Baza spațială Starkiller, „noua Deathstar”, capabilă să distrugă sisteme solare. Dar dacă ea însăși ar exploda? O teorie susținută științific

de Gloria Sauciuc în 20 Dec 2015
Satelitul nu s-ar vaporiza, ci ar deveni o masă de corpuri zburătoare, care ar ajunge pe diferite planete, exact precum asteroidul care se crede că ar fi provocat dispariția dinozaurilor

Noul Star Wars de la Disney, The Force Awakens, începe la ani de zile diferență față de punctul unde s-a terminat ultimul film din seria inițială, Return of the Jedi: explozia catastrofală a Death Star II, o bază militară de mărimea unui satelit natural. Uriașa navă orbita deasupra planetei Endor, cea acoperită de păduri și, după ce aceasta explodează, Alianța Rebelilor și prietenii lor Ewok au toate motivele de bucurie că au anihilat dușmanul, și toată lumea e fericită. Mai puțin oamenii de știință, cel puțin cei intervievați de către Tech Insider, care știu ce se întâmplă dacă detonezi o sferă metalică uriașă deasupra unei planete pline de vegetație. Ce spun cercetătorii ne interesează acum mai mult ca oricând pentru că în The Force Awakens răul prinde formă în baza Starkiller, de câteva ori mai mare decât Deathstar, care va fi folosită în cam același scop ca Deathstar, iar Rebelii Rezistenței vor încerca să o distrugă.

Starkiller este o nouă Deathstar, dar noua bază spațială este și mai puternică, o planetă înghețată, armă și bază de operațiuni, însă capabilă de data asta să distrugă nu doar planete, ci și sisteme stelare...

Atacul Rebelilor asupra bazei Death Star ar fi dat naștere unui nor de fragmente metalice, fragmente care ar fi ajuns pe planete, transformându-se într-o ploaie de cenușă toxică, una care ar fi dat naștere la furtuni de foc și ar fi anihilat toate speciile...

Iată ce se întâmplă dacă detonezi o sferă metalică uriașă. Răspunsul poate să dea fiori:„Toți Evok ar fi morți. Toți!”, declara unul dintre cercetători și fan Star Wars, care a scris un raport pentru Tech Insider. Dacă cercetătorii mai au puncte asupra cărora dezbat, există un consens general: după premisele filmului, planeta Endor ar fi trebuit să devină „Holocaustul Endor”, și iată de ce.

Teoria „Holocaustului Endor” datează din 1997, atunci când a apărut prima oară pe un site web, TheForce.net. Curtis Saxton, astrofizician și fan Star Wars, descria în amănunt mai multe aspecte ale filmului într-o analiză realizată cadru cu cadru și cu rigoare științifică. Studiul lui Saxon descrie un adevărat cataclism pe planeta Endor care ar fi afectat dramatic pe locuitorii Ewok. Mai precis, atacul rebelilor asupra bazei Death Star ar fi dat naștere la un nor de fragmente metalice, fragmente care ar fi ajuns pe planeta Endor, transformându-se într-o ploaie de cenușă toxică, una care ar fi dat naștere la furtuni de foc. Totuși, concluziile lui Sexton sunt discutabile, deoarece în film descrierile bazei Death Star și ale planetei Endor nu sunt foarte consecvente de la o scenă la alta. De aceea, Business Insider a intervievat 11 fizicieni cu întrebarea: „Ce s-ar fi întâmplat cu planeta Endor după explozia Death Star?”.

Iată câteva răspunsuri: Sarah Stewart, cercetător, a fost optimistă: „Cred că planeta Endor ar fi supraviețuit... După o perioadă de curățare a ploii toxice, planeta pădurilor s-ar fi reîntors în starea ei idilică”, a declarat ea pentru Tech Insider.

Alte răspunsuri sunt mai pesimiste: Matija Cuk, care studiază dinamica pe orbită, ia în calcul faptul că explozia Death Star o distruge în circa 1 secundă, ceea ce înseamnă că schijele sunt proiectate cu 220 000 mile pe oră, de șase ori viteza celui mai rapid obiect construit de om. „Energia schijelor nu ar fi putut distruge planeta, însă ar afecta grav partea apropiată de Death Star”. În plus „fragmentele proiectate ar penetra orice navă din vecinătate, fie a Imperiului ori a rebelilor. În special Millennium Falcon și naveta lui Luke”. În plus „ținând cont că rebelii de pe planeta pădurilor se aflau chiar dedesubt (sub Death Star), bănuiesc că ar fi putut să fie omorâți de radiațiile generate de explozie, chiar înainte de a fi loviți de fragmentele zburătoare”, a continuat el. După radiații, și fragmentele ar lovi solul planetei: „Dispariția speciei Ewok pare inevitabilă”.

Și Erik Asphaug, care studiază coliziunile interplanetare, refuză să creadă că Death Star s-ar fi putut vaporiza într-o eventuală explozie. „Exploziile nucleare într-adevăr vaporizează corpurile din imediata apropiere, topesc pe acelea de la o distanță medie, și doar le sfărâma pe cele aflate la depărtare”, declara Asphaug pentru Tech Insider. „Deci, cred că bucăți mari de pe Death Star ar putea să fi căzut peste populația Ewok și să le facă viața grea”. Probabil, chiar la modul de a crea cratere uriașe.

Totuși, cea mai mare problemă pentru o planetă a pădurilor precum Endor ar fi fost un incendiu uriaș de pădure: „Dacă mii de incendii de pădure ar izbucni deodată, chiar și pe jumătate de planetă, mare parte din aceasta ar deveni o ruină carbonizată”.

Cel mai pesimist răspuns vine din partea cercetătorului Dave Minton, care a scris un tratat de patru pagini în exclusivitate, notând: „Populația Ewok ar fi murit. Cu toții”. Studiul lui Minton pornește de la ipoteza că Endor ar avea condiții fizice similare cu ale Pământului, de vreme ce Ewok-ii, storm trooperii și rebelii se mișcă asemenea ființelor de pe Pământ. După estimările lui, „densitatea planetei Endor este undeva pe la 14350 kg/mcub, mai mult decât cea a fierului (8000 kg/mcub) dar mai puțin decât cea a uraniului (19100 kg/mcub), deci o compoziție ieșită din comun, dar totuși plauzibilă. Ca și Asphaug, Minton sugerează că satelitul nu s-ar vaporiza, ci ar deveni o masă de corpuri zburătoare, care ar ajunge pe Endor, exact precum asteroidul care se crede că ar fi provocat dispariția dinozaurilor. Ceea ce ar fi dus desigur la exterminarea speciei Ewok. Printre altele, atmosfera s-ar încălzi atât de mult încât toată apa de pe planetă ar deveni abur, iar pădurile ar lua foc.

Totuși, o speranță ar fi existat. Un fan, Gary M. Sarli (care nu este cercetător) a analizat explozia Death Star. Studiată cu încetinitorul, scena exploziei sugerează mai degrabă o implozie, una care ar fi aruncat toate resturile într-o altă galaxie - și care le-ar fi îndepărtat de Endor. Iată șansa pentru ca rasa Ewok să supraviețuiască, Luke și Han Solo să scape cu bine, iar Alianța Rebelilor să mai prindă o nouă zi.

Exploreaza subiecte similare:

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens

Alte știri din cinema

A murit Donald Sutherland

Cariera legendarului actor de origine canadiană s-a întins pe şapte decenii

Următorul blockbuster cu Brad Pitt în rolul principal va fi...

Pitt, Jerry Bruckheimer şi echipa lui Top Gun 2 fac un film IMAX care ar trebui să spulbere Jurassic World 4

Fenomenul Yellowstone: blestemul pământului

Câteva vorbe despre acest Dallas modern, ajuns la o audienţă globală de 100 de milioane de spectatori

Tracker/Urmăritorul: supradoză de Americana

Câteva explicaţii ale popularităţii globale a serialului cu Justin Hartley

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells