Articole The Ghost Writer

(2010)

Marioneta

Despre distribuție

Ewan McGregor /Marioneta

S-a născut în 1971, în Crieff, Scoția.
Ewan a fost fascinat de actorie de la o vârstă foarte fragedă, inspirat de unchiul său Denis Lawson, actor cu faimă locală. La numai șase ani și-a dat seama că vrea să fie actor, când a fost dus la cinema să-și vadă unchiul care juca în Star Wars. Ca milioane de alți băieți de vârsta lui a fost cucerit pentru totdeauna, fiind capabil să recite practic tot scenariul pe de rost – ironic, căci peste 20 de ani, viața avea să-i scoată în cale acest film.

Cu șase luni înainte de a absolvi London's Guildhall School of Music and Drama, Ewan a primit rolul soldatului Mick Hopper în serialul Lipstick on Your Collar. Primul său film de lung metraj a fost Being Human, al lui Bill Forsyth; producătorul David Puttnam a fost atât de impresionat de talentul lui Ewan, încât a creat pe loc scene suplimentare special pentru el.

După ce l-a întruchipat pe aventurierul romantic Julien Sorel în producția BBC Roșu și Negru, Ewan a jucat în Shallow Grave, film care a constituit rampa lui de lansare, premiat cu cele mai importante distincții din Anglia și Scoția, și care a fost piatra de temelie a parteneriatului său de lungă durată cu Danny Boyle.
Primul său rol principal a fost cel din Pillow Book, al lui Peter Greenaway.

Dar faima internațională i-a adus-o rolul lui Mark Renton, dependentul de droguri din Trainspotting, în regia lui Danny Boyle. Trainspotting a fost recompensat cu cele mai prestigioase premii.

După succesul cu Trainspotting, Ewan a debutat în Statele Unite cu thriller-ul Nightwatch. Întors în Marea Britanie, Ewan joacă alături de Pete Postlethwaite, Greta Scacchi și Richard E.Grant în The Serpent's Kiss, în regia lui Philippe Rousselot.

Ewan McGregor s-a reîntâlnit cu Danny Boyle în A Life Less Ordinary, alături de Cameron Diaz, cu un rol care i-a adus premiul pentru mai bun actor la Empire Movie Awards în 1997. Tot în 1997 Ewan a primit un premiu EMMY pentru rolul dintr-un episod din E.R.

Urmează Velvet Goldmine, apoi Rogue Trader, pentru ca apoi să joace în Little Voice, alături de Michael Caine, care a câștigat Globul de Aur.

În 1999, McGregor își îndeplinește un vis din copilărie: primește rolul lui Obi-Wan Kenobi în Episode 1: The Phantom Menace, rol legendar jucat înainte de Sir Alec Guinness. George Lucas l-a invitat să joace și în următoarele două filme: Star Wars Episode II – Attack of the Clones (2002) and Star Wars: Episode III (2005).

Urmează o altă serie de filme din registre foarte variate, cum ar fi Moulin Rouge, muzicalul premiat cu Oscar și BAFTA al lui Baz Luhrmann, Black Hawk Down al lui Ridley Scott.

Filmografia lui Ewan McGregor mai include: The Island, The Tourist, I Love You Phillip Morris, alături de Jim Carey, Angels and Demons și Amelia.

Ewan a primit Icon Award pentru întreaga activitate la Empire Film Awards, în 2008.

PIERCE BROSNAN/Adam Lang

Recunoscut pe plan internațional ca unul din cei mai fermecători și mai talentați actori de la Hollywood, Pierce Brosnan are o serie de roluri în filme cu mare succes de public.
Cele mai recente ar fi marele succes internațional Mamma Mia!, Perry Jackson & The Olympians: The Lightening Thief și Remember Me.

În 2005, Brosnan a fost nominalizat la Globurile de Aur pentru cel mai bun rol principal masculin pentru rolul din The Matador.

Dar activitatea sa se extinde și în spatele camerei de luat vederi. În 1996 a creat împreună cu producătorul Beau St. Clair propria sa casă de producție, Irish DreamTime, care a produs filme memorabile precum The Matador, The Thomas Crown Affair, Laws of Attraction.

Însă e evident că faima de renume mondial și-a câștigat-o ca James Bond, Brosnan reușind să revigoreze popularitatea șarmantului spion. Goldeneye, Tomorrow Never Dies, The World Is Not Enough și Die Another Day au fost, pe rând, uriașe succese internaționale de box office. Die Another Day a fost cel mai de succes film din seria James Bond, cumulând aproape o jumătate de miliard de dolari în toată lumea.

Pe lângă filmele cu imens succes financiar, care l-au transformat într-unul din cei mai profitabili actori de la Hollywood, Brosnan a jucat și în filme care au cucerit și criticii de film, precum: The Tailor of Panama, Mr. Johnson și Sir Grey Owl.
Printre multele distincții primite de Pierce Brosnan se numără un premiu pentru întreaga activitate la Chicago Film Festival, în 2002, un doctorat onorific oferit de Dublin Institute of Technology și de University College Cork, precum și Ordinul Imperiului Birtanic înmânat de Regina Marii Britanii.

Brosnan s-a născut în County Meath, Irlanda; la 20 de ani s-a înscris la școala de actorie și a jucat la Londra în mai multe producții de teatru de pe West End, printre care Fulimena lui Franco Zeffirelli și The Red Devil Battery Sign, al lui Tenessee Williams, la York Theater Royal. Înainte de a fi James Bond, Brosnan a cucerit publicul de televiziune din toată lume cu rolul Remington Steele din serialul cu același nume.

KIM CATRALL/Amelia Bly

Kim Cattrall are o carieră impresionantă în film, teatru și televiziune. Este una din cele mai active actrițe, apreciată pentru aplombul său actoricesc, pentru profunzimea dramatică și pentru prezența scenică. Ca semn de apreciere, Kim a fost inclusă în celebra “Walk of Fame”, de la Hollywood.

În prezent, Kim lucrează la Sex and the City 2, în același rol al provocatoarei Samantha Jones, care i-a adus un Glob de Aur, două premii Screen Actors’ Guild și pentru care a primit cinci nominalizări la Emmz și trei nominalizări la premiile Screen Actors' Guild.

Kim a jucat într-o serie de blockbustere precum Police Academy, Porky's, Mannequin, Masquerade, Star Trek 6: The Undiscovered Country, Big Trouble in Little China, filmul-cult al lui John Carpenter, alături de Kurt Russell, The Ice Princess, precum și în Bonfire of the Vanities, al lui Brian De Palma, alături de Tom Hanks.

In 2008, Kim a jucat în The Tiger's Tail, de John Boorman, alături de Brendan Gleeson și în My Boy Jack, alături de Daniel Radcliffe și David Haig, pentru PBS. Cattrall a jucat alături de Jamie Lee Curtis în adaptarea pentru televiziune a piesei The Heidi Chronicles, distinsă cu premiul Pulitzer, precum și în mini-seria regizată de Oliver Stone pentru ABC, Wild Palms.

Kim Catrall este și o scriitoare de succes, ale cărei cărți au fost rând pe rând best seller: Sexual Intelligence, Being a Girl: Navigating the Ups and Downs of Teenage Life; Satisfaction: The Art of the Female Orgasm.

OLIVIA WILLIAMS/ Ruth Lang

Olivia Williams a absolvit la Cambridge, fiind licențiată în limba engleză, după care a studiat actoria la Bristol Old Vic Theatre School. Ca membră a Royal Shakespeare Company, a participat la turneul cu Richard al III-lea, cu Ian McKellen, producție care a adus-o în atenția lui Kevin Costner, debutând astfel în film cu The Postman.

Publicul internațional o cunoaște în special din The Sixth Sense, al lui M. Night Shyamalan și din Rushmore, al lui Wes Anderson.

În televiziune apare în 16 episoade din Dollhouse, creat de regizorul serialului Buffy.
În 2009 Olivia Williams a jucat în An Education, Sex & Drugs & Rock & Roll, un film biografic despre Ian Dury.

TOM WILKINSON/Paul Emmet

Tom Wilkinson este un actor distins cu cele mai importante premii de teatru și film.

A fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun actor secundar pentru Michael Clayton, ca și pentru categoria cel mai bun actor principal pentru rolul din In The Bedroom. Pentru acest rol, Wilkinson a fost nominalizat la BAFTA, a primit premiul Independent Spirit, un premiul special al juriului la Festivalul de la Sundance, precum și premiul criticilor din New York.

În 1997, Wilkinson a fost recompensat cu premiul BAFTA pentru rolul din marele succes de box office internațional The Full Monty, iar in anul următor a fost nominalizat la premiile BAFTA pentru interpretarea din Shakespeare In Love, premiat cu Oscar.
Cele mai recente premii ale lui Wilkinson sunt un Emmy și un Glob de Aur pentru rol secundar, pentru portretizarea lui Benjamin Franklin în minseria John Adams, produsă de HBO.

TIMOTHY HUTTON/ Sidney Kroll

Cariera lui Timothy Hutton a început cu roluri în filme de televiziune. A debutat în lung metraj cu Ordinary People (1980), în regia lui Robert Redford, pentru care a câștigat atât premiul Oscar, cât și Globul de Aur la categoria cel mai bun actor în rol secundar, precum și Globul de Aur pentru “noul star al anului”. Nu avea decât 20 de ani, fiind cel mai tânăr actor care a primit Oscarul pentru cel mai bun actor secundar.

De atunci, Hutton a avut nenumărate roluri în filme, dar și în seriale de televiziune. A interpretat rolul detectivului Archie Goodwin în serialul A Nero Wolfe Mystery, apoi în 2006 a fost protagonistul serialului Kidnapped, produs de NBC.

Filmografia sa include numeroase filme, de la The Falcon and the Snowman (1985), la Brief Interviews with Hideous Men în 2009, trecând prin Q+A, French Kiss, Beautiful Girls, Kinsey și The Good Shepherd.
În prezent, Hutton joacă rolul unui investigator de asigurări care devine un Robin Hood modern în serialul Leverage.

JAMES BELUSHI/ John Maddox

James Belushi a debutat în The Fury (1978), regizat de Brian de Palma. Primul său rol important a fost cel din Thief (1981), al lui Michael Mann. A mai jucat în Trading Places, iar la mijlocul anilor ’80 a apărut în show+ul de televiziune Saturday Night Live. Faima a dobândit-o cu rolurile din About Last Night, Salvador și Little Shop of Horrors. Filmografia sa mai include Taking Care of Business, Only the Lonely, Wild Palms, Curly Sue, Rugrats și Hoodwinked!

ELI WALLACH/ Bătrânul

Unul din cei mai versatili actori de la Hollywood, Eli Wallach s-a născut în 1915 și și-a câștigat faima la finele anilor ’50.

Are o carieră prolifică în film și în teatru, lucrând alături de mari nume precum Clark Gable, Clint Eastwood, Steve McQueen, Marilyn Monroe, Yul Brynner, Peter O'Toole și Al Pacino.
Wallach a debutat pe Broadway în 1945, iar în 1951 a câștigat un premiu Tony pentru rolul său din piesa lui Tennessee Williams The Rose Tattoo.
În film a debutat în controversatul Baby Doll, al lui Elia Kazan, pentru care a câștigat un premiu BAFTA pentru cel mai bun debutant și o nominalizare la Globurile de Aur.
Filmografia sa include filme de referință, precum The Misfits (1961), The Magnificent Seven (1960), How to Steal a Million (1966), precum și un lung șir de western spaghetti - The Good, the Bad and the Ugly (1966), Ace High, etc. Recent a jucat în Mystic River (2003), The Holiday (2006) și New York I Love You (2009).

Despre realizatori
jinglebells