Articole The Happening

(2008)

Întâmplarea

Prinși în întâmplări: Personajele

Cand primele aluzii referitoare la “întamplare” au ajuns la stirile de la televizor, profesorul de stiinta Elliot Moore era deja destul de tulburat de semnele recente care aratau ca natura îsi schimba regulile – în special disparitia completa a albinelor din întreaga lume. Este un lucru pe care el îl supune discutiei cu studentii lui în clasa. Nici acasa nu are parte de o viata mai linistita caci se pare ca relatia cu iubita sa sotie, Alma, se dezintegreaza, fara ca Elliot sa înteleaga pe deplin de ce. Odata cu declansarea unor morti teribile, Elliot devine un om hotarat care încearca sa exploreze rapid si sa afle cine este el cu adevarat; totusi aspecte din trecutul sau se amesteca aici si îi influenteaza solutiile referitoare la modul de supravietuire.

Pentru rolul Elliot, M. Night Shyamalan l-a avut tot timpul în minte pe Mark Wahlberg, care si-a început cariera mai întai în domeniul muzical, apoi a avut o serie de roluri neasteptate, memorabile, pe marele ecran, în filme cum ar fi Three Kings, Boogie Nights si The Perfect Storm. si-a pecetluit cariera ca actor atunci cand a avut nominalizari la Oscar si Globul de Aur la categoria Cel mai bun actor în rol secundar în filmul lui Martin Scorsese The Departed . A devenit un actor foarte solicitat pentru rolurile de eroi în filme de actiune dupa ce a avut roluri principale în filme de succes precum Invincible si Shooter. Totusi, Elliot era diferit de alte personaje pe care le interpretase pana acum Wahlberg; este un profesor linistit, sensibil, care se confrunta cu o situatie limita, cand intervin niste evenimente inexplicabile, în doar cateva ore.

Totusi , Shyamalan era convins de faptul ca rolul era potrivit pentru Wahlberg. “stiu ca Mark si cu mine l-am vazut întotdeauna ca fiind genul acesta de barbat”, spune scenaristul/regizor. “Eu nu-l stiu pe tipul dur din Boston care intra în tot felul de lupte, ci eu stiu un tip diferit. si cand am vazut cateva secvente în care Mark interpreteaza genul acesta de om, spre exemplu în filmul Three Kings în scena în care îsi suna sotia din Irak, pur si simplu mi s-a parut minunat si am vrut tot timpul sa fac un film întreg cu el într-o asemenea ipostaza.”

El continua: “De asemenea, cred ca Mark este una dintre cele mai placute persoane de la Hollywood, iar acest lucru îl face sa fie contrabalansul perfect pentru toate evenimentele acestea întunecate care se petrec în jurul lui Elliot. Daca ai avea un personaj principal mai sumbru, ar fi mult prea coplesitor, dar Mark aduce putina lumina în întuneric.”
Rezulta de aici ca Wahlberg astepta sansa de a lucra cu Shyamalan. “El lucrase cu fratele meu si cu Joaquin Phoenix si eram gelos pe amandoi din aceasta pricina.”, marturiseste el, “asa ca atunci cand mi-a spus ca s-a gandit la mine pentru acest rol, am fost de-a dreptul încantat.”

Shyamalan l-a dus pe Wahlberg la o cina cu sushi pentru a discuta în amanunt despre rol. “Mi-am dat seama atunci ca Night stia totul despre aceasta poveste.”, îsi aminteste Wahlberg . “Daca îl întrebam ceva, el avea deja raspunsul, un raspuns la care în mod evident se gandise o dupa-amiaza întreaga.”
Totusi, oricat de seducator ar fi fost scenariul lui Shyamalan, Wahlberg stia ca sarcina de a-i da viata personajului Elliot era poate una dintre cele mai dificile sarcini ale carierei sale actoricesti. “Imi plac provocarile, dar acesta era pe departe cel mai provocator rol pe care l-am avut vreodata.”, spune el. “Night parea foarte convins ca eu as putea fi aceasta persoana inocenta - Elliot. Trebuia sa studiez mult si o gramada de lucruri pe care le-am adunat în privinta modului în care ar trebui portretizat Elliot au venit din momentele petrecute împreuna cu Night.”

Producatorul Sam Mercer considera ca Wahlberg a facut alegerea perfecta, actorul fiind extrem de potrivit cu stilul narativ al lui Shyamalan. “Exista întotdeauna atata credibilitate în filmele lui Night, iar Mark se adapteaza atat de bine.”, spune el. “Cred ca spectatorii se vor identifica foarte bine cu el si cu ceea ce se întampla în viata lui la momentul declansarii dezastrului.”

Cu cat a ajuns sa cunoasca mai bine personajul Elliot, cu atat i s-a parut mai emotionant lui Wahlberg. “Este o persoana foarte pozitiva si optimista.”, comenteaza actorul. “El întotdeauna se gandeste ca lucrurile se vor rezolva, în timp ce sotia lui, Alma, este exact opusul. Ea ia lucrurile foarte în serios. Dar ceea ce este interesant este faptul ca pe parcursul acestui eveniment oribil, amandoi sunt nevoiti sa reevalueze sensul vietii. Astfel se trezesc ca se înteleg mai bine unul pe celalalt si comunica mai bine.”

Wahlberg a fost deosebit de încantat sa parcurga acest traseu emotional intens alaturi de Zooey Deschanel, cu care s-a înteles imediat. “Am simtit ca exista o legatura emotionala puternica cu ea. ”, spune el. “Am simtit tot timpul ca ne sincronizam si ca puteam sa spunem foarte multe fara cuvinte. Relatia dintre Elliot si Alma chiar trebuia sa functioneze, pentru ca pentru mine acest lucru diferentiaza filmul de alte filme horror sau filme despre dezastre. Zooey este asa de draguta, ceea ce a facut ca totul sa fie mai usor. Ma gandesc ca daca era alta actrita, Alma ar fi putut fi perceputa ca o ticaloasa, dar cu Zooey în acest rol, vezi cat de mult se iubesc de fapt. Doar ca relatiile uneori sunt dure. Alaturi de Zooey, indiferent ce se întampla, am simtit întotdeauna ca exista o chimie.”

Shyamalan a fost atras de personalitatea plina de farmec a lui Deschanel, pe care o putem observa în filme, de la Almost Famous to Elf pana la The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy.

“Personajul lui Zooey este destul de tulburat în film, dar nu am vrut sa am acolo o actrita care sa para amenintatoare.”, spune el. “Am vrut sa fie o persoana pe care publicul sa o îndrageasca imediat si sa si-o imagineze alaturi de Mark. Zooey si Mark sunt amandoi atat de vulnerabili si de fermecatori pe ecran încat îti doresti din tot sufletul sa reuseasca.”

Deschanel a fost foarte încantata atunci cand Shyamalan i-a explicat cam ce abordare a personajului asteapta el. “Am discutat mult despre cum sa fie personajul si despre cum sa facem ca relatia dintre Alma si Elliot sa fie un contrabalans fata de problemele mai mari cu care se confrunta umanitatea.”, îsi aminteste ea. “A fost foarte interesant.”

Aceasta încantare a existat si cat a lucrat în platou împreuna cu Mark Wahlberg. “Mark a facut ca totul sa fie mai usor pentru mine fiindca el este un om si un actor foarte generos.”, spune ea. “Cred ca am putut sa aratam faptul ca Alma si Elliot sunt la fel ca multe alte cupluri, si anume se iubesc, dar au nevoie sa capete o alta perspectiva asupra lucrurilor pentru a-si aminti de ce sunt legati unul de celalalt. Este de asemenea fascinant sa vezi cum relatia lor se leaga de acest dezastru iminent.”

Actrita a fost atrasa si de structura psihologica complicata a personajului Alma. “Simt ca eu ma maturizez cu pesonajul Alma, ca actrita, si cred ca si Alma se maturizeaza, asa ca este foarte dragut sa vezi cum munca ajunge sa coincida cu propria ta viata. Imi place si pentru ca este desteapta si se foloseste de umor pentru a detensiona anumite situatii. Are multa energie, ceea ce o face un personaj interesant care merita explorat.”

Lucrul cu Shyamalan a inspirat-o pe Deschanel sa dea mai multa culoare personajului Alma. “Este un regizor cum rar exista pentru ca el are imaginea întregului film în cap chiar înainte de a începe. Are o imagine foarte puternic pronuntata, dar este totodata si un om cu adevarat sensibil, asa ca este dornic sa exploreze noi aspecte în film.”, observa ea. “A fost un privilegiu sa lucrez cu el în postura actorului, pentru ca mereu glumeste si este vesel, dar în acelasi timp a fost si o experienta foarte stimulativa din punct de vedere intelectual.”

Un alt actor care aduce mult farmec în povestea filmului THE HAPPENING (ÎNTaMPLAREA) este John Leguizamo, castigator al premiului Emmy, el fiind detinatorul rolului Julian, cel mai bun prieten al lui Elliot, un profesor exuberant , care se trezeste si el confruntat cu o dilema personala atunci cand se lupta pentru supravietuirea familiei sale.

“Pentru rolul Julian, vroiam o interpretare desosebita, cu accente eroice si totodata comice, care sa se armonizeze cu interpretarea lui Mark. De aceea, l-am distribuit în acest rol pe John Leguizamo.”, explica Shyamalan. “Cred ca Julian este un personaj foarte complex fiindca trebuie sa ia o hotarare teribila – sa-si protejeze fiica sau sotia. Înca de la vizionarile pentru distribuirea rolului a fost clar ca el va fi complementar lui Mark.”

Leguizamo, care este cunoscut din rolurile comice din mai multe one-man show pe scena, precum si pentru rolurile sale memorabile din filme, si-a dorit rolul înca de cand a vazut scenariul. “Cred ca m-am confruntat cu genul acesta de frica specifica parintilor în momentele de catastrofa, mai ales pentru ca am fost în New York pe 11 esptembrie.”, spune el. “Cred ca toti traim cu spaima ca ceva teribil s-ar putea petrece în orice clipa, asa ca eu cred ca un film ca acesta ne ajuta sa exorcizam spaima. Îmi place nespus modul în care Night creeaza aceste cosmaruri care te ajuta sa te eliberezi de tot.”
De asemenea i-a lacut ideea de a interpreta rolul unui om obisnuit nevoit sa se angreneze în actiuni extraordinare în toiul unei crize nationale. Leguizamo spune ca: “Julian este profesor de liceu, un tip destept care are o casnicie buna, dar într-un moment ca acesta începi sa te întrebi ce fel de persoana esti de fapt si pana unde ai merge pentru cei pe care îi iubesti.”

Pentru pregatirea acestui rol, Leguizamo si-a reviziuit cunostintele de matematica si a citit cateva bloguri ale profesorilor, doar pentru a intra în spiritul scolii. Cel mai mult timp l-a petrecut cu Mark Wahlberg, încercand sa creeze cu el sentimentul unei prietenii stranse, asa cum exista în mod firesc între cei doi în film..
Lui Wahlberg i-a placut foarte mult relatia de prietenie dintre cei doi. “Ceea ce îmi place este faptul ca ei au o relatie foarte deschisa. Elliot nu simte niciodata nevoia de a-i ascunde ceea ce gandeste sau simte.”, spune el. “Iar pentru mine a fost foarte important sa am alaturi un tip ca John, care este atat de amuzant si destept. A existat o comunicare autentica, la fel ca si prietenia dintre noi.”

Ca si în cazul celorlalti actori din distributie, desi nici unul nu mai lucrase cu Shyamalan pana atunci, Leguizamo a gasit multa inspiratie în atmosfera pe care regizorul a impus-o în platoul de filmare. “Este unul dintre cei mai buni si mai delicati regizori pe care i-am întalnit vreodata.”, spune Leguizamo. “Îi urmareste pe actori asa încat stie întotdeauna daca esti onest, daca joci cum trebuie sau nu. si indiferent de ce se petrece în filmele lui, acestea relateaza întotdeauna o experienta personala referitoare la relatiile interumane. Întotdeauna ai mai multe genuri într-un singur film.”

Leguizamo confera mult umor si farmec rolului Julian, asa ca Shyamalan stia ca avea nevoie de o actrita tanara care datorita inocentei sale si aerului copilaresc sa poata interpreta rolul fiicei lui Julian, Jess. Întotdeauna atras de creativitate, imaginatia si misterul copilariei, Shyamalan are o îndelungata experienta în lucrul cu copiii distribuiti în roluri importante. De aceea, el are propriile sale idei referitoare la cum trebuie distribuiti copiii în roluri. “Cred ca pentru a identifica acele calitati speciale la o varsta frageda, eu îi distribui pe copii în roluri în care trebuie sa fie ei însisi.”, explica el. “Nu neaparat caut un actor înalt precum Daniel Day Lewis pentru ca nu vreau ca acesti copii sa se departeze prea mult de ceea ce sunt ei, ci mai degraba sa îngaduie ca acel aer copilaresc natural sa iasa la iveala.”

Cautarea unei fetite care sa joace alaturi de Jess a declansat un casting la nivel national. Trebuia sa gaseasca o fetita care sa aiba acea sclipire naturala pe care o cauta Shyamalan. Dupa ce au avut castinguri prin tara, cineastii au gasit-o în cele din urma pe Jess aproape de casa, în persoana lui Ashlyn Sanchez , nascuta la Los Angeles. Aceasta si-a facut debutul cinematografic în rolul fiicei lui Michael Peña, în filmul Crash, care a primit premiul Oscar, însa ea nu mai avusese niciodata un rol principal.
Atunci cand cineastii au vazut-o pe Sanchez la vizionari, au stiut imediat ca au descoperit o persoana speciala. “De îndata ce Night a vazut-o, el a spus: ‘Am gasit-o.’”, îsi aminteste co-producatorul Jose Rodriguez. “Ea avea ceva greu de descris, ceva magic care parea ca se petrece dincolo de privirea ei, iar noi am simtit ca suntem foarte norocosi ca am gasit-o . . . altfel, probabil ca si acum am fi fost în cautari.!”

“Aveam nevoie de o forta aproape angelica ce ar fi putut fi în stare sa-i tina pe Elliot si Alma întregi la minte, în încercarea de a o proteja.”, spune Shyamalan, “iar aceasta persoana a fost Ashlyn.”
Rodriguez adauga: “Minunat la rolul interpretat de Ashlyn este faptul ca ea devine motivul pentru care Elliot si Alma trebuie sa se maturizeze si sa devina mai responsabili, motivul pentru care ei trebuie sa faca ceea ce este corect. Ea are un rol asa de important, pentru ca ea este în film adevarata metafora pentru viitor.”

Tot un rol important în filmul THE HAPPENING (ÎNTAMPLAREA) îl are si Betty Buckley, actrita care a fost rasplatita cu un Premiu Tony si care si-a facut debutul în filmul atistic în rolul profesoarei de gimnastica din horror-ul classic Carrie. Aceasta interpreteaza rolul doamnei Mrs. Jones, o batrana excentrica si suspicioasa care le ofera adapost lui Elliot, Alma si Jess, exact atunci cand toate sperantele pareau pierdute. Buckley a fost invitata sa dea o proba pentru M. Night Shyamalan prin DVD, dar cand s-a vazut incapabila sa transferecontinutul benzii înregistrate pe un disc, atunci pur si simplu a cedat si a expediat camera video prin posta regizorului.

“Nu aveam de gand sa pierd aceasta sansa”, spune ea. “Cred ca Night este poet, iar interesul lui pentru explorarea spiritualitatii si crearea unor universuri paralele pe ecran pur si simplu m-a facut curioasa. Îmi place ca acest film tot timpul are un comentariu inteligent, social, pe care trebuie sa-l faca. Iar mie îmi plac filmele thriller bune; cred ca sunt genul de om condus de adrenalina.”

Shyamalan s-a amuzat atunci cand a primit o camera video prin posta, dar a fost impresionat de ceea ce a vazut pe camera si i-a oferit lui Buckley rolul. Ea subliniaza faptul ca desi doamna Jones este o persoana solitara, cu multe ciudatenii, totusi ei i-a placut sa interpreteze acest rol. “Modelele mele de roluri au fost întotdeauna Kim Stanley, Geraldine Page si Gena Rowlands, iar mie îmi place genul acela de personaj autentic, realist. Îmi place ca acest personaj nu încearca sa fie stralucitor sau acceptabil într-o anumita masura, ci vorbeste despre cum este atunci cand nu ti-e frica de propria constructie umana si stii sa o expui în fata camerei”

Distributia a fost întregita de Jared si Josh, doi tineri care li se alatura lui Elliot si Alma în aceasta calatorie. Ei sunt starurile în afirmatie Spencer Breslin si Robert Bailey, Jr. Breslin si Bailey spun ca generatia lor este atasata în mod deosebit de teme ale apocalipsului. “Cred ca povestea este de-a dreptul incitanta pentru ca tot timpul exista teama în mintea oamenilor si întrebari precum: Si daca aceasta este ultima zi a pamantului. si cum ar fi daca deodata te-ai trezi într-o situatie în care toti vor sa încerce sa-i supravietuiasca? Totul pare credibil pentru ca toti ne întrebam cand se va întampla cu adevarat asemenea lucruri îngrozitoare.” , spune Bailey.

Breslin adauga: “Interesant la aceasta poveste este faptul ca s-au mai facut filme în trecut despre experimente stiintifice care au esuat sau despre prabusiri falimentare si dezastre create de mana omului, dar filmul acesta îsi pune problema ce se întampla daca natura ne loveste . M-am gandit ca acesta era un mod nou, original, de a privi sfarsitul lumii.”

Designul filmului Prezentare
jinglebells