Articole Live Free or Die Hard

(2007)

Greu de ucis 4

Despre productie

Bruce Willis a intampinat cu bucurie vestea reintalnirii cu personajul sau preferat, detectivul McClane. "Pentru mine, elementul cel mai interesant este acela ca McClane nu este un super-erou. Nu are puteri supranaturale, nici calitati iesite din comun. Este un om obisnuit, in care oricine se poate recunoaste. McClane isi iubeste familia si nu suporta indivizii care-i ameninta pe cei fara aparare," explica Willis. "De data aceasta, McClane este mai departe de lumea sa ca oricand. Din postura sa de politist de moda veche, el trebuie sa faca fata unui criminal high-tech, ale carui arme cibernetice depasesc intelegerea lui McClane," continua el.

Umorul joaca un rol important in Die Hard 4.0 / Greu de ucis, replicile lui McClane fiind deja elementul distinctiv al filmelor din seria Die Hard. De data aceasta, umorul marcheaza diferenta dintre McClane si adversarul sau, Gabriel. "intre cei doi exista un decalaj temporal. McClane apartine unei epoci in care tehnologia digitala nu era atat de dezvoltata. El e absolut incapabil sa inteleaga ce face un hacker si, prin urmare, nu poate dejuca de unul singur planul adversarului sau." explica Willis.

Pentru a-l opri pe Gabriel, McClane este nevoit sa apeleze la ajutorul lui Matt Farrell si al unui hacker cunoscut sub pseudonimul de 'Warlock'. Acesta, din "centrul sau operational", cum il numeste el (in realitate, pivnita casei mamei sale), le furnizeaza lui McClane si lui Farrell informatii cruciale pentru reusita actiunii.

Un personaj important este Mai, iubita lui Gabriel si cea care dirijeaza actiunile pe teren. "Mai se bazeaza pe capacitatile sale fizice iesite din comun. Este extrem de rapida, inteligenta, periculoasa si stapaneste la perfectie actele martiale. Contrastul dintre stilul sau modern de lupta si metodele invechite ale lui McClane da nastere unei dinamici extrem de interesante," spune actrita Maggie Q, interpreta lui Mai.

Gabriel, adversarul lui McClane in film, este cel mai interesant personaj negativ din toata seria Die Hard. Planurile sale tintesc mult mai sus decat raufacatorii cu care a avut de-a face McClane pana acum. El nu vizeaza o firma si nici macar o corporatie, ci intreaga America. in plus, are convingerea ca o face pentru o cauza buna. "Gabriel are o rafuiala cu guvernul, iar planul sau vizeaza sa-i trezeasca la realitate pe americani," explica Timothy Olyphant, interpretul lui Gabriel.

Cand McClane ameninta sa-i strice planurile, Gabriel ii rapeste fiica, pentru a-l impiedica sa actioneze. "Lucy este acum eleva de liceu si McClane este foarte atasat de ea. Nu s-ar da in laturi de la nimic pentru a-si salva fiica. De aceea, Gabriel va constata ca a facut o mare greseala rapind-o," explica Bruce Willis.

"Lucy a mostenit de la tatal sau spiritul ager, tenacitatea si o anume duritate in felul de a fi. La inceputul filmului, relatia dintre ea si McClane este tensionata, Lucy reprosandu-i ca a fost absent din viata ei pe aproape toata perioada copilariei. Totul se schimba, insa, cand viata ii este amenintata de Gabriel", comenteaza actrita Mary Elizabeth Winstead, interpreta lui Lucy.

"Realizarea acestui film n-a fost o sarcina usoara, dar sunt foarte multumit de rezultat. Mie personal mi se pare la fel de bun, daca nu si mai bun decat primul Die Hard. Spectatorii vor regasi in el tot ceea ce au indragit la aceasta serie de filme, precum si o serie de elemente noi. in peisajul cinematografic recent dominat de filme fantastice, Die Hard 4.0 ne coboara cu picioarele pe pamant, prin scene de actiune reale, prin umorul savuros si reintalnirea cu un erou obisnuit, detectivul McClane," conchide Bruce Willis.

Despre actori
jinglebells