Articole No Country for Old Men

(2007)

Nu există țară pentru bătrâni

Despre productie

O adevarata legenda moderna, Cormac McCarthy era deja un scriitor binecunoscut pentru povestile lui extraordinare despre Vestul american, atunci cand a publicat No Country For Old Men, in 2003.

Cartea, care atinge subiecte viscerale, drame contemporane care zguduie societatea, a avut un succes fulminant. Este o poveste plina de suspans despre un tip care gaseste 2,4 milioane de dolari la granita Texasului cu Mexic si care fuge de cei care-l urmaresc sa-si recupereze acesti bani. Mai este, in acelasi timp, un subiect de meditatie asupra binelui si raului in vestul modern, devenit mai violent si mai scapat de sub controlul legii decat oricand.

Scott Rudin, producatorul, a fost cel care a atras atentia fratilor Coen asupra acestui roman. "Ne-a recomandat-o gandindu-se ca avem o afinitate pentru ea" isi aminteste Ethan, "si ne-a placut cartea. Ne-am gandit si ca putem face ceva cu ea".

"Este o urmarire - cu Chigurgh care-l urmareste pe Moss, iar seriful pe urmele lor". Multa actiune. E interesanta ca gen."

" Exista mult umor in carte, desi nu o poti numi deloc o carte umoristica" spune Joel. "Cu siguranta e vorba de umor negru - ceva care pe noi ne defineste, ne este caracteristic. Cartea este de asemenea si foarte violenta, sangeroasa. Ca urmare, filmul este cel mai violent pe care l-am facut vreodata. In privinta aceasta, respecta cartea, sper, cu acuratete."

"Cartea descrie, in mare parte, evenimentele privite din perspectiva serifului Bell; modul cum priveste el trecerea timpului, pe masura ce imbatraneste si lucrurile se schimba" spune Joel Coen. "Presupun ca acesta este motivul pentru care actiunea este plasata in 1980, nu chiar in zilele noastre. Are loc in vremea cand traficul de droguri incepe sa devina foarte brutal, si da motiv de reflectie serifului. In ce priveste actorul care urma sa interpreteze personajul, fratii Coen recunosc ca Tommy Lee Jones a fost cel la care s-au gandit imediat.

"Sunt foarte, foarte putini oameni care ar putea interpreta un rol ca acesta. Seriful Bell este sufletul filmului, si intr-un mod fundamental, regiunea aceea, tinutul in sine, reprezinta mult pentru el. Aveam nevoie de cineva care sa inteleaga lucrul acesta. Apoi exista ceva care tine de subtilitate, ceva care numai un mare actor poate sa dea rolului. Iarasi, lista celor care intrunesc o astfel de calitate este foarte scurta. Cand trebuie intrunite aceste doua criterii, ramane un singur nume: Tommy Lee Jones. Fiind texan, tinutul este o parte din el."

Pentru Jones, rolul parea irezistibil, in pofida unei oarecare ezitari.

"Am jucat cativa politisti texani", afirma cu modestie Jones, "asa ca m-am gandit de cateva ori inainte sa primesc slujba. Dar atractia de a lucra cu un material autentic McCarthy era irezistibila.

Seriful Bell este un tip complet diferit de ceilalti politisti din cariera lui Tommy Lee Jones. Actorul este impresionat de propriul personaj, care vede ca lumea devine din ce in ce mai rea si constata ca nu poate schimba nimic, nu poate stavili criminalitatea coplesitoare; de asta, nu mai are niciun fel de iluzii privind mersul societatii. Dar alege totusi sa lupte.

"Pe parcursul derularii povestii, seriful Bell incepe sa reactioneze, realizeaza ca deziluziile, dezamagirea, nu sunt bune la nimic."

Pentru rolul lui Llewelyn Moss, un veteran din Vietnam, un tip cumsecade, genul de "old boy" din Texas, care nu ar fi incalcat niciodata legea, fratii Coen s-au gandit la Josh Brolin. Aveau nevoie de un actor cu o prezenta dinamica si cu accent de regiune. Josh a crescut la un ranch si simte exact ceea ce ar simti Moss despre locuri si oameni. "Moss este genul de tip obisnuit prins in circumstante extraordinare. O singura clipa in care nu gandeste, clipa in care-si insuseste bani care nu-i apartin, banii din droguri, il atrage pe un drum infernal.

In povestea aceasta, avem un baiat rau si unul bun, iar Moss este tipul de la mijloc", comenteaza Joel Coen.

Josh Brolin este un mare fan al lui McCarthy, citise cartea cu mult timp inaintea scenariului. "Cartea aceasta este una dintre cele mai uimitoare, mai violente si perfect vernaculare din tot ce-am citit eu", afirma Brolin.

"Desi este o poveste liniara, structura ei este incredibila. Imi place mult trioul Moss, Chigurgh si Bell, cum par ei, de parca ar fi o singura persoana separata in trei feluri."

Cate despre scenariu, Brolin comenteaza: "Este emotionant, atinge principiile umane despre bine si rau, despre ispita si onoare". Josh Brolin interpreteaza impecabil rolul lui Moss, veteranul care se baga imediat in povestea aceasta dubioasa, tentat de o schimbare in viata, fie ea si de pe urma drogurilor. Nu neaparat lacomia este cea care-l determina, ci dragostea pentru sotia lui, Carla Jean. "Ma gandesc din punctul de vedere al lui Moss", spune actorul. "Nutreste o dragoste incredibila pentru ea, vrea sa-i ofere o viata mai buna, sa o faca fericita."

Despre distributie
jinglebells