Articole The Countess

(2009)

Contesa însângerată

Legenda contesei BÁTHORY

Familia Báthory, aparținând unei case regale a Transilvaniei, s-a stabilit în Ungaria în secolul al XIV-lea. Unchiul lui Erzsebet, Stefan Báthory, a fost rege al Poloniei. Pe seama ei a circulat zvonul că ar fi ucis peste 600 de fecioare, ca să se scalde în sângele lor și astfel să dobândească frumusețea veșnică, dincolo de veacuri. Din acest motiv, Erzsebet Báthory a fost mereu asociată cu legenda contelui Dracula. De fapt, chiar există o legătură între Dracula (Vlad al III-lea, Țepeș) și familia Báthory; cel mai puternic înaintaș al lui Erzsebet, principele Stefan, și-a desfășurat trupele pentru a-l ajuta pe Vlad să redobândească tronul Țării Românești în 1476 iar mai târziu titlul unei moșii care îi aparținuse „contelui Dracula“ i-a fost trecut lui Erzsebet. În romanul său istoric Das Geheimnis der Báthory (Secretul familiei Báthory, 2005) Andreas Varesi merge până la avansa ideea că unul dintre motivele pentru care Erzsebet a cumpărat acea proprietate de la familia lui Țepeș a fost convingerea că acolo se află secretul puterii de întinerire a sângelui.

Erzsebet Báthory a trăit între 1560 și 1614. În 1614 a fost condamnată la închisoare pe viață în propriul său castel, unde a fost zidită și a murit după trei ani.
„O doamnă plină de distincție, o femeie mândră, a cărei frunte înaltă stă mărturie unei mari inteligențe“, spune Ferdinand Strobel Edler von Ravelsberg descriindu-i portretul. „O bonetă îi ascunde de ochii privitorului cascada de păr negru. Dimineața, el trebuie să fi fost dureros de răvășit. Camerista doamnei trebuia să fie deosebit de grijulie, deoarece doamna nu se putea cu niciun chip ridica în picioare având părul încurcat ori răsucit. Atunci când, totuși, se întâmpla o astfel de stângăcie, reacția era o palmă peste fața cameristei, deoarece contesa era foarte sensibilă. Într-o astfel de împrejurare, ea și-a lovit atât de tare slujnica, încât fetei i-a dat sângele pe nas și pe gură, iar un strop a căzut pe mâna care o pedepsise. Dezgustată, contesa a căutat un șervet. Totuși, spre uimirea ei, își dădu seama că, întâmplător fata o ajutase să-și poată depăși complexul. O idee cumplită fulgeră imediat sub fruntea înaltă a contesei...“ Michael Farin: Heroine des Grauens. Elisabeth Bathory, 2003.

Sinopsis Interviuri
jinglebells