Aquaman sau... „concediaţi-l pe Zack Snyder”

de Ştefan Dobroiu în 19 Dec 2018
Filmul lui James Wan are toate şansele să captiveze publicul

După Wonder Woman, Aquaman este o nouă surpriză plăcută din DCEU (DC Extended Universe): filmul arată superb, transmite un mesaj relevant şi reuşeşte să amuze, iar campania de promovare nu a dezvăluit chiar toate răsturnările de situaţie ale poveştii. Iată mai jos ce ţi-ar putea plăcea la aventurile subacvatice ale lui Aquaman.

L-am întâlnit deja pe Arthur Curry/Aquaman (Jason Momoa) mai întâi în Batman V Superman: Dawn of Justice şi apoi în Justice League, iar acum îi aflăm povestea. Aflat la graniţa dintre două lumi ce s-au respins dintotdeauna, Arthur este fiul îngrijitorului unui far cu o prinţesă a adâncurilor, Atlanna (Nicole Kidman). La un an de la evenimentele din Justice League, Arthur este avertizat că fratele său mai mic Orm (Patrick Wilson) are de gând să formeze o alianţă a adâncurilor pentru a declara un război total uscatului. Şi că unica şansă de evitare a unui conflict atotdistrugător este ca acestuia să i se ia tronul.

Aquaman nu este un film perfect, dar este cât se poate de vizionabil pentru două ore şi 20 de minute de entertainment de calitate. Un mare atu al blockbusterului este aspectul, prin urmare ai face bine să-l vezi în condiţii cât mai bune (noi l-am savurat în format IMAX 3D). Regizorul James Wan şi armata sa de specialişti în efecte speciale (nu mai puţin de şapte companii, printre care celebrele Industrial Light & Magic şi Weta Digital) au reuşit să creeze o lume a adâncurilor extrem de captivantă, în care culori electrice se luptă încontinuu cu întunericul. Unele cadre din film sunt impresionante şi nu ne-am mira ca unii spectatori să se reîntoarcă la cinema pentru a revizita străfundurile oceanului.

Filmele DCEU au fost adesea criticate pentru faptul că se iau mult prea în serios, iar la Aquaman studiourile Warner pare că şi-au învăţat în sfârşit lecţia: poate că soarta întregii lumi este în joc, dar Aquaman îşi găseşte timp să se distreze şi să distreze şi publicul. Este un element important al relaţiei cu acesta, iar Jason Momoa se doveşte a fi un jongleur abil al stărilor, fiind pe cât de convingător în momentele de acţiune, care îi pun în evidenţă fizicul impresionant, pe atât de ghiduş în cele de umor. Cu ajutorul său şi al scenariului, supereroul devine mai mult decât ataşant, iar mesajul său incluziv, al unui "împreună" global, nu-şi putea găsi un portdrapel mai bun.

Ca şi protagonistul, regizorul James Wan este un jongleur al genurilor, acesta trecând cu succes de la horror (a debutat cu Saw în 2004 şi a lansat şi francizele Insidious şi The Conjuring) la mega blockbuster de acţiune (Furious 7). Şi Aquaman schimbă cu uşurinţă tonul şi genurile, trecând de la poveste de dragoste la film politic, de la aventură gen Tomb Raider la horror şi, dacă tot am intrat în ritm, de ce să nu aruncăm în acest melanj şi un pic de Jules Verne? Este incredibil de greu să faci un film cu supereroi de 140 de minute care să nu obosească sau plictisească nicio clipă şi, dacă Zack Snyder a ratat de trei ori până acum în DCEU, lui Wan iată că îi reuşeşte din prima.

Şi în toată această aventură entuziastă, avem timp şi de o discuţie relevantă pe două teme mai mult decât importante: rasismul şi poluarea. Aquaman le atacă frontal, sugerând că nu rasa sau originea ne definesc, ci faptele. De asemenea, că omenirea poluează iresponsabil planeta şi că faptele noastre nu sunt lipsite de consecinţe. Această combinaţie de entertainment şi relevanţă fac din Aquaman un succes care ne-am dori să fie repetat mai des în DCEU.

Exploreaza subiecte similare:

Aquaman, James Wan, Jason Momoa, SAW, Zack Snyder, Wonder Woman, Justice League, Batman V Superman: Dawn of Justice, Nicole Kidman, Patrick Wilson

Alte știri din cinema

Selecție Berlinală 2019: Monștri., de Marius Olteanu, în secțiunea „Forum”

Secţiunea, aflată la cea de-a 49-a ediție, este cea mai îndrăzneaţă a Berlinalei

Premierele săptămânii 18-24 ianuarie 2019

Află ce-i de văzut weekend-ul acesta la cinema!

Iată filmele din 2018 cu cel mai bun scor pe Rotten Tomatoes

Topul nu include doar blockbustere precum Black Panther…

Anne Hathaway va juca într-o nouă adaptare a romanului lui Roald Dahl, Vrăjtoarele

Va prelua rolul lui Anjelica Huston din filmul lansat în 1990

Părerea ta

Spune-ţi părerea
unkn0wn pe 19 decembrie 2018 23:29
Watchmen si Batman vs Superman(versiunea regizorului) au fost filme foarte bune, la Justice League a exagerat aiurea si de aia l-au concediat.
mihnea_aspru95 pe 20 decembrie 2018 01:57
Nu pot să-i zic ca alți derbedei americani - "Hack Snyder". Le-aș spune acelora - fraților, omul ăsta a făcut și filme destul de bune: 300 & Watchmen (cele mai good $hit din filmografia lui). Nu mai fiți atât de hateri și subiectivi până dați în ipocrizie, nu toate filmele lui sunt de cacus cactus.

În fine, good review Stefane (chiar aștept să văd filmul ăsta).
În DCEU până acum (filme puține), tot pe Justice League îl plasez pe ultimul loc (cam weak la toate capitolele, soundtrack teribil de prost - degeaba venise Danny Elfman (compozitorul primelor 2 filme Spider-Man din trilogia lui Sam Raimi, și la cele 2 Batman ale lui Tim Burton, și Avengers 2, toate acele 5 filme au avut soundtrack-uri bune, iar la JL - Dumnezeu cu mila, nu știu ce-a vrut să facă că a rămas în până de idei, încât a refolosit tema principală a lui Keaton/Batman pentru Affleck/Batman, dafuq. S-a dus pe apa sâmbetei tot OST-ul, dacă s-ar fi întors Zimmer ar fi făcut o treabă mai bună, poate ca la BvS, dar exclus ca la Man of Steel - acolo ce-a făcut, e de-a dreptul M-A-S-T-E-R-P-I-E-C-E).

Deci Suicide Squad la mine ar fi pe penultimul loc, măcar acolo cu toate că e silly, dorky, shit editing and all, are re-watchable value față de Liga Dreptății (care nu m-aș mai uita, like ever. Și HBO-ul îl face Mega-surpriza de Revelion. Lord have mercy!)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells