Articole Salt

(2010)

Salt

Realizatorii

Născut în orășelul australian Griffith, New South Wales, PHILLIP NOYCE (regia) s-a mutat la Sydney împreună cu familia când avea vârsta de 12 ani. Ca adolescent, el a fost cooptat la realizarea unor filme cu buget redus, dar și la filme americane de primă mână. Avea 18 ani când a realizat primul său film de 15-minute "Better to Reign in Hell," punând în practică ideea unică de a atrage finanțarea de la prietenii săi, cărora le-a vândut rolurile din film.

În 1973, Noyce a fost selectat printre puținii care au fost invitați să urmeze Australian National Film School, după inaugurarea acestui institut. În anii facultății, el a realizat Castor and Pollux (1973), un documentar de 50-minute care a obținut premiul pentru cel mai bun film australian de scurt metraj, în 1974.

Primul film profesionist al lui Noyce a fost docu-drama de 50-minute God Knows Why, But It Works, din 1975. Această peliculă i-a netezit drumul pentru primul său film artistic, Backroads (1977), în care a jucat activistul aborigen Gary Foley. În 1978, el a regizat și participat la scenariul filmului Newsfront (1978), care a câștigat premiile pentru cel mai bun film, cea mai bună regie și cel mai bun scenariu original la Australian Film Awards, dovedindu-se un mare succes comercial în Australia.

În 1982, filmul Heatwave, scris și regizat de Noyce, având-o în rolul principal pe Judy Davis, a fost selectat printre filmele care s-au prezentat în cadrul celor două săptămâni speciale pentru regie la Festivalul de film de la Cannes.

Printre alte filme realizate de Noyce se află și hiturile de box office Patriot Games (1992) și Clear and Present Danger (1994), Dead Calm (1989) și The Bone Collector (1999) în care au jucat laureații Oscar© Denzel Washington și Angelina Jolie.

În 2002, întors în Australia sa natală după 12 ani de Hollywood, Noyce a realizat două filme care au fost lansate aproape simultan pe ecranele lumii: The Quiet American și Rabbit-Proof Fence.

În 2006 și 2007 Focus Features/Universal au produs thriller-ul despre Africa de sud al lui Noyce, Catch A Fire, avându-i pe generic pe Tim Robbins și Derek Luke. Filmul a fost inclus în topul celor mai bune filme independente ale anului 2006 de către National Board of Review din Statele Unite.


KURT WIMMER (scenariul) este scenarist și regizor american. Timp de doisprezece ani el a lucrat ca scenarist, adaptând pentru marele ecran lucrări cum ar fi Sphere sau The Thomas Crowne Affair.
În 2002, Wimmer și-a făcut debutul regizoral odată cu Equilibrium, a scris și a regizat Ultraviolet, iar ulterior a scris scenariul pentru Street Kings. Cel mai recent scenariu al său a fost Law Abiding Citizen.

ROBERT ELSWIT, ASC (imaginea) a obținut un premiu al Academiei pentru filmul regizat de Paul Thomas Anderson,There Will Be Blood, și a fost onorat în 2006 cu o nominalizare la premiul Academiei pentru realizarea imaginii din filmul lui George Clooney, Good Night, and Good Luck. Pentru acest film el a obținut premiile Independent Spirit, Boston Society of Film Critics și Los Angeles Film Critics Association, pentru cea mai bună imagine. De asemenea el a obținut o nominalizare la premiul „Cea mai bine realizată imagine” din partea American Society of Cinematographers.

Elswit a lucrat cu numeroși regizori renumiți, între care se numără Tony Gilroy, cu filmul său Michael Clayton și mai recentul Duplicity; Stephen Gaghan, cu Syriana; Paul Thomas Anderson, cu Punch-Drunk Love, Magnolia, Boogie Nights, și Hard Eight; David Mamet, cu Heist; Don Roos, cu Bounce; Curtis Hanson, cu The River Wild, The Hand That Rocks the Cradle, și Bad Influence; și Stephen Gyllenhaal, cu A Dangerous Woman, Waterland, Paris Trout și A Killing in a Small Town.

Printre alte realizări ale sale se numără American Dreamz; Runaway Jury , Tomorrow Never Dies; Amazing Grace and Chuck; Desert Hearts. De curând, Elswit a realizat imaginea filmului Men Who Stare at Goats, sub bagheta regizorală a lui Grant Heslov, în care au jucat George Clooney și Ewan McGregor.

STUART BAIRD, A.C.E. (montajul) a fost nominalizat de două ori la premiul Academiei: primul în 1979, pentru realizarea sa din filmul lui Richard Donner, Superman și apoi în 1989, pentru filmul lui Michael Apted, Gorillas in the Mist, cu Sigourney Weaver.

Recent el a colaborat pentru a treia oară cu regizorul Martin Campbell la filmul Edge of Darkness. Anterior, Baird a fost nominalizat la premiile BAFTA și Eddie pentru realizarea celui de-al 21-lea film cu James Bond în regia lui Campbell, Casino Royale, iar înainte de acesta realizase montajul blockbuster-ului lui Campbell,The Legend of Zorro, cu Catherine Zeta-Jones și Antonio Banderas. Printre alte filme ale lui Baird se numără recentele thrillere de acțiune Vantage Point și Whiteout, ca și Maverick, Lethal Weapon și Lethal Weapon 2, Demolition Man, Radio Flyer, Die Hard 2, Ladyhawke, Tommy, Outland, sau Five Days One Summer, ale regizorului Fred Zinnemann.
Ca regizor, Baird a realizat: Star Trek: Nemesis, US Marshals, și Executive Decision.

JOHN GILROY, A.C.E. (montajul) a realizat montajul multor filme în ultimul deceniu și jumătate, inclusiv cel al renumitului Duplicity, cu Julia Roberts și Clive Owen. Duplicity a constituit cea de-a doua colaborare cu fratele său, Tony Gilroy, pentru care realizase montajul și în cazul filmului Michael Clayton, un film care a obținut șapte nominalizări la premiul Academiei, inclusiv la categoria „cel mai bun film”. Gilroy a fost răsplătit cu nominalizări la premiile BAFTA și A.C.E. pentru realizarea sa din Michael Clayton.

JAMES NEWTON HOWARD (muzica) este unul dintre cei mai versatili și respectați compozitori de muzică de film la ora actuală.

Până acum, Howard a obținut opt nominalizări la Oscar®, inclusiv la categoria „cea mai originală muzică” pentru filmele Michael Clayton, The Village, The Fugitive, The Prince of Tides, My Best Friend’s Wedding și mai recent, pentru filmul lui Edward Zwick, Defiance, pentru care a compus o muzică simfonică ce cuprinde solo-uri la vioară ale lui Joshua Bell. El a fost nominalizat și la premiul pentru cel mai original cântec pentru filmele Junior și One Fine Day.

Howard, alături de Hans Zimmer, a câștigat premiul Grammy pentru muzica filmului The Dark Knight. De asemenea el a primit nominalizări la premiul Grammy și pentru muzica filmelor Blood Diamond, Dinosaur, Signs și pentru cântecul de generic al filmului One Fine Day. În plus, el a primit premiul Emmy pentru tema muzicală din serialul lui Andre Braugher, Gideon’s Crossing, și încă două nominalizări la Emmy pentru temele muzicale ale serialelor ER, produs de Warner Bros. și Men, produs de Ving Rhames. Howard a fost nominalizat de patru ori la Globul de aur pentru muzica orchestrală din remake-ul King Kong, regizat de Peter Jackson; pentru cântecele din Junior și One Fine Day; și mai recent, pentru muzica simfonică din Defiance.

În 2008 el a obținut premiul World Soundtrack în calitate de cel mai bun compozitor de muzică de film al anului, pentru filmele Charlie Wilson’s War, Michael Clayton și I Am Legend. Muzica sa pentru filmul Blood Diamond a primit premiul Soundtrack of the Year din partea Classical BRIT Awards, în anul 2008.

Howard, care a fost răsplătit de către ASCAP cu prestigiosul premiu Henry Mancini pentru întreaga activitate, are la ora actuală mai mult de 100 de filme în portofoliu.
În februarie 2009, Howard și-a lansat primul său concert în cadrul Festivalului Compozitorilor Americani, intitulat “I Would Plant a Tree,” în interpretarea orchestrei Pacific Symphony.

Distribuția
jinglebells