Articole Stand Up Guys

(2012)

Trei tipi duri

Despre producție

Din prima clipă, producătorii Tom Rosenberg și Gary Lucchesi au fost entuziasmați de scenariul lui Noah Haidle. “Imediat mi-am dat seama de potențialul acestuia, iar Noah s-a dovedit a fi un scriitor extraordinar. Nici nu înțeleg cum a reușit să creeze astfel de personaje, atât de departe de vârsta și experiența sa personală de viață. Este o dovadă de mare măiestrie și imaginație.”, comentează producătorul Tom Rosenberg. “Prima idee care mi-a venit în minte citind scenariul lui Noah a fost ocazia unică de a-i aduce împreună pe ecran, pentru prima oară, pe cei trei monștri sacri ai cinematografiei - Al Pacino, Christopher Walken și Alan Arkin.”, adaugă producătorul Gary Lucchesi.


Stand Up Guys este povestea simplă, dar extraordinară, a trei oameni obișnuiți, însă legați de o mare prietenie. “Este amuzant și emoționant, în același timp. Val, Doc și Hirsch sunt niște tipi duri, onești, loiali, curajoși și plini de umor. Sper că publicul va fi mișcat de această poveste și că filmul îi va face să reflecteze la propriile lor relații de prietenie și la faptul că toți suntem muritori.”, spune regizorul Fisher Stevens.

Interesant este faptul că, inițial, rolul lui Doc urma să fie interpretat de Al Pacino, iar cel al lui Val de Christopher Walken. Însă acesta din urmă i-a mărturisit regizorului Stevens că nu se simte foarte atras de rolul lui Val și crede că i s-ar potrivi mai bine rolul lui Doc. “De fapt, toți cei care au citit scenariul erau convinși că Chris va fi interpretul lui Doc, întrucât acesta are mai multe scene de dans în film, iar Walken este un dansator experimentat. Dar, după ce am ascultat argumentele lui Chris și Al, am fost cu toții de acord că aveau perfectă dreptate.”, își amintește regizorul.

Distribuirea lui Alan Arkin în rolul lui Hirsch a adus un plus de energie pe platourile de filmare. “A fost fantastic să-i am pe toți trei reuniți și mă consider extrem de norocos ca regizor pentru șansa de a lucra cu acești trei idoli ai mei.”, mărturisește regizorul Fisher Stevens. La rândul său, actorul Alan Arkin a fost extrem de încântat de această oportunitate. “Din când în când, accept să joc într-un film doar pentru faptul că îmi plac actorii și regizorul. În cazul acesta, am simțit de la început că ne vom înțelege extraordinar și că va ieși ceva minunat”, adaugă Alan Arkin.

Pentru rolul Ninei, asistentă medicală la Urgență și fiica lui Hirsch, regizorul Stevens a ales-o pe Julianna Margulies, cu care mai colaborase anterior la compania sa teatrală 'Naked Angels'. “Bineînțeles că am acceptat, doar nu era să pierd ocazia de a lucra cu Al Pacino și Christopher Walken ! Un alt motiv a fost acela că Fisher era regizorul.”, comentează cu entuziasm Julianna Margulies. Actrița este de părere că actorii deveniți regizori au o mai bună înțelegere a procesului de interpretare a personajelor. “Atunci când regizorul este un actor, acesta e capabil să explice mult mai bine ce își dorește de la actori într-o anumită scenă, deoarece a trecut și el, la rândul său, prin această experiență.” explică Margulies.

Regizorul Fisher Stevens recunoaște că este obsedat de muzică. “Coloana sonoră este unul dintre lucrurile mele preferate la acest film. Avem piese cântate de Muddy Waters, Baby Huey, Charles Bradley și de un altul, pe nume Jon Bon Jovi, nu știu dacă ați auzit de el.”, spune râzând Stevens. Unul dintre cei mai de renume artiști din ultimul sfert de secol, ale cărui compoziții au influențat decisiv lumea muzicii, Jon Bon Jovi a acceptat cu plăcere să compună două piese pentru film: 'Not Running Anymore' și 'Old Habits Die Hard.' “Ori de câte ori compun o piesă, mă pun în pielea personajului. În cazul de față, pentru 'Not Running Anymore', în pielea personajului interpretat de Al Pacino, Val, care n-a scos un cuvânt - timp de 28 de ani - despre motivul pentru care a fost condamnat la închisoare. El este chintesența tipului de caracter, vertical, care nu-și trădează niciodată prietenii.”, comentează Bon Jovi.

“Stand Up Guys este un film bazat pe trei personaje, interpretate de trei dintre cei mai extraordinari actori pe care țara noastră i-a avut vreodată. Este un film emoționant, nostim, vesel și trist în același timp, ca o poveste de dragoste. Regizorul Stevens și-a dorit ca filmul să aibă atmosfera celor din anii ‘70, iar eu cred că a reușit. Îmi amintește, în multe privințe, de filmele lui Sidney Lumet.”, conchide Julianna Margulies.

Sinopsis Despre distribuție și realizatori
jinglebells