Actorii în vârstă, condamnaţi la şomaj prelungit din cauza epidemiei

de Ştefan Dobroiu în 26 Apr 2020
Măsurile de protecţie pentru vârstnici ar putea duce la dispariţia personajelor 65+ din filme şi seriale

Unul dintre cele mai ageiste medii de lucru de pe glob, industria entertainment-ului îşi va accentua predilecţia pentru personaje tinere din cauza epidemiei globale. În timp ce producătorii de pe toate continentele fac planuri mai optimiste sau mai pesimiste de revenire la activitate, în aceste planuri apare o constantă şi anume protejarea actorilor în vârstă prin neincluderea lor în noile producţii de film şi televiziune.

Doar că această metodă de protecţie înseamnă de fapt condamnarea actorilor în vârstă la şomaj şi lipsuri, observă Deadline. Publicaţia americană menţionează compania suedeză Hobby Film, care a publicat recent un îndrumar de revenire la activitate în timpul epidemiei. "Cei expuşi la complicaţii severe în urma infectării (adică indivizii din aşa-zisele grupe de risc) să nu fie distribuiţi în nicio producţie până când autorităţile nu stabilesc că riscul de infectare a devenit neglijabil", se precizează în îndrumarul scandinav.

"Deşi nu vrem să discriminăm pe nimeni pe baza vârstei, această regulă înseamnă că nu vom distribui niciun actor cu vârsta peste 70 de ani", spune negru pe alb îndrumarul. Poate că acest îndrumar a fost întocmit de o companie privată, dar nu este deloc greu să presupunem că o regulă similară ar putea fi uşor adoptată de instituţiile răspunzătoare de industria de film din fiecare ţară. Acest lucru înseamnă că, atâta vreme cât nu va fi disponibil un vaccin, actorii de vârsta a treia vor fi ignoraţi la şedinţele de casting, o consecinţă directă fiind şi dispariţia personajelor 65+ de pe ecrane.

Adoptarea acestei reguli va afecta direct seriale populare precum One Day at a Time (Rita Moreno are 88 de ani), Star Trek: Picard (Patrick Stewart are 79 de ani), Grace and Frankie (actorii principali au o medie de vârstă de aproape 80 de ani), The Good Fight (Christine Baranski are 68 de ani) şi multe altele.

Foto: Lily Tomlin şi Jane Fonda în serialul Grace and Frankie

Exploreaza subiecte similare:

One Day at a Time, Rita Moreno, Christine Baranski, The Good Fight , Grace and Frankie, Jane Fonda, Lily Tomlin, Star Trek: Picard, Patrick Stewart

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
buntua54 pe 26 aprilie 2020 10:54
Credeam că numai în România e discriminarea asta idioată cu +65. Dacă artiștii, sau oricare ar fi, semnează că lucrează pe riscul lor, nu înțeleg de ce nu ar putea presta în actul artistic, de parcă cei +65 ar fi cei care împrăștie boala.
In război nu se face discriminare, in pace da.

blackmore pe 27 aprilie 2020 01:29
De parca ar mai exista entreteinment, exista doar industria entreteinmentului

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells