„Cannes este o femeie!”. Festivalul de la Cannes în cele mai frumoase imagini

de Gloria Sauciuc în 19 Mai 2015
Cel mai important festival de film al lumii se desfășoară până pe 24 mai

Cel mai important festival de film al lumii, Festivalul de la Cannes, s-a deschis miercuri noapte pentru cea de-a 68-a oară în istoria sa. Pe scena Grand Théâtre Lumière au pășt fraţii Coen, actriţe precum Sophie Marceau, Rokia Traore, Rossy de Palma, Sienna Miller, regizorii Xavier Dolan, Guillerom Del Toro şi actorul Jake Gyllenhaal, care alcătuiesc anul acesta un juriu excepțional.

„Cannes este o femeie! Ochii noştri stăruie pe genele actriţelor, simbolul acelei iubiri pe care se bazează cinematograful. Doamnelor, voi aţi schimbat felul în care bărbaţii văd lumea”, a continuat Lambert Wilson în unul dintre cele mai bune discursuri din istoria evenimentului...

„În 2015, totul e nou. Însă nu voi dansa anul acesta”, declara Lambert Wilson adunării de invitaţi în loc de introducere, la gala de deschidere. Discursul său face referire la paşii de dans la care a invitat-o, anul trecut, maestrul de ceremonii pe Nicole Kidman. Pe scenă, dandy-ul cinematografului francez, în tonuri când grave, când senine, dar mereu energice, i-a salutat pe invitaţi înainte de a aduce un omagiu femeii din lumea filmului. Pentru toate actriţele, regizoarele, producătoarele şi scenaristele: „Cannes este o femeie! Ochii noştri stăruie pe genele actriţelor, simbolul acelei iubiri pe care se bazează cinematograful. Doamnelor, voi aţi schimbat felul în care bărbaţii văd lumea”, a continuat Wilson în unul dintre cele mai bune discursuri din istoria evenimentului, înainte de a trece la o panoramă a filmelor aflate în competiţie pentru Palme d'Or.

De-a lungul a 12 zile, cel mai important eveniment din lumea filmului va fi prezidat de cei doi fraţi renumiţi ai cinematografului, onorați, la rândul lor, cu un montaj video. Un moment „mișcător” a fost cel oferit de balerinii coordonați de Benjamin Millepied, directorul Operei din Paris și soțul lui Natalie Portman. Șaptesprezece dansatori ai Baletului Operei Naţionale din Paris au interpretat scene din Vertigo al lui Hitchcock. Lambert Wilson i-a oferit lui Julianne Moore trofeul pentru interpretare, câștigat anul trecut la Cannes. Cum actrița nu a fost prezentă în 2014 la ceremonie, premiul i s-a decernat în deschiderea ediției din 2015.

„Cinematograful este o rugăciune. Este rugăciunea mea. Pentru actriţa Julianne Moore, care a primit în seara aceasta premiul pentru cea mai bună actriţă în 2014 înainte de deschiderea celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de la Cannes, o dorinţă s-a împlinit”, a spus Wilson. Gala de deschidere a fost urmată de proiecția filmului francez Standing Tall, realizat cu nervul lui Truffault și spiritul observațional al fraților Dardenne. Iată în continuare o galerie foto a celor mai frumoase momente de până acum de la Cannes.

copyright foto: Mediafax foto

Vezi galeria foto

Exploreaza subiecte similare:

festival:cannes 2015

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells