Articole X-Men Origins: Wolverine

(2009)

X-Men de la Origini: Wolverine

Despre echipa de producție

GAVIN HOOD (Regizor) a absolvit Dreptul în Africa de Sud, apoi a lucrat pentru scurt timp ca actor înainte să plece în SUA pentru a studia scenariul și regia la Universitatea California din Los Angeles. În 1993, a câștigat un premiu Diane Thomas pentru primul său scenariu, "A Reasonable Man", care a fost inspirat după un caz de crimă prin sacrificare rituală. În juriu au fost Steven Spielberg, Michael Douglas și Kathleen Kennedy.

În 1998 și-a făcut debutul regizoral cu pelicula de 35 mm de 22 de minute numită "The Storekeeper". Filmul a câștigat 13 premii la festivaluri internaționale de film, inclusiv Marele Premiu la Festivalul Internațional de Film de la Melbourne, în Australia, care a calificat filmul pentru a fi luat în considerare de Premiile Academiei în 1998. "The Storekeeper" a pregătit terenul pentru filmul de lung metraj de buget redus, "A Reasonable Man", pe care l-a scris, regizat și co-produs (cu Paul Raleigh) și în care a jucat alături de nominalizatul la Oscar Sir Nigel Hawthorne. La Premiile All Africa Awards din 2001, Hood a câștigat pentru cel mai bun actor, scenarist și regizor. La Festivalul de Film Sundance din 2000, Hood a fost numit de Variety unul dintre primii 10 regizori de urmărit.

În 2001, Hood a fost angajat să adapteze o poveste de aventuri pentru copii plasată în Africa, după romanul In Desert and Wilderness de autorul premiat cu Nobel Henryk Sienkiewicz. Deși filmul avea loc în Africa, unde Hood a crescut, a trebuit filmat în poloneză. Filmul a adus cele mai mari încasări din acel an în Polonia și a câștigat Best of the Fest la Festivalul de Filme pentru Copii din Chicago în 2002.

În 2003, Hood a fost abordat de producătorul Peter Fudakowski să scrie un scenariu bazat pe romanul Tsotsi scris de cel mai mare dramaturg din Africa de Sud, Athol Fugard. Filmul a fost turnat în Africa de Sud la sfârșitul lui 2004 și a fost lansat de Miramax în februarie 2006. Pe lângă Oscarul pentru cel mai bun film străin, "Tsotsi" a primit o nominalizare la Globul de Aur și a câștigat premii la Festivalul de Film AFI, Festivalul de Film de la Toronto, Festivalul de Film de la Edinburgh și la alte 7 festivaluri.

În 2007, Hood a regizat "Rendition" cu Reese Witherspoon, Meryl Streep și Jake Gyllenhaal.

DAVID BENIOFF
(Scenariul) e autor și scenarist. A adaptat primul său roman, The 25th Hour, pentru filmul regizat de Spike Lee. Alte scenarii ale sale includ: "Troy", "Stay" și "The Kite Runner." Poveștile din colecția sa aclamată de critici When the Nines Roll Over au apărut în Best New American Voices și The Best Nonrequired American Reading. Romanul său City of Thieves a fost câștigătorul premiului SCIBA Fiction în 2008. Trăiește în Los Angeles cu soția și fiica sa.

SKIP WOODS
(Scenariul) Scenariile sale din 2007 includ "Hitman" cu Timothy Olyphant și Olga Kurylenko și "Swordfish" cu John Travolta, Halle Berry și Hugh Jackman. Înainte a scris și regizat thrillerul "Thursday" cu Thomas Jane și Aaron Eckhart.

LAUREN SHULER DONNER
(Producător) s-a remarcat în ultimele două decade ca una dintre cele mai de succes și versatile producătoare de la Hollywood.

În 2008, Shuler Donner s-a bucurat de un an deosebit de prolific, cu patru foarte anticipate filme în producție. Pe lângă X-MEN DE LA ORIGINI: WOLVERINE, a mai produs "The Secret Life of Bees" pentru Fox Searchlight, scris și regizat de Gina Prince-Bythewood, cu Queen Latifah, Dakota Fanning, Jennifer Hudson, Alicia Keys, Sophie Okonedo și Paul Bettany. Acest film a câștigat mai multe premii People's Choice pentru filmul favorit. A mai câștigat și nenumărate nominalizări la Premiile NAACP Image.

Urmează "Cirque du Freak", un film al studiourilor Universal scris de Paul Weitz, care a mai regizat adaptarea după seria de cărți pentru adolescenți scrisă de Darren Shan. "Hotel for Dogs" de la Dreamworks / Paramount a fost lansat în ianuarie 2009.

DONALD M. McALPINE
(Imaginea) a fotografiat "Moulin Rouge!" și "William Shakespeare's Romeo + Juliet" pentru compatriotul său australian Baz Luhrmann. McAlpine a lucrat la aproape 50 de filme pentru regizori precum Chris Columbus, Alan Pakula, Paul Mazursky, Ron Howard, Bruce Beresford, Gillian Armstrong, Mel Gibson, Lee Tamahori și Paul Newman. Meritele sale ca cineast includ "Stepmom", "Mrs. Doubtfire", "The Edge", "Nine Months", "Clear and Present Danger", "Patriot Games", "The Man Without a Face", "Stanley & Iris" și "Parenthood."

BARRY ROBISON
(Scenografia) are la activ o gamă diversificată de filme printre care se numără: "Nim's Island", "You, Me & Dupree", "Rendition" (regizat de Gavin Hood), "Fun with Dick and Jane", "The Rookie", "October Sky", "Highway", "Bubble Boy", "Home Fries", "Loved", "The Man Who Wouldn't Die", "My Family", "Sensation" și "Candyman: Farwell to the Flesh."

NICOLAS DE TOTH
(Montaj) a editat o gamă largă de filme, inclusiv "Live Free or Die Hard", "Terminator 3: Rise of the Machines", "The Covenant", "Underworld: Evolution", "Eye of the Storm", "Universal Soldier", "Hellbound", "Stargate", "Street Fighter", "Showgirls", "Moll Flanders", "The Edge" and "Stepmom."

Alte merite ca editor de imagine includ: "Bicentennial Man", "Dirk and Betty", "Along Came a Spider" și "The Sum of All Fears."

MEGAN GILL
(Montaj) a colaborat anterior cu regizorul Gavin Hood la drama "Rendition" lansat în 2007 și la câștigătorul Oscarului "Tsotsi", lansat în 2005. Gill a fost editor la "Dead Easy" și a mai lucrat în diverse capacități editoriale la "The Ghost in the Darkness", "Cry the Beloved Country", "A Good Man in Africa" și "Bopha!" printre alte filme.

HARRY GREGSON-WILLIAMS
(Muzica) este unul dintre cei mai căutați compozitori de la Hollywood și a lucrat la o varietate de proiecte de înalt profil, atât de animație, cât și de acțiune. În ultimii ani, Gregson-Williams a compus muzica din câteva dintre cele mai mari blockbustere din industrie: "Shrek the Third", "The Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch, and The Wardrobe" (pentru care a fost nominalizat la Globul de Aur și la Grammy), "Shrek" (pentru care a fost nominalizat la BAFTA), "Shrek 2", și "Chicken Run." Cel mai recent a compus muzica din "Gone Baby Gone", care a marcat debutul regizoral al lui Ben Affleck și "The Chronicles of Narnia: Prince Caspian".

Gregson-Williams a colaborat la mai multe filme cu regizorul Tony Scott, inclusiv la "Man on Fire", "Domino", "Spy Game" și "Déjà Vu", precum și la trei filme cu Joel Schumacher - "Phone Booth", "Veronica Guerin" și "The Number 23." Printre alte filme se numără "Seraphim Falls", "Kingdom of Heaven" (nominalizat la Classical Brit Award și a câștigat un premiu Golden Satellite), "Bridget Jones: the Edge of Reason", "Enemy of the State", "The Replacement Killers", "Smilla's Sense of Snow" și "Antz."

ALEC GILLIS și TOM WOODRUFF, JR.
(Designeri și creatori de efecte speciale de machiaj) sunt patronii de la Amalgamated Dynamics, una din cele mai mari studiouri de efecte speciale.

La începutul carierei sale, Gillis a lucrat pentru diverși machiori și creatori de efecte speciale de vază de la Hollywood, inclusiv Stan Winston. Gillis a fost, de asemenea, unul din scenografii cheie ai lui Winston în filme ca "Aliens". Tot în această perioadă l-a întâlnit pe Tom Woodruff, Jr., cu care a înființat mai târziu un nou studio de efecte speciale.

Woodruff s-a alăturat echipei lui Stan Winston pentru "Terminator". Acesta a fost începutul unei perioade de cinci ani, în care Woodruff a devenit un coordonator al lui Winston, lucrând la filme ca "Aliens" și "Predator", cât și la serialul TV "Amazing Stories". Constituția sa fizică și rezistența, cât și abilitățile sale actoricești l-au condus la portretizarea unor personaje principale în filme ca "Monster Squad", "Pumpkinhead" și "Leviathan".

Woodruff și Gillis au format Amalgamated Dynamics și au devenit doi dintre cei mai mari talentați din industrie în ziua de azi. Au câștigat un Oscar pentru "Death Becomes Her" și nominalizări la Oscar pentru "Starship Troopers" și "Alien 3".

Sinopsis Despre distribuție
jinglebells