Articole X-Men Origins: Wolverine

(2009)

X-Men de la Origini: Wolverine

Note de producție

X-MEN DE LA ORIGINI: WOLVERINE, primul capitol din saga X-Men, îl reunește pe Wolverine cu alte câteva legende din universul X-Men într-o revoluție epică ce-i ridică pe mutanți împotriva unor forțe puternice hotărâte să-i elimine.

Hugh Jackman reia rolul care l-a făcut vedetă, o furioasă mașină de luptă care deține puteri uimitoare de vindecare, gheare de diamant și o furie primitivă cunoscută ca furia luptătorului. X-MEN DE LA ORIGINI: WOLVERINE rămâne fidel tonului francizei X-Men, continuând echilibrul filmelor între spectacol și realitate, în timp ce pune accent pe emoții și relații.

Filmul introduce, de asemenea, o echipă de mutanți, inclusiv câțiva ale căror apariții în serie au fost de mult anticipate. Publicul va întâlni Echipa X, o unitate militară sub acoperire compusă în întregime din mutanți. Membrii acesteia sunt: Wolverine, fratele lui, Victor Creed, alias Sabretooth, o ființă sălbatică cu o putere de neimaginat, Wade Wilson, cunoscut mai târziu ca Deadpool, un mercenar de înaltă tehnologie calificat în mânuirea sabiei, Agentul Zero, un hăitaș expert și un țintaș mortal, Wraith, un teleportator, Fred J. Dukes, cunoscut și sub numele de The Blob, un uriaș morbid de obez și super puternic și Bradley, care poate manipula electricitatea. În fruntea lor e William Stryker, un personaj introdus în "X2", dar a căror origini și motive sunt acum explorate complet, deoarece tocmai relația complexă a lui Stryker cu Wolverine e cea care definește aproape tot trecutul și viitorul lui Logan.

X-MEN DE LA ORIGINI: WOLVERINE explorează și trista idilă a lui Logan cu Kayla Silverfox. Soarta lui Kayla atrage implicarea lui Logan în programul de rău augur Weapon X, un experiment militar strict secret de miliarde de dolari în care Wolverine și alți mutanți sunt jucători-cheie. Acesta îi include pe Gambit, un tânăr Scott Summers (mai târziu cunoscut ca Cyclops), o frumoasă tânără mutantă pe nume Emma Frost și mai sus numitul Deadpool, împotriva căruia Wolverine înfruntă ultima sa provocare.

În timp ce primele 3 filme X-Men au fost plasate în viitorul nu prea îndepărtat, povestea principală din X-MEN DE LA ORIGINI: WOLVERINE - ca prim capitol al seriei - este plasată înainte de evenimentele din aceste filme, în trecutul nu prea îndepărtat, undeva prin anii '70. Dar desfășurarea poveștii include, de asemenea, amintiri ce se întind pe o perioadă de 150 de ani. Are o scară și o ambiție nouă până și pentru această serie aspirantă. "Vrem să întrecem așteptările în toate modurile", conclude protagonistul și producătorul Hugh Jackman. "Nu puteam face doar un film foarte bun, trebuia să fie mult mai mult de-atât."

În acest scop, X-MEN DE LA ORIGINI: WOLVERINE oferă un carusel uimitor de aventuri și acțiune, în timp ce abordează și teme complexe și conflicte emoționale bogate și puternice care au fost marcante în filmele X-Men. "Da, filmul trebuie să fie, vizual, uluitor, iar acțiunea trebuie să fie uimitoare și de impact", spune regizorul Gavin Hood al cărui film din 2005, "Tsotsi", a câștigat Premiul Academiei pentru cel mai bun film într-o limbă străină. "Dar trebuie să crezi povestea și personajele. La baza filmului e ideea omului care nu se simte foarte bine în pielea lui, care se luptă cu propria sa natură. E un personaj interesant de explorat. Tema de a te lupta cu propria fire alimentează și dă energie filmului, așa că devine mai mult decât acțiune de dragul acțiunii".

Jackman a fost convins că Hood era omul potrivit pentru slujba asta după ce a văzut filmul lui de buget mic, "Tsotsi", o dramă incisivă plasată în Johannesburg despre un criminal juvenil a cărui viață se schimbă când e atras emoțional de un prunc abandonat pe bancheta din spate a mașinii lui. Personajul Tsotsi se lupta cu sine însuși la fel ca Wolverine", spune Jackman. "M-a emoționat călătoria lui Tsotsi, cât și instinctele lui Gavin vizavi de personaj și poveste".

"Personajele au fost întotdeauna în centrul filmului X-Men și a benzilor desenate", continuă Jackman. "Oamenii se regăsesc și sunt legate de ele."

Principala poveste din X-MEN DE LA ORIGINI: WOLVERINE începe cu Logan care caută consolare după un trecut întunecat lucrând ca tăietor de lemne în Munții Stâncoși din Canada. Găsind dragostea și mulțumirea pentru prima dată în viața lui foarte lungă, Logan duce o existență aparent idilică împreună cu învățătoarea Kayla Silverfox. "Nici că putea să fie mai departe de trecutul de care își dorise atât de mult să scape", spune Jackman. "Kayla este un catalizator pentru cele mai mari schimbări cu care s-a confrunt Logan vreodată", spune Lynn Collins, care a primit rolul după ce Jackman a văzut-o pe scenă în "Negustorul din Veneția", alături de Al Pacino. "Ea îl face să privească altfel conflictul dintre a fi uman și a fi un mutant. Relația lor îl face să încerce să vindece răni mai vechi și să trăiască atât consecințele, cât și riscurile dragostei."

Dar în timp ce Logan caută liniștea care l-a ocolit vreme de mai bine de un secol, "lumea de care a încercat să scape îl trage înapoi", spune Jackman. "Ca și cu orice în viață, dacă nu te ocupi de o problemă, dacă nu ești cu adevărat liniștit în privința ei, problema tinde să reapară. Și e limpede de la bun început că Wolverine a fugit de lucruri pe care trebuia să le confrunte. Și unul dintre ele este Victor, fratele său."

Victor Creed, cunoscut și sub numele de Sabretooth, posedă puteri similare cu ale lui Logan. Sunt amândoi practic indestructibili și au o putere super-omenească de fiară sălbatică. Ferocitatea lui Victor constă într-un stil de luptă asemănător cu al unei feline și o abilitate de a sări; uneori pornește la atac în patru labe.

Despre distribuție
jinglebells