograf în care se vor putea viziona, pe viitor, filme şi documentare specifice tematicii parcului.

Situat pe Strada Cetăţii, în apropiere de Cetatea Râşnov, Dino Parc este deschis în fiecare zi, în intervalul 09.30 - 20.00 (seara, atmosfera misterioasă este amplificată de jocul de lumini si de sunete, iar descoperirea, în pădure, a câte unui exemplar atât de impresionant de dinozaur, pare şi mai grozavă). Preţul unui bilet este de 28 de lei pentru adulţi şi de 22 de lei pentru copii. Pentru copiii cu vârsta sub 3 ani intrarea este gratuită.

Exploreaza subiecte similare:

Jurassic World

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
nyuszi pe 14 iunie 2015 12:04
Suuuuuper tare! Trebuie neaparat sa ma duc si eu! Mai este un alt geoparc al dinozaurilor, langa Hateg, pare-mi-se. Din cate imi aduc aminte acolo au gasit si cativa dintre dinozaurii autohtoni Romaniei, Magyarozaurus si Hatzegopteryx. :)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells