De la Festivalul Naţional de Teatru pentru liceeni „Jos Pălăria” la Festivalul de la Cannes

de Cinemagia în 11 Mai 2015
Cristi Drăgan (foto, dreapta), elev al Colegiului Naţional „Mihai Viteazu” din Bucureşti, câştigătorul secţiunii monolog la ediţia anterioară, a participat în acest an cu un monolog interpretat de Jack Nicholson, din The Shining

În perioada 8-10 mai 2015, la Teatrul de Comedie din București s-a desfășurat Festivalul Naţional de Teatru pentru liceeni „Jos Pălăria”, ajuns la „majorat”.

Marele Premiu FestCo a fost obţinut de spectacolui „Toţi privesc înainte” după Mihai Ignat, prezentat de trupa Atelierul de Teatru a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Botoşani. Acesta fi invitat, conform tradiţiei, în ediţia Festivalului Comediei Româneşti FestCO din 2016. Trupa a impresionat şi prin unitatea şi calitatea interpretării, pentru care a mai primit din partea juriului Premiul Dream Team pentru cea mai bună interpretare.

Cel mai bun spectacol a fost desemnat „Halloween”, scris şi regizat de actorul Ionuţ Popescu sub pseudonimul David John Pope, susţinut de Trupa Okaua a Liceului Teoretic „A.I. Cuza” din Bucureşti. Membrii trupei şi-au adjutecat şi premiile pentru rol principal masculin şi rol principal feminin.

O surpriză foarte plăcută a fost, de asemenea, spectacolul inspirat din viaţa adolescenţilor „Ce vreau să mă fac când o să fiu mare”, cu scenariu original scris şi prezentat de membri Trupei Shakespeare a Colegiului Naţional „Sf. Sava” din Bucureşti. Trupa şi-a adjudecat Premiul pentru scenariu original şi Premiul special „Adolescenţii”.

Premiile „Jos Pălăria” au fost oferite de Cinemagia, Editura Tracus Arte, Primăria Sectorului 3 şi Teatrul de Comedie, în cadrul unui eveniment multimedia prezentat de George Mihăiţă şi de poetul şi scriitorul Dan Mircea Cipariu.

Spectacolele  puse  în  scenă  de  adolescenţi  s-au  desfăşurat  în  Sala  Atelier  a  Teatrului  de Comedie, cu intrare liberă pentrutoţi adolescenţii. 

De la Jos Pălăria la Festivalul de la Cannes

Cristi Drăgan, elev al Colegiului Naţional „Mihai Viteazu” din Bucureşti, câştigătorul secţiunii monolog la ediţia anterioară, a participat în acest an cu un monolog interpretat de Jack Nicholson, din The Shining (scena barului),  în româna.

Pe lângă talentul actoricesc dovedit, Cristi a fost şi producător executiv al filmului de scurt metraj „Tibi”, realizat de  elevi, cu elevi şi luat la Cannes de către producătorul Dan Burlac, iniţiatorul programului „Romanian Short Corner” la secţiunea Short Film Corner a festivalului, în afara competiţiei. Împreună cu colegii săi, sunt  consideraţi  cea mai  tânară  echipă  de  cinefili  români  care  merge  la  Cannes.

Secţiunea monolog, lansată în anii trecuţi din nevoia adolescenţilor talentaţi de a se „verifica” în faţa unui juriu de profesionişti înainte de admiterea la secţia de actorie a UNATC, a luat deja oamploare surprinzătoare. Un număr impresionant de 20 de monologuri susţinute de adolescenţi bucureşteni din Colegiun Naţional „Mihai Viteazu”,  Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”,Colegiul  Naţional  de  Informatică  „Tudor  Vianu”,  Liceul  Teoretic  „Ion  Barbu”  şi  ColegiulNaţional de Arte „Dinu Lipatti”  intră în concurs pentru premiile speciale ale secţiunii

Alte știri din cinema

A murit Donald Sutherland

Cariera legendarului actor de origine canadiană s-a întins pe şapte decenii

Următorul blockbuster cu Brad Pitt în rolul principal va fi...

Pitt, Jerry Bruckheimer şi echipa lui Top Gun 2 fac un film IMAX care ar trebui să spulbere Jurassic World 4

Fenomenul Yellowstone: blestemul pământului

Câteva vorbe despre acest Dallas modern, ajuns la o audienţă globală de 100 de milioane de spectatori

Tracker/Urmăritorul: supradoză de Americana

Câteva explicaţii ale popularităţii globale a serialului cu Justin Hartley

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells