Articole The Dark Knight Rises

(2012)

Cavalerul negru: Legenda renaște

Despre echipa de producție

CHRISTOPHER NOLAN (regizor, scenarist, producător) este un realizator de filme multipremiat, admirat pentru realizările sale ca regizor, scenarist și producător.
Cavalerul Negru: Legenda Renaște este finalul trilogiei create de Nolan în 2005, cu "Batman Begins," în care Christian Bale deține rolul principal. Apreciat de critici și de public, Nolan a reinventat universul Batman și a creat un personaj interesant pentru publicul epocii noastre. În 2008, Nolan a regizat, colaborat la scenariu și coprodus filmul "The Dark Knight," care a încasat peste un miliard de dolari și a fost apreciat de critica din lumea întreagă. Nolan a fost nominalizat la Directors Guild of America (DGA) Award, Writers Guild of America (WGA) Award și Producers Guild of America (PGA) Award. Primul a fost nominalizat la opt categorii la Oscar.

În 2010, Nolan a captivat publicul cu un thriller SF, "Inception", regizat și produs de el, după un scenariu original, semnat tot de el. Controversata dramă a avut succes în toată lumea, realizând încasări de peste 800 de milioane de dolari și devenind unul dintre cele mai discutate filme ale anului. "Inception" a fost nominalizat la 12 categorii lai Oscar, din care a câștigat patru. Nolan a primit nominalizări la DGA și PGA Awards, as și a câștigat un WGA Award pentru scenariul său.
În prezent, Nolan lucrează la mult-așteptatul film cu Superman, "Man of Steel," care va fi regizat de Zack Snyder și urmează a fi lansat pe 14 iunie 2013.

JONATHAN NOLAN (scenariu) a fost nominalizat la Oscar, categoria "cel mai bun scenariu original", pentru filmul negru "Memento," inspirat de intriganta sa nuvelă, "Memento Mori". Acesta a constituit debutul său în cinematografie. El a împărțit nominalizarea la Oscar cu fratele său, Christopher Nolan, care și regizase filmul. În plus, cei doi frați au câștigat Waldo Salt Screenwriting Award la Sundance Film Festival, în 2001 și mai multe premii pentru scenariu, inclusiv un Independent Spirit Award. Jonathan Nolan a colaborat apoi cu Christopher la scenariul filmului din 2008 "The Dark Knight," pentru care au fost nominalizați la Writers Guild of America Award.

EMMA THOMAS (producătoare) a fost premiată pentru mai multe filme apreciate de critică și de public. Thomas își încheie munca de producător al seriei Batman cu Cavalerul Negru: Legenda Renaște. Este capitolul final al trilogiei regizate de Christopher Nolan, trilogie care a început în 2005, cu "Batman Begins". În 2008, Thomas a produs "The Dark Knight," care a dărâmat toate recordurile de încasare. Thomas a primit prima nominalizare la Producers Guild of America (PGA) Award pentru munca sa la acest film. "The Dark Knight" a fost nominalizat la opt categorii la Oscar și nouă categorii la BAFTA. Thomas locuiește în Los Angeles cu soțul ei, Christopher Nolan și copiii lor. În prezent lucrează la alte proiecte ale companiei lor, Syncopy.

WALLY PFISTER (director de imagine) a primit Oscarul pentru cea mai bună imagine pentru filmul "Inception". Tot pentru realizările sale în acel film, a fost nominalizat la BAFTA, a primit mai multe premii ale criticilor și a fost omagiat de colegii de breaslă, cu American Society of Cinematographers (ASC) Award. Anterior, fusese nominalizat la Oscar pentru colaborările sale cu Nolan: "Batman Begins," thrillerul de epocă "The Prestige," și blockbusterul "The Dark Knight," pentru care a fost nominalizat și la BAFTA. Pfister fusese nominalizat la Spirit Award pentru colaborarea sa la drama realizată de Nolan, "Memento", prima colaborare a regizorului cu Pfister. Tot el a filmat thrillerul din 2002, "Insomnia."

NATHAN CROWLEY (director artistic) a fost nominalizat la Oscar pentru "The Prestige" și pentru "The Dark Knight". El mai primise nominalizări la BAFTA Award pentru "Batman Begins." În plus, Crowley a primit un Art Directors Guild (ADG) Award pentru "The Dark Knight," precum și nominalizări pentru "Batman Begins" și "The Prestige." Prima sa colaborare cu Nolan a fost la thrillerul "Insomnia," cu Al Pacino, Robin Williams și Hilary Swank în rolurile principale.

LEE SMITH (Editor) a fost nominalizat la Oscar, BAFTA și Eddie Award pentru munca sa la "The Dark Knight," și, mai recent, la BAFTA pentru munca sa la "Inception." El și Nolan au colaborat la "Batman Begins" și "The Prestige." Smith a mai semnat montajul filmelor "X-Men: First Class", "The Rage in Placid Lake", "Black and White", "Buffalo Soldiers", "Risk", "Joey", "RoboCop 2", "Communion" și "Howling III".

HANS ZIMMER (Compozitor) e unul dintre cei mai influenți compozitori de muzică de film, cu o carieră de peste 30 de ani și o filmografie de peste 100 de titluri. Zimmer a fost nominalizat pentru a noua oară la Oscar pentru coloana sonoră a filmului regizat de Christopher Nolan în 2010, blockbusterul "Inception", film pentru care a primit nominalizări la Golden Globe și BAFTA Award.

LINDY HEMMING (costumieră) a fost premiată cu Oscar pentru costumele create de ea pentru filmul "Topsy-Turvy", regizat de Mike Leigh. Ea a mai colaborat cu Leigh la filmele "Meantime", "Naked", "Life is Sweet" și "High Hopes". Hemming a colaborat cu Christopher Nolan la filmele "Batman Begins" și "The Dark Knight", fiind nominalizată la BAFTA pentru ultimul film.

CHRIS CORBOULD (supervizor efecte speciale) a primit Oscarul și premiul BAFTA pentru cele mai mari reușite în domeniul efectelor speciale, pentru munca sa ca ssupervizor al efectelor speciale în filmul regizat de Nolan, "Inception". El mai fusese nominalizat la BAFTA și Oscar pentru "The Dark Knight", și la BAFTA Award pentru "Batman Begins". Corbould a fost nominalizat la BAFTA Award pentru contribuția sa la filmul "Quantum of Solace", al 12-lea film din seria James Bond la care a colaborat. După "The Dark Knight Rises", el a fost consultant pentru efecte speciale pentru următorul film Bond, "Skyfall", ce urmează a fi lansat în noiembrie.

Despre distribuție
jinglebells