Bun rămas, Milos Forman! Filmografia regizorului

de Gloria Sauciuc în 15 Apr 2018
Forman nu a fost un nume al cinematografului global înainte de premiera filmului The Loves of a Blonde, din 1965

Milos Forman, cel care lua Oscarul pentru regie cu filmele Zbor deasupra unui cuib de cuci şi Amadeus a încetat din viaţă. Reprezentantul său declară că regizorul a murit vineri, în Connecticut, după o scurtă suferinţă. Regizorul avea 86 de ani şi era cunoscut la Hollywood pentru filmele sale care puneau în discuţie autoritatea, având în acelaşi timp o notă satirică.

Milos Forman s-a născut la Caslav, în actuala Cehoslovacia, pe 18 februarie 1932. Atât mama sa, Anna Suabova, cât şi bărbatul pe care Forman îl considera a fi tatăl său au fost capturaţi de către nazişti şi au murit în lagărele de concentrare. Forman va ajunge studentul Şcolii de Film din Praga şi va realiza primul său lungmetraj - o poveste despre maturizarea unui adolescent numită Black Peter - în 1964. Filmul nu a fost bine primit de către autorităţile comuniste, însă i-a adus lui Forman un premiul la Festivalul de la Locarno, permiţându-i acestuia să continue regia de film.

Totuşi, Forman nu a fost un nume al cinematografului global înainte de premiera filmului The Loves of a Blonde, din 1965. Producția a fost nominalizată la Oscar pentru Cel mai bun film într-o limbă străină, însă nu a repurtat premiul. Următorul film, Balul pompierilor (1967), a fost şi el nominalizat, însă tema birocraţiei nu a picat bine autorităţilor comuniste.

La scurt timp, Forman părăsea Cehoslovacia comunistă şi ajungea în Statele Unite, unde stilul său satiric era mai bine primit. Era anul 1968, şi trupele Pactului de la Varşovia invadau Cehoslovacia.

Primul său film american, Taking Off, a fost un eşec şi l-a scufundat pe cineast în depresie. Însă, în momentul său cel mai dificil, i s-a propus să adapteze un roman cunoscut, Zbor deasupra unui cuib de cuci. Filmul, o poveste despre rebeliune între zidurile unui spital de nebuni, îi avea în rolurile principale pe Jack Nicholson şi pe Louise Fletcher - urmând să câştige cinci Oscaruri - inclusiv pentru Cel mai bun film şi pentru Cel mai bun regizor.

Următoarele filme ale lui Forman, Hair şi Ragtime, nu au impresionat precum Cuibul de Cuci..., dar Forman dădea din nou lovitura cu Amadeus, în 1984. Filmul, o biografie a faimosului compozitor, îl avea în rolul principal pe Tom Hulce. Filmul a fost nominalizat la 11 Oscaruri, câştigând 8 dintre ele şi aducând lui Forman cel de-al doilea Oscar pentru cel mai bun regizor. Milos Forman a mai semnat apoi încă cinci filme după Amadeus, şi totuşi nu a avut un succes remarcabil la public.

The People vs. Larry Flynt şi The Man on the Moon au fost, cel mai probabil, cele mai celebre producţii ale sale. 

Exploreaza subiecte similare:

Milos Forman, One Flew Over the Cuckoo's Nest, Amadeus, Hori ma panenko, Tom Hulce, Jack Nicholson, The People vs. Larry Flynt, The Man on the Moon

Alte știri din cinema

Filme horror. De ce dăm bani ca să fim speriați

Filmele horror ne dau o zonă sigură în care putem fi terorizaţi

Anca Damian, premiul de regie la Festivalul de la Varșovia

Regizoarea a primit premiul pentru filmul Moon Hotel Kabul, scris împreună cu Lia Bugnar, cu Florin Piersic jr. protagonist

Mark Hamill confirmă revenirea lui Luke în Star Wars: Episode IX

Lansarea filmului este programată în Statele Unite pe 20 decembrie 2019, când va debuta şi pe marile ecrane de la noi

Sebastian Stan şi starul lui Fifty Shades, rivali în dragoste într-o dramă romantică

Triunghiul amoros va fi declanşat de personajul lui Shailene Woodley

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells