Articole Mamma mia!

(2008)

Mamma mia! - Filmul

Prezentare

Este anul 1999, pe insula greceasca Kalokairi. Aventura romantica incepe la un hotel,Villa Donna, aflat pe coasta Mediteranei, si condus de Donna (Meryl Street), fiica ei Sophie (Amanda Sefried) si logodnicul Sophiei, Sky (Dominic Cooper).

Chiar in ajunul nuntii, Sophie trimite prin posta trei invitatii („I Have A Dream”) pentru trei barbati, incredintata fiind ca unul dintre ei este chiar tatal ei. Din trei orase raspandite pe glob, trei barbati isi fac bagajele sa se intoarca pe insula in care, in urma cu 20 de ani, au fost fermecati de o femeie.

Pe insula, Donna si personalul hotelului sunt in toiul unor pregatiri frenetice, de ultima ora, pentru ziua cea mare. Sosesc si domnisoarele de onoare, prietenele miresei, iar Sophie le impartaseste scandalosul secret. Viitoarea mireasa descoperise jurnalul mamei si aflase ca are trei posibili tatici: un om de afaceri, Sam Carmichael (Pierce Brosnan), un aventurier, Bill Anderson (Stellan Skarsgård) si un bancher, Harry Bright (Colin Firth). Fara sa-i spuna mamei, fata i-a invitat pe toti trei la nunta („Honey, Honey”), cu speranta ca dupa ce va petrece ceva timp cu ei, va afla care este cu adevarat tatal ei.
intre timp, in Grecia continentala, cei trei, Sam, Bill si Harry – straini pana in clipa respectiva – se intalnesc in port. intamplator, Sam si Harry pierd ferribotul spre insula, iar Bill se ofera sa-i duca cu yachtul sau pe insula, unde se afla femeia ce i-a sedus in urma cu 20 de ani.
Pe insula Kalokairi, Donna este entuziasmata de reintalnirea cu prietenele ei si fostele colege din trupa „Donna and the Dynamos”, din care fac parte descurcareata Rosie (Julie Walters) si bogata Tanya (Christine Baranski) - de cateva ori divortata si consolata cu cate o avere dupa fiecare mariaj nereusit. Donna le spune ca-si doreste o nunta fastuoasa pentru fata ei – „o nunta traditionala sau nicio nunta”- si isi conduce prietenele prin Villa, destainuindu-le ca afacerile nu-i merg chiar pe roze („Money, Money, Money”). Sophie le face cunostinta Tanyei si lui Rosie cu logodnicul ei, Sky, si le povesteste despre planul ei de a crea un Web site pentru a atrage turistii pe insula. Haituita de creditori, Donna viseaza la „rich man’s world”, in care sa-si petreaca toata ziua la soare, pe un yacht. Dar, brusc e trezita la realitate....
Sosesc cei trei barbati, iar Sophie ii duce in graba in apartamente, recunoscand ca ea, si nu mama ei, este cea care a trimis invitatiile. ii roaga sa se ascunda incat mama ei sa poata avea o surpriza nemaipomenita cand isi va vedea la nunta vechii prieteni, despre care „vorbea atat de des si de frumos”. in fine, cei trei jura sa pastreze secretul, Sophie fuge pe fereastra si... apare Donna.

Uimita sa se gaseasca fata-in-fata cu fostii ei iubiti, pe care nu i-a putut uita niciodata („Mamma Mia”), cei trei se simt la randul lor stanjeniti si isi fabrica stangaci niste scuze care sa le explice prezenta. Donna e neclintita in decizia ei, cei trei nu au cum sa ramana acolo. Vizibil miscata, marturiseste celor doua prietene, Tanya si Rosie („Chiquitita”) un secret pe care-l pastrase pana acum doar pentru ea: nu stie sigur care dintre ei este tatal Sophiei. Nu conteaza, iar Tanya si Rosie o atrag intr-un numar de muzical de neuitat, la care se alatura tot personalul feminin din hotel, si locuitorii de pe insula. Donna and the Dynamos isi reclama zilele de glorie, intr-un glas comun ce cheama spre libertate („Dancing Queen”).
Sophie isi gaseste cei trei potentiali tatici pe yachtul lui Bill si fac impreuna o excursie grozava in jurul insulei („Our Last Summer”). La intoarcere, Sophie isi face curaj si vrea sa vorbeasca cu Sky despre complotul ei, dar deodata, se intimideaza si renunta. Sky si Sophie canta cu pasiune („Lay All Your Love on Me”), dar sunt intrerupti de o petrecere a burlacilor; Sky este „rapit” pentru o ultima noapte de nazbatii si libertate.

La petrecerea domnisoarelor, data in cinstea lui Sophie, Donna, Tanya si Rosie se reunesc pentru un eveniment unic („Super Trouper”) iar Sophie e incantata sa o vada pe mama ei intr-o postura de vedeta. Aparitia celor trei – Sam, Bill si Harry- o scot din sarite, iar fata se decide sa aiba o discutie cu fiecare dintre posibilii tatici in parte.

Viitoarea mireasa profita de invalmaseala produsa in timpul dansului („Gimme! Gimme! Gimme!- A Man After Midnight) si il abordeaza pe Sam, intrebandu-l de dragostea lui pentru Donna. Apoi trece la Harry, intrebandu-l daca-si doreste copii. in sfarsit, de la Bill afla ca batrana doamna care i-a dat Donnei bani pentru hotel era matusa lui, Sofia, iar fata se gandeste ca a primit numele in cinstea ei. Deci, Bill trebuie sa fie tatal ei!

Spre zori, Sophie se intoarce la petrecere, cu ochii stralucind de bucurie. Fericirea ei a fost scurta insa; atat Sam cat si Harry ii spun in parte ca sunt tatii ei, (”Voulez-vous”) iar ea nu se incumeta sa le spuna adevarul. Coplesita de emotii, fata lesina pe podeaua de dans.

Dimineata, Donna se intalneste cu Sophie in curtea hotelului si au o discutie, pentru ca femeia isi inchipuie ca fiica ei vrea sa anuleze nunta. Fata spune ca tot ce-si doreste este sa nu mai repete greselile mamei, si pleaca nervoasa. Apare Sam, plin de grija parinteasca ca Sophie vrea sa se casatoreasca atat de tanara. Dar, Donna si Sam isi dau seama ca inca sunt indragostiti („SOS”). in timp ce planurile ei se destrama, iar nunta e in pericol, Sophie considera ca a venit momentul sa ceara ajutorul lui Sky. Baiatul se infurie, iar fata cauta sprijin la mama.

in timp ce Donna o ajuta pe fiica ei sa se imbrace cu rochia de mireasa, isi aminteste de momentele copilariei ei, si mai ales, de cat de repede a crescut („Slippin’ Through My Fingers”). Cand alaiul si domnisoarele de onoare o urmeaza pe Sophie spre biserica, Sam asteapta ca pe ace. Urmeaza petrecerea de nunta, iar Sam o implora pe Donna sa vorbeasca. Ea il pune la punct, lasand sa se vada urmele unei dureri inca vii in inima („The Winner Takes It All”).

Cand ce incepe ceremonia, Donna nu se mai poate abtine sa nu vorbeasca. ii marturiseste Sophiei ca tatal ei este prezent, dar... poate fi Sam, Bill sau Harry. Sophie recunoaste apoi ca ea este cea care i-a invitat. Supriza vine abia acum, cand Sophie ii propune lui Sky sa amane nunta si sa calatoreasca amandoi prin lume, asa cum si-au dorit intotdeauna. Se pare ca toate pregatirile de nunta au fost facute in van, dar... iata-l pe Sam care ingenuncheaza in fata Donnei si o cere de sotie.

Donna accepta („I Do, I Do, I Do, I Do, I Do”)!

La petrecere, Sam ii canta Donnei un cantec, femeii pe care a iubit-o timp de 21 de ani – „When All Is Said and Done” - (numai in film, in musical nu e), ceea ce o incurajeaza pe Rosie sa cocheteze cu Bill („Take a Chance on Me”).

Toate cuplurile prezente isi declara dragostea si, ca printr-o vraja, tasneste apa din fantana dragostei, a lui Afrodita.

Povestea se incheie cu Sophie si Sky luandu-si ramas bun de la insula si navigand spre o noua viata impreuna („I Have a Dream”), una plina de sperante si fagaduinte.

Cuvant inainte de Judy Cramer Note de productie
jinglebells