De vorbă cu un „Umblător Alb”

de Gloria Sauciuc în 23 Iun 2014
Este vorba despre protetică şi machiaj, nu de grafică generată pe calculator

Fanii Urzeala tronurilor, serial al cărui al patrulea sezon s-a încheiat de curând la HBO, au fost poate hipnotizaţi de privirea albastră, glacială a enigmaticilor Umblători Albi, de-a lungul celor patru sezoane ale serialului HBO. Fantomaticele figuri albe ca zăpada au apărut - cu totul - timp de numai câteva minute, dar acest fapt nu i-a împiedicat să devină iconice în galeria de personaje ale serialului. Chiar dacă ei par să fie, în întregime, construiţi cu ajutorul graficii computer-generated, totuşi sunt jucaţi de actori încărcaţi cu machiaje.

Publicaţia The Verge l-a intervievat pe actorul Ross Mullan, care - costumat în Umblător alb - a răpit copii, s-a luptat cu membrii Rondului de Noapte, şi chiar a condus o armată de zombie călare. Ross Mullan, în vârstă de 47 de ani, compară jocul sub un strat gros de machiaj cu pregătirile pentru scenele de teatru dramatic din Ottawa, Canada (actualmente actorul locuieşte la Londra).

„Ne-am antrenat cu măşti la şcoala de teatru şi, apoi, am făcut parte dintr-o companie de teatru cu măşti”, susţine actorul, subliniind că jocul cu măşti coboară ca istorie în Grecia Antică, fiind o meserie în sine, deoarece o mască (de exemplu una de lup) spune publicului ce rol joacă actorul, dar în acelaşi timp ascunde cea mai valoroasă unealtă a acestuia".Mullan explică: „Lucrul cu măşti m-a învăţat să exprim lucruri prin alte mijloace decât prin figura mea, făcând lucrurile fără viaţă să apară vii”.

Machiajul dinainte de fiecare filmare durează pentru Mullan şase ore, înainte de a-l transforma într-un Umblător Alb. Protetica, fiecare sculptată dintr-un mulaj complet al actorului, este dezmembrată în bucăţi şi apoi aplicată de către machiori şi asamblată pentru a crea imaginea finală. Numai ochii de un albastru toxic sunt realizaţi digital, şi pentru asta Mullan poartă lentile de contact care acoperă albul ochilor, pentru a facilita grafica pe computer.

„La Umblătorii Albi este esenţial ca mişcările să fie puternice, dar ţepene”, spune Mullan. „Limbajul corpului, al braţelor şi al picioarelor, felul în care se înclină capul şi se mişcă înainte şi înapoi. Totul spune o poveste, ca şi dansul”.

Mullan a jucat în adaptarea pentru marele ecran din 2010 a Clash of the Titans rolul Pemphredo, una dintre vrăjitoarele oarbe ale filmului. Pentru acest rol Mullan a avut nevoie de un costum gros, de haine groase şi de un cap animatronic. Actorul a jucat mai multe roluri şi în Doctor Who de la BBC, mai ales într- unul dintre eroii negativi fără voce care, după ce sunt văzuţi, şterg amintirile oamenilor. Mullan va juca rolul unui vârcolac în filmul horror Howl, aflat în pregătire.

Exploreaza subiecte similare:

Ross Mullan, Game of Thrones

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells