Articole The Great Wall

(2016)

Marele Zid

Note de producţie

Informații despre producție

Între curaj și frică. Între monștri și oameni. Un zid e ridicat, și nu trebuie să cadă.
Câștigătorul premiului Academy Award® MATT DAMON (The Martian, The Bourne) conduce cea mai mare luptă a umanității pentru supraviețuire în The Great Wall, de la Legendary și Universal Pictures.  Când un războinic vizionar este întemnițat în Marele Zid descoperă misterul din spatele uneia din marile minuni ale lumii.

Regizat de unul din cei mai buni stiliști vizuali ai timpurilor noastre, ZHANG YIMOU (Raise the Red Lantern, Hero, House of Flying Daggers), filmul marchează prima producție în limba engleză a celui mai mare film filmat în întregime în China. Pentru a crea The Great Wall, Yimou a asamblat o distribuție și o echipă formidabilă.
    

Aventura pornește de la un scenariu scris de CARLO BERNARD & DOUG MIRO (Prince of Persia, The Sorcerer’s Apprentice) și TONY GILROY (Michael Clayton, The Bourne Legacy).  E bazat pe o poveste de MAX BROOKS (World War Z) și EDWARD ZWICK & MARSHALL HERSKOVITZ (The Last Samurai, Love & Other Drugs).
    

Filmul e produs de Legendary CEO THOMAS TULL (Godzilla, Jurassic World), CHARLES ROVEN (American Hustle, Christopher Nolan’s The Dark Knight trilogy), JON JASHNI (Pacific Rim, Warcraft) și Legendary East CEO PETER LOEHR (Shower, The Children of Huangshi).  
    

Producătorii executivi sunt Legendary’s JILLIAN SHARE (Pacific Rim, Warcraft), asociatul Roven ALEX GARTNER (Warcraft, Get Smart), E. BENNETT WALSH (The Kite Runner, Kill Bill series), LA PEIKANG (Warcraft) și ZHANG ZHAO (Paths of the Soul).  Co-producătorii proiectului sunt veteranii ZHANG “ER YONG” WANG (The Children of Huangshi, The Postmodern Life of My Aunt), ERIC HEDAYAT (Date Night) și ALEX HEDLUND (As Above, So Below).  
    
Introducerea poveștii

The Great Wall are loc în China antică, unde mercenarul William Garin conduce o echipă de războinici – pe fugă de facțiunile din desert – care își doresc avere, putere și glorie. Unul din grup, un francez pe nume Bouchard, are informații despre o armă nouă, o pudră explozivă care le poate aduce bogățiile pe care le caută.
    

Grupul e atacat în canion de un inamic nevăzut. Înainte să-și piardă companionii în atac, Garin și Tovar recuperează o piatră magnetică ciudată alături de un alt trofeu – o gheară ce aparține ființei care  a atacat grupul.
    

Cei doi supraviețuitori ajung la Marele Zid și se predau unei armate necunoscute de războinici numiți Ordinul Fără Nume, care locuiesc într-un mediu proteja numit Orașul Fortăreață – un centru militar cu tehnologii incredibile care protejează rezidenții de ceva malefic din afara Zidului.
    

Odată ajunși acolo, sunt interogați de tribunal, însă fără să aibă nişte răspunsuri pentru inchizitori, Garin și Tovar realizează ca s-ar putea să nu mai iasă din oraș vii. Cât sunt închiși în baraca fortăreței, se împrietenesc cu Ballard, un prizonier vechi al Zidului, care poate fi singura lor șansă pentru supraviețuire și libertate.
    

După ce Ballard îl recrutează pe Tovar și pune la cale planul de evadare, Garin începe să se îndoiască de propriile sale loialități când asistă la sacrificial, unitatea și onoarea dintre războinicii fortăreței după ce ajută Ordinul să se apere de Tao Tei în timpul unei bătălii brutale. Garin trebuie să decidă: să continue în stilul mercenarilor și să fugă cu Ballard și Tovar, sau să se alăture Ordinului în asalturile de pe Marele Zid… știind că alegerea să poate face diferența între viață și moarte.

Sumar logistic

Filmările au început pe 30 martie 2015, la Studiourile China Film Group (CFG) din Beijing, unde simțul artistic al lui Myhre a inclus platouri sumptuoase precum marea Sală, care găzduiește tribunalele fortăreței, Sala Cunoștințelor a Strategistului Wng, care nu conține doar experimentele științifice, dar și istoria Peretelui și fortăreței, și Palatul Imperial, bijuteria în care Împăratul ține curtea.
    

Pe lângă cele 10 săptămâni de filmări la Studiourile CFG, producția a petrecut o cantitate egală de timp în trei alte locații. Prima a fost satul marinăresc pe nume Huangdao, de pe malurile Mării Galbene. Acolo, echipa lui Myrhe a ridicat câteva bucăți din Marele Zid, inclusiv o replica de 500 de metri a structurii antice în care Zhang a pus la cale numeroase secvențe de luptă.
  

 În iulie, grupul s-a mutat la Dunhuang, lângă Deșertul Gabi din provincial Gansu, unde Zhang a pus la cale primele scene din poveste în retrasul Yadan Geopark. Apoi compania s-a mutat la Zhangye’s Danxia Geological Park. După trei sptămâni de muncă în aceste două locații, producția a revenit în capital Chinei în iulie și au terminat filmările pe 7 august 2015.


Construirea Marelui Zid: Producția masivă

    Deși distribuția a trebuit să-și imagineze prezența monstrului din film, Tao Tei pe ecranul verde, nu a fost nimic imaginat în platourile masive ale lui Johnn Myrhe construite în timpul celor cinci luni de filmare în China, atât în platouri dar și la locația Huangdao.
Producătorii știau că va fi o provocare să pună un Mare Zid care ar face audiența să simtă că sunt pe, înăuntrul și în jurul structurii monolitice.
    

Pentru pereții exterior ai Zidului, Myrhe a construit patru secțiuni pe un teren de lângă Marea Galbenă,, în satul Huangdao, la 500 de mile de Beijing.     Cea mai mare secțiune se întindea pe 500 de metri, curbându-se printr-un ”canion” din 293 containere de transport asamblate câte cinci pe înălțime, la peste 40 de metri înălțime deasupra platouri, ca nişte piese de Lego uriașe. Echipa, condusă de OSCAR GOMEZ, a instalat uriașe bucăți de material verde pentru a extinde Marele Zid.

    Platoul ce arată interiorul zidului a fost ultimul pe care s-a filmat, la trei luni după începerea producției la Studiourile CFG. Producătorii au început filmările de patru luni pe un platou numit Marea Sală.

        Construcția i-a permis lui Myrhe să încorporeze multe imagini cheie în platou, mai ales monștrii.

Armarea unui imperiu

     Pentru The Great Wall, Taylor a început să lucreze la modele preliminare de arme cu doi ani înainte să înceapă producția în 2015.
    Dunckley a supravegheat o echipă care se ocupau de un arsenal de peste 5.000 de arme (aparent, mai multe decât WETA a creat pentru trilogiile Tolkien). Asta includea săbii, pumnale, arcuri, săgeți, scuturi, sulițe, topoare, toate create să se potrivească cu culorile uniformelor și armatei.
Multe din cele 500 de dubluri care au lucrat în fiecare zip e platou avea sulițe ale căror capete au fost create să ilustreze disciplina și identitatea fiecărei trupe.
    Pentru a crea abilitățile de arcaș ale lui Damon, producția a apelat la un arcaș din Ungaria, care deține recordul mondial pe nume LAJOS KASSAI.
    
Costumele

    Arsenalul de arme, deși parte din recuzita filmului, au fost ultimele obiecte aplicate atunci când distribuția intra în pielea personajelor pe platou în fiecare zi. Sunt o extensie a garderobei personajelor, adică Dunckley a colaborat cu costumierul Mayes Rubeo, a cărui experiență include filme epice precum Avatar, Apocalypto și Warcraft.
    Zhang a lucrat cu cei mai buni costumieri din China în cariera sa de 30 de ani. Drama sa din 2006, Curse of the Golden Flower, a avut o nominalizare la Oscar pentru garderoba luxoasă a lui Chung Man Yee.
        Lucrând cu o echipă de peste 60 de oameni, Rubeo spune că cea mai mare provocare a fost crearea ținutelor pentru Ordinul fără Nume. Pentru fiecare costum creat, fiecare set de armură avea 18 elemente, inclusiv piese tipice precum casca, apărătorile de braț, apărătorile pentru gambe, și ghetele.
    

Ea și echipa ei au produs totul la fabrica Barong din China, un loc familiar cu creațiile lui Zhang Yimou, fiindcă au creat costumele pentru multe din proiectele sale. Rubeo afirmă că poți crea un asemenea film doar cu ajutorul talentului meșteșugarilor din China. Echipa talentata a preluat controlul asupra fabricii și au creat, în total, peste 10.000 de costume (13.140 mai exact) pentru distribuție și dublurile care au jucat rolul războinicilor.  
     Dintre miile de piese individuale create, designerul veteran afirmă că este foarte mândră de Împărat, pentru care a creat un singur costum, fără duplicate.
        
De la mare la deșert: Locații adiționale

    Echipa VFX a lui Brennan, pe lângă crearea monștrilor, a fost responsabilă cu alte cadre pe platou și în locație. ”Într-un asemenea film, sunt multe efecte vizuale,” afirmă el. “Probabil trei zone principale. Prima sunt miile de Tao Tei. A doua este armata. Am avut multe dubluri, dar este o armată formată din zeci de mii de războinici. Deci a trebuit să creăm o armată digitală.”
        

Scenele exterioare ale filmului au fost filmate în trei locații diferite - Huangdao, un sătuc de la marginea Mării Galbene, unde Myrhe a ridicat platoul pentru Marele Zid. Celelalte două locații sunt la 1200 de mile depărtare  de Beijing în Deșertul Gobi din provincia Gansu.
        

A treia locație e retrasul Yadan National Geopark, la trei ore depărtatre cu mașina de Dunhuang.    Yadan Geopark are niște formațiuni geomorfice care s-au format de-a lungul a 700.000 de ani, cele mai mari din China.

    Odată ce sa finalizat producția, echipa reflectă asupra acestei realizări masive. Damon afirmă: ”Imaginația lui Zhang Yimou e o nebunie. E un film clasic de sâmbătă seară, dar unul pentru toate culturile. Acesta a fost țelul, să ne unim într-un grup internațional în China și să facem un film fantastic, în care soarta omenirii atârnă de un fir de ață. Toți ne-am bucurat să fim în China. Și toți erau acolo datorită lui  Zhang Yimou.”
    
Zhang Yimou simte căThe Great Wall a devenit o fantezie epică care evocă inspirația pe care a simțit-o când a vizitat China în 1967.

    China Film Co., Ltd, LeVision Pictures, Legendary Pictures și Universal Pictures prezintă o producție Legendary Pictures/Atlas Entertainment: Un film de Zhang Yimou: Matt Damon in The Great Wall, în rolurile principale Jing Tian, Pedro Pascal, Willem Dafoe, Hanyu Zhang, Eddie Peng Yu-Yen, Lu Han, Kenny Lin, Junkai Wang, Zheng Kai, Cheney Chen, Xuan Huang și Andy Lau.  Muzica filmului este de Ramin Djawadi, și co-producătorii sunt Eric Hedayat, Er Yong, Alex Hedlund.  Costumierul este Mayes C. Rubeo, și editorii sunt Mary Jo Markey, ACE, Craig Wood, ACE.  Scenograful The Great Wall’s production designer is John Myhre, și directorii de imagine sunt Stuart Dryburgh, ASC, Zhao Xiaoding. 

Producătorii executivi sunt Jillian Share, Alex Gartner, E. Bennett Walsh, La Peikang, Zhang Zhao.  Producătorii sunt Thomas Tull, p.g.a.; Charles Roven, p.g.a.; Jon Jashni, p.g.a.; Peter Loehr, p.g.a.  Povestea filmului e scrisă de Max Brooks și Edward Zwick & Marshall Herskovitz, și scenariul e scris de Carlo Bernard & Doug Miro și Tony Gilroy.  The Great Wall e regizat de Zhang Yimou. © 2016 Legendary Pictures și Universal Pictures

Sinopsis
jinglebells