Articole This Is England

(2006)

This Is England

Sinopsis

O poveste despre un baiat cu probleme care creste in Anglia anilor '80. Intalnind, intr-o dimineata, pe drumul catre scoala, cativa skinheads, baiatul se lasa purtat de val in mijlocul lor, acestia devenind curand cei mai buni prieteni ai sai, la fel de apropiati ca propria familie.
Filmul are la baza experientele regizorului Shane Meadows.

Filmul privește cu peste 25 de ani înapoi, la un fenomen social (skinheads) și la trasnformarea acestuia dintr-o gașcă de tineri nonconformiști într-o mișcare neo-nazistă cum este cunoscut astăzi. Centrul întâmplărilor este însă copilul de 12 ani Shaun (Thomas Turgoose), care se asociază cu o gașcă de skinheasds în perioada în care unele grupări cad sub controlul naționaliștilor.

Shaun locuiește într-un cartier mărginaș, împreună cu Cyntia, mama sa (Jo Hartley). Tatăl lui Shaun a murit recent în războiul din Insulele Falklands care este în toi. Shaun nu are prieteni, nu are răspunsuri la întrebări, mamă-sa nu știe cum să se ocupe de el, nu are destui bani pentru a-i cumpăra haine și pantofi „la modă”, iar la școală este mereu agasat de băieți mai mari. Așa că nu-i de mirare că într-o zi în drum spre casă de la școală este abordat de membri unui gang de skinheads condus de un băiat mai în vârstă, Woody (Joseph Gilgun), căruia, după ce aude cum Shaun a fost bătut la școală îi este milă de băiat și-l ia sub aripa sa ocrotitoare.

Cyntia vine la o cefenea să vadă cine sunt noii prieteni ai copilului ei care l-au tuns pe cap, și pleacă parcă resemnată că băiatul nu mai este singur, fără să se întrebe de calitatea noilor prieteni ai lui Shaun. Gașca de băieți și fete proiectează o imagine compusă din clișee cunoscute și de noi (îmbrăcăminte stridentă, ciudată, tatuaje, machiaj în culori vii la fete) dar și de elemente cumva inocente (petrec timp împreună în cofetării, prin cesele lor și alte locuri de adunare, distrându-se, împingându-se și distrugând proprietăți abandonate). Lui Shaun îi cade cu tronc o fată mai mare din grup, cu care și încearcă primul sărut.

Atmosfera cumva nevinovată se deteriorează însă curând. Combo (Stephen Graham) este un tip mult mai în vârstă decât membrii găștii și tocmai a fost eliberat din închisoare. El aparține Frontului Național; după întâlnirea inițială cu Woody și banda lui; Combo încearcă să pună mâna pe conducerea acesteia. Woddy și câțiva de detașează de Combo, dar Shaun este în căutarea unei figuri tipice de tată, și Combo împlinește nevoia lui Shaun.

Asistăm astfel al o întâlnire a Frontului Național la care spiritele participanților în frunte cu Combo sunt aprinse de câteva retorici incendiare. Ei pleacă deciși să se răzbune pe emigranții care iau locurile de muncă ale englezilor. Un biet pakistanez, proprietarul unui mic magazin din colț cade pradă răzbunării acestora. Shan participă și el la violențe, și mai târziu, consumă droguri și fumează marijuana împreună cu adulții. Un prieten de-al lui Shaun din gașca lui Woody, băiat de culoare este ademenit de Combo la ei în casă și ucis într-o bătaie cu pumnii.

Shaun se trezește la realitate; înțelege că singurătatea și neapartenența este de preferat drumului pe care a pornit, și cu un gest grăitor, aruncă în apă drapelul naționalist de pe malul unde se retrăgea adesea singur pentru a visa sau a-și consuma sandwichul.

Sinopsis (en)
jinglebells