Articole Surrogates

(2009)

Surogate

Despre distribuție și echipa de producție

BRUCE WILLIS (Agentul FBI Greer) și-a demonstrat versatilitatea incredibilă într-o carieră care a inclus roluri extrem de diverse, de la boxerul din filmul lui Quentin Tarantino, “Pulp Fiction” (câștigător al Palme D’Or la Cannes, în 1994), contractorul afemeiat din filmul lui Robert Benton “Nobody’s Fool,” curajosul călător spațial din filmul lui Terry Gilliam “12 Monkeys,” veteranul din Vietnam traumatizat în pelicula lui Norman Jewison “In Country,” psihologul plin de compasiune din filmul lui M. Night Shyamalan nominalizat la Oscar, “The Sixth Sense” (rol pentru care a câștigat Premiul People’s Choice) și – desigur - rolul său emblematic, detectivul John McClane din seria de filme “Die Hard”.
Lungul șir de filme în care a jucat include producții semnate de regizori apreciați precum Michael Bay (“Armageddon”), M. Night Shyamalan (“The Sixth Sense” and “Unbreakable”), Alan Rudolph (“Mortal Thoughts,” “Breakfast of Champions”), Walter Hill (“Last Man Standing”), Robert Benton (“Billy Bathgate,” “Nobody’s Fool,”), Rob Reiner (“The Story of Us”), Ed Zwick (“The Siege”), Luc Besson (“The Fifth Element”), Barry Levinson (“Bandits,” “What Just Happened”), Robert Zemeckis (“Death Becomes Her”) și Robert Rodriguez (“Sin City,” “Grind House”) .
Palmaresul său cinematografic mai include titluri precum “The Jackal,” “Mercury Rising,” “Hart’s War,” “The Whole Nine Yards” (și continuarea sa, “The Whole Ten Yards”), “The Kid,” “Tears of the Sun,” “Hostage,” “16 Blocks,” “Alpha Dog,” “Lucky Number Slevin” și “Perfect Stranger.” A fost vocea lui Mikey, bebelușul șmecher din “Look Who’s Talking” și “Look Who’s Talking Too”, dar și a personajelor RJ & Spike din filmul de animație “Over the Hedge” și “Rugrats Go Wild!”
Cel mai recent proiect al său a fost rolul jucat alături de Tracey Morgan, în filmul de acțiune/comedia lui Kevin Smith “A Couple of Dicks.”
Pe lângă rolurile sale actoricești, Willis a produs “Hostage” și “The Whole Nine Yards” și a fost producătorul executiv pentru “Breakfast of Champions,” o adaptare după romanul best-seller al lui Kurt Vonnegut. Împreună cu fratele său, David Willis, și partenerul de afaceri Stephen Eads, este co-fondator al Willis Brothers Films, o companie de producție de film cu sediul în Los Angeles.

RADHA MITCHELL (agentul FBI Peters) a jucat recent în filmul Sony Pictures Classics “The Children of Huang Shi,” alături de Jonathan Rhys Meyers și Chow Yun-Fat, dar și în “Henry Poole Is Here”, pentru regizorul Mark Pellington. A apărut în comedia romantică Lakeshore Entertainment “Feast of Love”, alături de Morgan Freeman și Greg Kinnear. Mitchell a mai fost văzută în filme precum “Silent Hill”, alături de Sean Bean; “Finding Neverland,” alături de Johnny Depp, Kate Winslet și Dustin Hoffman; “Man on Fire”, cu Denzel Washington; în inovatorul film “Phone Booth,” alături de Colin Farrell; și în “Pitch Black,” unde apare alături de Vin Diesel. Mitchell va mai juca în “The Crazies”, cu Timothy Olyphant, film care va fi lansat pe 26 februarie 2010.
Palmaresul său cinematografic recent mai include “When Strangers Appear”, cu Josh Lucas; filmul independent “Dead Heat,” unde joacă alături de Kiefer Sutherland și Anthony LaPaglia; filmul lui Woody Allen “Melinda and Melinda”; “Nobody’s Baby”, cu Gary Oldman și Skeet Ulrich; producția lui Rodrigo Garcia “Ten Tiny Love Stories”; și “Mozart and the Whale,” unde joacă alături de Josh Hartnett.

ROSAMUND PIKE (Maggie Greer) și-a început cariera la 16 ani, când a descoperit că îi place scena, jucând rolul Julietei în piesa lui Shakespeare. După multe alte producții de scenă, a apărut în prima ei producție BBC, “Wives and Daughters,” alături de Michael Gambon, fiind foarte apreciată de critică pentru acest rol.
Prima apariție a lui Pike într-un blockbuster a fost în producția MGM / James Bond “Die Another Day,” alături de Halle Berry și Pierce Brosnan.
În 2004, a început să lucreze la filmul lui Laurence Dunmore “The Libertine,” alături de Johnny Depp. Juca rolul lui Elizabeth Malet, soția Contelui de Rochester (Johnny Depp) și a fost răsplătită pentru acest rol extraordinar cu un Premiu al Filmului Independent Britanic în 2005, pentru “Cea mai bună actriță într-un rol secundar”.
Pike a jucat apoi alături de Keira Knightley, Brenda Blethyn și Judi Dench, în adaptarea cinematografică Focus Features a romanului clasic al lui Jane Austen, “Mândrie și prejudecată”, în regia lui Joe Wright. A câștigat cronici elogioase, apoi Premiul Criticilor din Londra în 2006, pentru rolul lui Jane Bennett.
În 2007, Pike a jucat alături de Ryan Gosling și Anthony Hopkins în thriller-ul New Line “Fracture,” în regia lui Gregory Hoblit. A mai jucat în filmul independent al lui Jeremy Podeswa “Fugitive Pieces,” care s-a lansat în deschiderea Festivalului de Film de la Toronto, în 2007, apoi în filmul independent “Devil You Know,” în regia lui James Oakley, alături de Lena Olin.
Următorul proiect al lui Pike este filmul independent “Barney’s Version,” în care va juca alături de Paul Giamatti și Dustin Hoffman.

JAMES FRANCIS GINTY
(Canter) este un actor la a doua generație, călcând pe urmele părinților săi, actorul-regizorul-scenaristul Robert Ginty și actrița Francine Tacker.
A început să facă actorie de când era în liceu, ca membru al unor programe renumite, precum British American Drama Academy și The Royal Academy of Dramatic Art, apoi a intrat la Juilliard. A plecat de la Juilliard în scurtă vreme, pentru a-și face debutul cinematografic alături de Harrison Ford și Liam Neeson în “K-19: The Widowmaker.” Rolurile sale viitoare includ apariții în episodice în serialele “ER” și “Private Practice”.


JAMES CROMWELL (Canter la o vârstă mai înaintată) a primit Oscarul pentru “Cel mai bun actor într-un rol secundar” pentru rolul său memorabil, fermierul din marele hit “Babe.” Palmaresul său cinematografic recent include filmul lui Oliver Stone - “W.”; Stephen Frears - “The Queen”; Clint Eastwood - “Space Cowboys”; Frank Darabont - “The Green Mile”; “The General’s Daughter,” “Snow Falling on Cedars,” “The Bachelor,” “The Sum of All Fears,” DreamWorks SKG’s “Spirit: Stallion of the Cimarron,” “Star Trek: First Contact,” “The People vs. Larry Flynt,” “Becoming Jane” și “Spider-Man 3.”
A jucat rolul Bunicului în “The Education of Little Tree” și al căpitanului de poliție Dudley Smith din “L.A. Confidential.”
Cromwell a fost nominalizat la Premiul Emmy® pentru rolurile sale din serialul original HBO “Six Feet Under,” filmul HBO “RKO 281,” și drama NBC “ER.”


VING RHAMES (Profetul) se întâlnește cu actorul Bruce Willis într-un film pentru prima dată de la prima lor apariție împreună, în producția lui Quentin Tarantino premiată cu Oscar în 1994, “Pulp Fiction.”
Rhames este din Harlem, New York, unde și-a început cariera actoricească la New York High School for Performing Arts și Juilliard School of Drama. După ce a absolvit Juilliard în 1983, Rhames și-a făcut debutul în apreciata producție a lui Joe Papp din seria Shakespeare in the Park, “King Richard III.”
În 1994, Rhames a jucat rolul durului traficant de droguri Marsellus “Big Man” Wallace, în filmul lui Tarantino “Pulp Fiction.” La scurt timp după aceea, a făcut echipă cu regizorul De Palma în rolul unui hacker foarte priceput, Luther Stickell, în “Mission: Impossible,” un rol pe care l-a reluat în cele două continuări ale franșizei, “M:I-2” și “M:I-3.”
Palmaresul său cinematografic mai include filmul lui Steven Soderbergh - “Out of Sight”; Martin Scorsese - “Bringing Out the Dead”; producția semnată de Jerry Bruckheimer - “Con Air”; filmul lui John Singleton “Rosewood” și “Envy,” “I Now Pronounce You Chuck and Larry,” “Dawn of the Dead,” “Kiss of Death,” “Striptease,” “Entrapment”. A fost vocea personajului de animație Cobra Bubbles din filmul Disney “Lilo & Stitch” (reluând acest rol și în continuarea “Stitch: The Movie”).


JONATHAN MOSTOW (Regizor) și-a făcut debutul în lumea filmului ca screnarist și regizor pentru thriller-ul din 1997 “Breakdown”, cu Kurt Russell în rolul unui bărbat a cărei soție dispare misterios în deșert, după ce i se strică mașina. Acest film apreciat de critică a debutat pe primul loc în topul încasărilor în SUA, în primul său weekend.
I-a urmat un alt mare succes de box office — filmul de acțiune/thriller din al doilea război mondial, “U-571,” cu Matthew McConaughey și Harvey Keitel. Filmul, al cărui scenariu este semnat tot de el, a fost nominalizat la două premii Oscar și a primit premiul pentru “Cel mai bun montaj de sunet”.
Următorul film regizat de Mostow a fost “Terminator 3: Rise of the Machines,” cu Arnold Schwarzenegger. Filmul a avut încasări de 450 milioane USD la nivel mondial, continuând una dintre cele mai productive franșize de la Hollywood.
Mostow a fost producătorul executiv al thriller-ului din 1997 al lui David Fincher, “The Game” (al cărui scenariu l-a creat împreună cu colegii săi de la Harvard și colaboratorii săi de multă vreme, John Brancato și Michael Ferris). A revenit apoi în scaunul regizorului pentru mini-seria HBO premiată cu Emmy “From the Earth to the Moon,”. În ultimul segment, intitulat “La Voyage Dans La Lune”, joacă și Tom Hanks.
În 2004, Mostow a fost votat “Regizorul de acțiune al anului” de Asociația Mondială pentru Cascadorii. De curând, a fost producător executiv pentru filmul blockbuster al lui Will Smith “Hancock.”
Mostow și-a început cariera de regizor ca student la Universitatea Harvard, unde a regizat numeroase scurt-metraje și documentare premiate. Prima sa mare lovitură în domeniul regiei și scenariului de film a fost în 1991, cu thriller-ul TV al Showtime “Flight of Black Angel,” care i-a adus o nominalizare la Premiile Cable ACE pentru “Cel mai bun film special”.
Pe lângă munca sa în film și televiziune, a creat recent pentru Virgin Comics The Megas, un roman grafic în patru părți, derulat într-o realitate alternativă, în care în Statele Unite forma de guvernare este monarhia.

Despre producție
jinglebells