Articole The Taking of Pelham 123

(2009)

S-a furat un tren 123

Distribuția

De două ori laureat al premiului Academiei, actorul DENZEL WASHINGTON (Walter Garber) este în permanentă mișcare. Refuzând să-și reediteze rolurile de succes, Washington este permanent în căutarea altor provocări, iar diversele și numeroasele sale roluri de film sau teatru sunt o dovadă a acestei permanente căutări. De la rolul lui From Trip, un sclav fugar din Glory, și până la luptătorul sud-african pentru libertate, Steven Biko, din Cry Freedom; De la figura istorică tragică a lui Richard III, de Shakespeare și până la detectivul Alonzo din Training Day, Washington ne-a uimit și captivat permanent cu o paletă amplă de personaje care poartă în mod distinct amprenta lui inconfundabilă.

În Noiembrie 2007, Washington a jucat, alături de Russell Crowe în filmul lui Ridley Scott, American Gangster. În martie 2006 el jucase în filmul lui Spike Lee, Inside Man. La sfârșitul lui 2006, Washington a încântat spectatorii cu rolul din filmul casei Touchstone Pictures, Déjà Vu, reînnoindu-și colaborarea cu regizorul Tony Scott.
În 2004, Washington colaborase cu regizorul Tony Scott pentru filmul Man on Fire. În același an, Washington a putut fi urmărit în The Manchurian Candidate, un remake modern al filmului clasic din 1962 al casei de filme Paramount Pictures.
Washington a fost răsplătit cu premiul Academiei pentru interpretarea sa extraordinară din Training Day, film în regia lui Antoine Fuqua.

În decembrie 2002 Denzel Washington și-a făcut debutul regizoral o dată cu filmul Antwone Fisher. Bazat pe o poveste reală și inspirată după autobiografia de mare succes, Finding Fish, filmul ni-l prezintă pe Fisher, un tânăr marinar tulburat de amintiri, interpretat de începătorul Derek Luke, într-un segment de viață în care reușește să se împace cu propriul său trecut. Filmul a obținut aprecierile criticii de specialitate și premiul Stanley Kramer din partea Producers Guild of America, ca și premiile NAACP pentru cel mai bun film și cel mai bun rol secundar, interpretat de Washington.

În septembrie 2000, el a jucat în filmul lui Jerry Bruckheimer, Remember the Titans. La începutul acestui an, el a jucat în filmul studiourilor Universal, The Hurricane, făcând din nou echipă cu regizorul Norman Jewison. Pentru rolul din acest film, Washington a obținut un Glob de aur pentru cel mai bun rol masculin și o nominalizare la premiul Academiei (cea de-a patra sa nominalizare ) la aceeași categorie.
Printre alte filme în care a jucat Denzel Washington se numără:The Bone Collector, Fallen,The Siege, Courage Under Fire, The Preacher’s Wife, Crimson Tide, Devil in a Blue Dress.
Un alt rol care i-a adus aprecierea criticii a fost cel al lui Malcolm X din filmul biografic al regizorului Spike Lee, Malcolm X. Pentru interpretarea acestui rol, Denzel a primit un mare număr de distincții, inclusiv o nominalizare la premiul Academiei la categoria cel mai bun actor dintr-un rol principal.

Născut în Mt. Vernon, New York, Washington își orientase proiectele de carieră spre medicină, urmând cursurile universității Fordham. În timpul cât lucra într-o tabără de vară, el a apărut într-una dintre producțiile teatrale ale studenților; Washington s-a contaminat de morbul actoriei. După ce a absolvit universitatea Fordham, Washington a fost acceptat la prestigiosul American Conservatory Theater din San Francisco. El a urmat un curs intensiv de actorie și apoi s-a reîntors la New York, după o mică escală la Los Angeles.

Washington a fost remarcat de cei de la Hollywood când a fost distribuit în 1979 în filmul de televiziune “Flesh and Blood.” Dar rolul lui din teatru, în piesa “A Soldier's Play” a fost cel care i-a convins pe producătorii serialului “St. Elsewhere,” de la televiziunea NBC, să-l distribuie în serial, în rolul doctorului Phillip Chandler. Printre alte roluri ale sale din televiziune se numără “The George McKenna Story,” “License to Kill,” și “Wilma.”

În 1982, Washington a reluat rolul din “A Soldier's Play” pentru versiunea cinematografică a regizorului Norman Jewison intitulată de data aceasta A Soldier's Story. Interpretarea rolului soldatului Peterson a fost foarte bine primită de critică. Washington a mai jucat în Power, Cry Freedom, pentru care a primit prima sa nominalizare la Oscar, For Queen and Country, The Mighty Quinn, Heart Condition, Glory, pentru care a obținut un premiu al Academiei, la categoria cel mai bun actor dintr-un rol secundar.
Printre alte creații ale sale se numără adaptarea cinematografică a piesei Much Ado About Nothing în regia lui Kenneth Branaugh, filmul controversat al lui Jonathan Demme, Philadelphia cu Tom Hanks, și The Pelican Brief, filmul bazat pe romanul lui John Grisham.

JOHN TRAVOLTA (Ryder) a fost răsplătit de două ori cu nominalizări la premiul Academiei, ultima dintre ele fiindu-i acordată pentru pistolarul filozof din pelicula lui Quentin Tarantino, Pulp Fiction. De asemenea el a obținut nominalizări la BAFTA și la Globul de aur pentru rolul său din acest film și a primit titlul de cel mai bun actor din partea Los Angeles Film Critics Association,printre alte distincții și premii.

Travolta a obținut recunoaștere și ca producător al comediei de senzație cu mafioți Get Shorty, primind totodată un Glob de aur pentru cea mai bună interpretare dintr-un muzical sau comedie. În 1998 Travolta a fost laureat al premiului Britannia, distincție oferită de către British Academy of Film and Television Arts; în același an el a mai primit și premiul pentru toată activitatea sa cinematografică la Festivalul de film de la Chicago. Travolta a mai obținut și prestigiosul premiu Alan J. Pakula din partea US Broadcast Critics Association pentru interpretarea sa din A Civil Action, un film bazat pe best-sellerul cu același nume, în regia lui Steve Zailian. El a fost din nou nominalizat la Golden Globe pentru interpretarea din Primary Colors, în regia lui Mike Nichols, iar în 2008, a primit cea de-a patra nominalizare la Globul de aur pentru rolul Edna Turnblad din hit-ul Hairspray; ca urmare a realizării sale actoricești din acest film, Chicago Film Critics și Santa Barbara Film Festival au decis să-i acorde lui John premiul pentru întreaga sa carieră cinematografică.

Anterior, el a jucat în unul dintre cele mai monumentale filme ale contemporaneității, obținând primele sale nominalizări la Oscar® și Golden Globe pentru rolul din blockbuster-ul Saturday Night Fever, care a lansat fenomenul disco în anii 1970. El a jucat apoi în muzicalul Grease și în Urban Cowboy, filme care au influențat de asemenea preferințele muzicale ale publicului. Printre celelalte filme ale sale se numără Carrie, Blowout, Look Who's Talking , Michael, Phenomenon, Broken Arrow, Face/Off The General's Daughter. Travolta a reluat rolul lui Chili Palmer din Get Shorty în urmarea sa, Be Cool. Pe lângă acesta, el a mai jucat alături de Scarlett Johansson în filmul independent de mare succes A Love Song for Bobby Long, care a fost lansat la Festivalul de film de la Veneția, unde atât Travolta cât și filmul au obținut critici extrem de laudative.
Printre alte filme mai recente interpretate de el se numără: Ladder 49 , Basic, Domestic Disturbance , Swordfish , Battlefield Earth, Wild Hogs. În curând el va apărea din nou pe ecrane, alături de Robin Williams și Kelly Preston în filmul casei Disney, Old Dogs.


JOHN TURTURRO (Lt. Camonetti) a studiat la Yale School of Drama, iar debutul său în teatru, cu rolul principal din piesa lui John Patrick Shanley, “Danny and the Deep Blue Sea”, i-a adus un premiu Obie și un premiu Theater World. De atunci, el a jucat pe scena teatrală în “Waiting for Godot,” “The Resistible Rise of Arturo Ui,” și mai recent în piesa lui Eduardo De Filippo, “Souls of Naples,” pentru care a fost nominalizat la premiul Drama Desk.

Turturro a jucat în mai mult de 60 de filme, printre care pelicula lui Martin Scorcese, The Color of Money, Five Corners de Tony Bill, Do the Right Thing și Jungle Fever de Spike Lee, Quiz Show, de Robert Redford, Fearless de Peter Weir, Box of Moonlight deTom DiCillo, La Tregua de Francesco Rosi, sau filmele fraților Joel și Ethan Coen Miller’s Crossing, The Big Lebowski, și O Brother, Where Art Thou. Pentru rolul principal deținut în filmul fraților Coen, Barton Fink, el a obținut premiul pentru cea mai bună interpretare la Festivalul de film de la Cannes și premiul David di Donatello. De asemenea el a mai jucat și în filmul lui Robert De Niro, The Good Shepherd și în debutul regizoral și scenografic al lui Anthony Hopkins, Slipstream.

În 2007, Turturro și-a extins priza la public către spectatorii mai tineri, datorită unor filme ca Transformers. Printre alte roluri recente se numără cele din: Miracle at St. Anna ,You Don’t Mess with the Zohan , What Just Happened? , Margot at the Wedding.
Turturro poate fi urmărit în prezent în filmul fantastic Nutcracker: The Untold Story, de Andrei Konchalovsky.

Pentru debutul său regizoral, Mac, Turturro a obținut Camera d’Or la Festivalul de film de la Cannes. El a regizat și alte două filme intitulate Illuminata și Romance & Cigarettes.

JAMES GANDOLFINI (primarul) și-a conturat cariera printr-o varietate de roluri din peste douăzeci de filme sau programe de televiziune. În prezent el joacă pe scenele de pe Broadway în producția God of Carnage . În curând el va putea fi urmărit în In the Loop, filmul independent difuzat de IFC Films, sau în Where the Wild Things Are, adaptarea poveștii clasice pentru copii a lui Maurice Sendak, în regia lui Spike Jonze.
Pe micul ecran, el a asigurat producția executivă a documentarului HBO, nominalizat la premiul Emmy, Alive Day Memories: Home From Iraq, un documentar impresionant despre impactul nefast al războiului asupra stării fizice și morale a soldaților, care-și dezvăluie amintirile traumatizante din Irak. Gandolfini a realizat interviuri cu acești soldați, care și-au împărtășit preocupările în legătură cu viitorul lor, și-au dezvăluit atât rănile cât și dragostea față de patrie. Gandolfini a mai jucat și în drama HBO, premiată cu Emmy, “The Sopranos,” unde a interpretat rolul principal al liderului mafiot Tony Soprano. Interpretarea mafiotului Tony Soprano din această serie dramatică, i-a adus lui Gandolfini trei premii Emmy și un Glob de aur. Pentru “The Sopranos” el a mai obținut patru premii Screen Actors Guild, dintre care două pentru cel mai bun rol masculin dintr-un serial dramatic și două, împreună cu ceilalți actori, pentru cea mai bună distribuție.

Printre celelalte filme ale lui Gandolfini se numără:Romance & Cigarettes, Lonely Hearts , All the King's Men,Surviving Christmas, The Man Who Wasn't There; The Last Castle, The Mexican, Eight Millimeter , A Civil Action, The Mighty, She's So Lovely, Fallen, Night Falls on Manhattan, The Juror, Get Shorty, Crimson Tide, Angie, True Romance.

Castingul Realizatorii
jinglebells