Articole The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2

(2012)

Saga Amurg: Zori de Zi - Partea II

Despre distribuție

KRISTEN STEWART (Bella) este una dintre cele mai talentate tinere actrițe de la Hollywood. Kristen va relua rolul principal Bella Swan din Saga Amurg, în ultimul film al seriei, Saga Amurg: Zori de zi - Partea 2, ce va fi lansat în cinematografe pe 16 noiembrie 2012. În decembrie va putea fi văzută într-o adaptare cinematografică după romanul lui Jack Kerouac, Pe drum, film regizat de Walter Salles. Pelicula a avut premiera în 2012 la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, iar alături de Stewart joacă Garret Hedlund și Sam Riley. Filmul este distribuit de IFC Films & Sundance Selects.
Recent, Stewart a jucat în blockbusterul Snow White and the Huntsman alături de Charlize Theron și de Chris Hemsworth. Actrița a devenit cunoscută publicului internațional grație interpretării ei remarcabile din Panic Room, unde i-a dat replica lui Jodie Foster. Filmografia recentă a lui Stewart cuprinde Welcome to the Rileys, rolul Joan Jett din The Runaways și primele patru filme din Saga Amurg.
Stewart a mai apărut în Adventureland, Into the Wild, regizat de Sean Penn, The Cake Eaters, în regia lui Mary Stuart Masterson, The Yellow Handkerchief alături de William Hurt, What Just Happened, In The Land of Women, The Messengers, Zathura, Speak, Fierce People, Catch That Kid, Undertow, Cold Creek Manor și The Safety of Objects.

ROBERT PATTINSON (Edward Cullen) este cunoscut datorită rolului vampirului Edward Cullen din Saga Amurg. Anul acesta, Pattinson apare pe marile ecrane în filmul lui David Cronenberg, Cosmopolis, precum și în Saga Amurg: Zori de zi - Partea 2.
El a atras atenția industriei cinematografice la 19 ani, când a apărut în seria filmelor cu Harry Potter, în rolul lui Cedric Diggory din Harry Potter and the Goblet of Fire. Anul trecut, Pattinson a jucat rolul principal în Water For Elephants, regizat de Francis Lawrence, și avându-i ca parteneri de platou pe Reese Witherspoon și pe Christoph Waltz. Filmul este ecranizarea unui bestseller New York Times. Înainte de acest film, a jucat în drama Remember Me, regizată de Allen Coulter, alături de Pierce Brosnan, Chris Cooper și Emilie De Ravin. Pattinson poate fi văzut și în Bel Ami, un film inspirat de romanul omonim al lui Guy de Maupassant. În acest film, joacă rolul unui tânăr jurnalist din Paris care parvine grație legăturilor sale cu femeile cele mai elegante și mai influente din acest oraș. Partenerele sale din film sunt interpretate de Uma Thurman, Kristin Scott Thomas și Christina Ricci.
Pattinson și-a început cariera actoricească în filmul lui Uli Edel, Sword of Xanten, alături de Sam West și de Benno Furmann. De asemenea, a apărut în filmul regizat de Oliver Irving, How to Be, câștigătorul mențiunii speciale pentru stil narativ la festivalul de film Slamdance. Pattinson a jucat rolul lui Salvador Dali în Little Ashes, regizat de Paul Morrison. În televiziune a putut fi văzut în The Haunted Airman, o producție BBC.
Ca membru al Barnes Theatre Group, Pattinson a jucat rolul principal în piesa lui Thornton Wilder, Our Town. Tot în teatru a apărut în Anything Goes, de Cole Porter, Tess of the D’Urbevilles și Macbeth la OSO Arts Centre.

TAYLOR LAUTNER (Jacob Black) a jucat rolul principal în filmul de suspans realizat de Lionsgate, Abduction, regizat der John Singleton. Filmul, în care apar și Lily Collins, Sigourney Weaver și Alfred Molina, spune povestea unui tânăr decis să descopere adevărul despre viața sa, după ce își descoperă fotografia pe un site de persoane dispărute. Casa de producție a lui Lautner, Quick Six Entertainment, a colaborat la realizarea filmului.
În Saga Amurg: Zori de zi - Partea 2, Lautner reia rolul lui Jacob Black, alături de Kristen Stewart și de Robert Pattinson. În 2010, Lautner a jucat în producția Warner Bros Valentine's Day, în regia lui Garry Marshall. Distribuția de staruri includea nume ca Jessica Biel, Bradley Cooper, Patrick Dempsey, Jennifer Garner, Anne Hathaway, Ashton Kutcher și Julia Roberts. Lautner s-a făcut cunoscut în 2005 când, la 13 ani, a obținut rolul principal Shark Boy, din filmul lui Robert Rodriguez, The Adventures of Sharkboy and Lavagirl 3D. La numai câteva luni, el a obținut rolul lui Eliot, fiul rivalului lui Steve Martin, Jimmy Murtaugh, din comedia de succes, Cheaper by the Dozen 2.
Lautner a apărut pe micul ecran în My Wife and Kids, Summerland, The Bernie Mac Show și The Nick and Jessica Variety Hour.
La șase ani, Lautner a început să practice karate, iar la șapte ani câștiga deja turnee. La scurt timp a fost invitat să se antreneze cu septuplul campion mondial Mike Chat, iar la vârsta de opt ani Lautner și-a reprezentat țara la campionatul mondial al asociației de karate. El și-a dovedit valoarea devenind campion la concursul Junior World Forms and Weapons, unde a câștigat trei medalii de aur. Ulterior a continuat să exceleze în circuitul artelor marțiale. În 2003, la 11 ani, Lautner a urcat pe locul întâi mondial în mai multe categorii, iar în anii următori a câștigat alte trei titluri mondiale la juniori.

BILLY BURKE (Charlie Swan) este un actor foarte apreciat de critici, cu apariții notabile atât în filme, cât și în televiziune.
Recent, el a jucat în seria de mare succes Saga Amurg, apărând în toate cele cinci părți, în rolul devotatului tată al personajului interpretat de Kristen Stewart, Charlie Swan. Recent, Burke a apărut în Freaky Deaky în rolul Chris Mankowski, film inspirat de romanul lui Elmore Leonard; în Highland Park, alături de Danny Glover; în producția Summit Entertainment, Drive Angry, în care i-a dat replica lui Nicolas Cage, în rolul diabolicului lider al unui cult; în Red Riding Hood, regizat de Catherine Hardwicke, alături de Amanda Seyfried, în rolul tatălui său, precum și în serialul TNT Rizzoli and Isles.
În prezent filmează noul serial produs de NBC Revolution, un SF produs de J.J Abrams și de Jon Favreau, și creat de Eric Kripke. De asemenea, Burke a încheiat filmările la filmul artistic Jesus in Cowboy Boots.
Înainte de apariția din Saga Amurg, Burke a colaborat din nou cu regizorul Greg Hoblit la filmul Untraceable, în care a jucat alături de Diane Lane. El a mai jucat în The Feast of Love regizat de Robert Benton, alături de Morgan Freeman și de Greg Kinnear, și în Fracture, alături de Anthony Hopkins și de Ryan Gosling, aceasta fiind prima sa colaborare cu regizorul Greg Hoblit.
Filmografia lui Burke include Ladder 49, cu Joaquin Phoenix și John Travolta; rolul principal în Dill Scallion, care a avut premiera la Sundance Film Festival și în care au mai jucat Peter Berg, Henry Winkler și Lauren Graham; Along Came a Spider cu Morgan Freeman; Mafia cu Jay Mohr și Christina Applegate și Without Limits, un film scris și regizat de Robert Towne.
Printre rolurile sale în televiziune se numără și o apariție impresionantă vreme de șase episoade în al doilea sezon al serialului produs de Fox, 24, precum și un rol în serialul ABC Wonderland, serial scris și regizat de Peter Berg.
Burke este un muzician desăvârșit, cu experiență ca pianist și chitarist. Multă vreme, el a cântat cu trupa rock The Outcast Theater din Seattle, iar recent a lansat primul său album solo, intitulat "Removed". Albumul a realizat vânzări record pe CD Baby în prima săptămână de la lansare și a intrat în topul Billboard Heatseekers. Actorul s-a alăturat fundației VH1 Save the Music și a donat o parte din profiturile sale pentru menținerea cursurilor de muzică în școli.

PETER FACINELLI (Dr. Carlisle Cullen) s-a impus ca unul dintre cei mai căutați actori de la Hollywood, grație interpretărilor sale deosebite, diverse și impresionante.
Facinelli a apărut recent pe marele ecran în rolul Dr. Carlisle Cullen din Saga Amurg: Zori de zi - Partea 1. De la lansare, în noiembrie 2011, filmul a avut încasări de peste 700 de milioane de dolari. Actorul a jucat și în primele trei filme ale seriei Saga Amurg, produse de Summit Entertainment. Seria Twilight e inspirată de romanele omonime scrise de Stephenie Meyer, romane intrate în topul realizat de New York Times cu cele mai bine vândute cărți. Toate cele patru filme realizate până acum au spulberat recordurile de încasări. Ultimul film din serie, Saga Amurg: Zori de zi - Partea 2, va fi lansat pe 16 noiembrie 2012.

ELIZABETH REASER (Esme Cullen) este una dintre cele mai bune actrițe din industria divertismentului, grație talentului, prezenței sale impresionante și a energiei sale incontestabile. Reaser a fost nominalizată la Independent Spirit Award, în 2007, la categoria "Cea mai bună actriță", pentru rolul său din drama Sweet Land, și a fost nominalizată la Emmy pentru rolul său episodic din Grey’s Anatomy.

KELLAN LUTZ (Emmett), cunoscut pentru rolul Emmett Cullen din Saga Amurg, se dovedește a fi unul dintre cei mai promițători tineri actori de la Hollywood. El a apărut în toate filmele seriei.
Lutz a încheiat recent filmările la Tarzan, film realizat în 3D, cu tehnologie CGI pentru Constantin Film. Urmează să înceapă filmările la Love Is All You Need?, alături de Camilla Belle. Pelicula e inspirată după un scurtmetraj foarte apreciat de critici, în care un băiat și o fată se îndrăgostesc, într-o lume în care homosexualitatea este norma, și ajung să fie hărțuiți după ce relația lor devine cunoscută.

NIKKI REED (Rosalie Hale) a fost lăudată de critici pentru rolul de debut în filmul Thirteen, film realizat după un scenariu scris de ea, la numai 14 ani. Acum, la 23 de ani, Reed și-a dovedit talentul ca tânără actriță foarte puternică și maleabilă.
În prezent poate fi văzută în fenomenul cinematografic Saga Amurg, serie inspirată de romanele lui Stephenie Meyer. Reed a apărut în toate filmele din serie.
Actrița a încheiat recent filmările la Snap, regizat de Youssef Delara și de Victor Teran, în care joacă rolul principal, Wendy. Reed este și coproducătoare la acest thriller. Ea a mai jucat în In Your Eyes alături de Zoe Kazan și în Pawn, cu Ray Liotta, Michael Chicklis șiForest Whitaker. Reed va juca alături de Liam Hemsworth și de Emma Roberts în Empire State, film ce urmează să fie lansat în iunie 2013.

ASHLEY GREENE (Alice Cullen) are deja trei filme ce urmează a fi lansate și două contracte foarte profitabile. Greene este cunoscută publicului mai ales pentru rolul vampirului Alice Cullen din seria de filme produsă de Summit Entertainment, Saga Amurg.
Greene a jucat rolul principal în The Apparition, un thriller produs de Warner Brothers/Dark Castle, despre un cuplu al cărui trecut paranormal îl urmărește și în noua sa locuință. Filmul a fost lansat pe 24 august 2012. În această toamnă, Greene va apărea în Butter, o comedie neagră cu o distribuție de excepție, din care fac parte Jennifer Garner, Hugh Jackman, Ty Burrell și Olivia Wilde, despre o competiție de sculpturi în unt, organizată în Midwest. The Weinstein Company va distribui filmul începând din 5 octombrie 2012.
Recent, Greene a fost aleasă ca protagonistă feminină în filmul lui Randall Miller, CBGB, povestea faimoasei arene muzicale newyorkeze și a impactului său asupra muzicii punk rock. Greene va juca rolul Lisa Kristal, fiica proprietarului CBGB, Hilly Kristal (Alan Rickman). În distribuție se regăsesc numele actorii Malin Akerman, Rupert Grint și Johnny Galecki. Filmările au început în iulie 2012.
În octombrie 2011, Greene a fost aleasa imaginea DKNY and DKNY Jeans, iar în septembrie 2010, ea fusese numită ambasadoarea mărcii Avon. Pe lângă implicarea lor în aceste campanii, Greene e purtătoarea de cuvânt pentru mark m.powerment initiative, care militează împotriva violenței conjugale și adună fonduri pentru victimele acestui fenomen. În februarie 2010, Greene a fost celebritatea-purtătoare de cuvânt pentru campania SOBE "Lifewater two new zero-calorie flavors". Campania a fost lansată în 2010, în ediția Sports Illustrated Swimsuit.
Greene a fost premiată în 2009 cu Teen Choice Fresh Face Female Award, iar în 2010, 2011 și 2012, cu Teen Choice Scene Stealer Award. Născută în Jacksonville, Florida, Greene locuiește acum la Los Angeles.

DAKOTA FANNING (Jane) și-a început cariera la cinci ani, cu o reclamă la Tide, reclamă ce i-a deschis porțile industriei de divertisment. Fanning a apărut prima dată în televiziune în serialul produs de NBC ER, ceea ce a dus la apariții episodice în The Practice, Malcolm In the Middle, Spin City, Ellen, în care a jucat rolul tinerei Ellen, Ally McBeal, în care a jucat rolul tinerei Ally McBeal, precum și o apariție specială în ultimul sezon din Friends.
Fanning a debutat alături de Sean Penn și de Michelle Pfeiffer în filmul I Am Sam. A primit premiul criticii pentru cea mai bună actriță tânără și a fost cea mai tânără actriță nominalizată la SAG Award. La scurt timp, a jucat în miniseria produsă de Steven Spielberg Taken, care a devenit cea mai urmărită producție difuzată pe canalul Sci-Fi, iar apoi a câștigat premiul Emmy în 2003, pentru cea mai bună miniserie.
Cariera lui Fanning a evoluat spectaculos, cu roluri în Trapped, alături de Charlize Theron, Dr. Seuss’ Cat In The Hat, alături de Mike Myers, Uptown Girls, cu Brittany Murphy și cu rolul tinerei Reese Witherspoon în Sweet Home Alabama. În 2004, Fanning a jucat alături de Denzel Washington în Man On Fire, film regizat de Tony Scott. Interpretarea ei i-a adus a doua nominalizare la premiul criticii.
În anul următor, Fanning a jucat în Hide And Seek, cu Robert DeNiro. Rolul său din acel film i-a adus premiul MTV pentru "Cea mai înfricoșătoare interpretare". În iunie 2005, Fanning a jucat cu Tom Cruise în remake-ul realizat de Steven Spielberg după clasicul roman al lui H.G. Wells, War Of The Worlds. Grație rolului lui Rachel, fiica personajului lui Tom Cruise, Fanning a obținut al doilea premiu al criticii. În octombrie 2005, Fanning a apărut alături de Kurt Russell în Dreamer, film care a avut premiera mondială la Toronto Film Festival. Dreamer a primit Truly Moving Picture Award la Heartland Film Festival. Fanning a făcut parte din distribuția remarcabilă a filmului Nine Lives, alături de nume celebre precum Glenn Close, Holly Hunter, Sissy Spacek și Robin Wright Penn. Filmul a avut premiera la Sundance Film Festival, în 2005. Toată distribuția feminină a fost nominalizată la Gotham Award în 2005, iar filmul a fost nominalizat la Independent Spirit Award pentru cel mai bun scenariu.

GURI WEINBERG (Stefan - clanul românesc) s-a născut în Israel, în august 1972, cu o lună înainte de moartea tragică a tatălui său - antrenorul de wrestling Moshe Weinberg - la Jocurile Olimpice din 1972, la Munchen, în Germania.
Weinberg s-a mutat la Los Angeles la sfârșitul anilor '80, pentru a-și îndeplini visul de a deveni actor. Nu i-a fost ușor pentru că, pe lângă învățarea limbii engleze, a trebuit să muncească să scape de accentul evreiesc, pentru a-și putea mări gama de roluri eligibile. Ca dovadă a hotărârii sale, Weinberg a interpretat americani neaoși, colaborând cu nume mari ale industriei de film, precum scenaristul Roger Avery (Pulp Fiction), George Lucas, în The Young Indiana Jones Chronicles și Patrick Dempsey, în episodul-pilot Odd Jobs.
De-a lungul anilor, Weinberg a continuat să militeze pentru păstrarea unui moment de reculegere la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, în memoria celor 11 atleți izraeliți uciși în 1972. Într-o ciudată întorsătură a vieții, în 2005, lui Weinberg i s-a propus să joace rolul tatălui său, în drama realizată de Steven Speilberg, Munich. Weinberg a reușit un triumf personal și artistic, cu o interpretare memorabilă a ultimelor ore din viața tatălui său. Interpretarea sa în drama Munich i-a adus lui Weinberg mai multe roluri în importante producții de televiziune: The Closer, Cane, The Good Guys și Burn Notice, precum și roluri secundare în episodul pilot al lui LL Cool J, The Man și în filmul artistic al lui Adam Sandler, You Don’t Mess with the Zohan.

NOEL FISHER (Vladimir - clanul românesc) a apărut recent în blockbusterul Battle: Los Angeles, interpretându-l pe pușcașul marin Shaun Lenihan, alături de Aaron Eckhart. În televiziune, Fisher are un rol recursiv ca Mickey Milkovich, alături de William H. Macy și de Emmy Rossum, în serialul de succes produs de Showtime, Shameless. Recent, s-a anunțat că se va alătura distribuției de bază pentru sezonul al treilea. În mai 2012, Fisher a apărut în miniseria produsă de History Channel, Hatfields & McCoys, în rolul lui Ellison 'Cotton Top' Mounts, alături de Kevin Costner și de Bill Paxton. Debutul miniseriei a atras 13.9 millioane de telespectatori, stabilind un nou record pentru industria divertismentului și televiziunea prin cablu.
Născut în Vancouver, British Columbia, Fisher s-a făcut cunoscut ca actor, lucrând constant de la 14 ani. Primul, său rol a fost în filmul de televiziune The Sheldon Kennedy Story produs de CBC în 1999. Rolul i-a adus lui Fisher prima sa nominalizare la GEMINI, (echivalentul canadian al premiilor pentru televiziune Primetime Emmy) . A urmat o nouă nominalizare, grație rolului din seria de succes canadiană, Godiva (2005-2006).
El s-a impus și în televiziunea americană, cu apariții în seriale precum Two and a Half Men, The Mentalist și Medium, un rol recursiv în drama NBC, Law and Order: SVU, în serialul Showtime, Huff, și în producția FOX, Bones.
În 2008, a participat la Sundance cu filmul independent RED, alături de Brian Cox. 2010 a fost un an remarcabil pentru Fisher, care a apărut în serialul istoric HBO, The Pacific, continuarea celebrei miniserii Band of Brothers. Tot în televiziune, Fisher a apărut în serialele Lie to Me, Terriers, Criminal Minds: Suspect Behavior și Dark Blue. Probabil că publicul și-l amintește cel mai bine din serialul produs de FX The Riches, în care a jucat rolul Cal, intrigantul și inteligentul fiu al lui Eddie Izzard și Mini Driver.

Echipa de producție Note de producție
jinglebells