Articole Noi albinoi

(2003)

Noi albinosul

Despre productie

Selectat la peste 30 de festivaluri de film de pe tot mapamondul, inclusiv la Festivalul de Film de la Edinburgh – editia 2003, unde a primit o distinctie speciala la categoria noi regizori, lung-metrajul de debut al islandezului Dagur Kári continua sa incante criticii si publicul de pe tot globul, cu povestea sa deosebita despre maturizarea intr-un orasel de o mie de locuitori situat in zona unui fiord islandez izolat, unde cel mai excentric cetatean, un adolescent de 17 ani pe numele sau Nói, viseaza la taramuri indepartate, cu clima blanda.

Cu ajutorul protagonistului sau si prin decorul hibernal atotprezent, Kari reuseste sa readuca la lumina un subiect vechi de cand lumea: suferintele tineretii. “Intentia mea nu a fost de a arata cat mai realist modul de viata intr-un orasel din Islanda”, Kari a explicat recent revistei Cahiers du Cinema. “M-am folosit de Islanda pentru a ilustra mai bine ideea de constrangere.”

Iar evadarea lui Nói este incontestabil un deznodamant cinematografic de mare finete, unul dintre cele mai reusite din istoria recenta a filmului.

Filmul de debut al lui Kari urmeaza drumul altor comedii negre despre maturizare, precum GHOST WORLD, DONNIE DARKO si RUSHMORE, filme in care protagonisti tineri si deosebiti ajung sa evadeze din realitatea opresiva utilizand mijloace supranaturale, neobisnuite. Pentru Noi, un elev superdotat care pica examene la liceu, evadarea vine in forma unui compartiment secret de sub casa bunicii, unde se poate ascunde si poate evita probleme zilnice precum ninsoarea care nu se opreste niciodata, un tata betiv, o slujba fara nici un viitor ca gropar si cativa profesori stresati care ignora cu desavarsire inteligenta superioara a lui Nói.

Dar vazand-o pe Iris, fata proprietarului morocanos al librariei, evadarea lui Noi se transforma in ceva mai putin claustrofobic decat pivnita bunicii. Nói va incerca sa o impresioneze pe Iris si s-o convinga sa paraseasca fiordul impreuna cu el, insa fara folos. Un act al divinitatii ii va schimba insa viata pentru totdeauna, adaugand si implicatii metafizice la un cocktail deja exploziv.

Regizorul in varsta de 29 ani Dagur Kari, nascut in Islanda, s-a intors in tara de origine dupa ce a studiat timp de patru ani la Danish Film School in Copenhaga, unde a realizat si un film de scurt-metraj, Lost Weekend, incepand apoi sa lucreze la scenariul primului sau film de lung-metraj. Cu NÓI ALBINÓI, filmat in oraselul Bolungarvik din fiordul de vest al Islandei (957 locuitori), Kari se alatura altor regizori de aceeasi nationalitate, precum Baltasar Kormakur (The Sea, 101 Reykjavik), Agust Gudmundsson, Robert I. Douglas si Maria Sigurdardottir, Mikael Torfarson si Ragnar Bragason in realizarea unei cinematografii nationale care si-a depasit cu mult granitele, un volum de munca impresionant care a castigat respectul international la festivaluri de film si prin lansari de filme in nenumarate tari (acum si in Romania).

Iar cu artisti muzicali precum Bjork, Sigur Ros, Gus Gus si Mum care se afla constant in centrul atentiei internationale, cultura pop islandeza nu mai este de mult cel mai bine pastrat secret al cunoscatorilor.
Interviu cu Dagur Kari Nominalizari si premii obtinute
jinglebells