Articole L'Entente cordiale

(2006)

Intelegere cordiala

Realizatorii despre film

FRANCOIS DE LA CONCHE, vazut de CRISTIAN CLAVIER

"Interpretez un functionar de la Quai d’Orsay (Ministerul de Interne –n.t.), un tip care-i plin de principii. E un nobil falit, cum sunt multi, dar care are o sotie "din popor" foarte bogata. De prisos sa spun ca nu se inteleg deloc. Francois de La Conche accepta sa reintre in serviciu de "dragul natiunii" si "pentru interesul national". Misiunea care i se incredinteaza e foarte simpla: sa recupereze un super-chip care-i mandria tehnologiei militare rusesti si care intrase pe mana lui Zilenko, fost agent KGB, transformat in traficant de arme. Indata ce pleaca spre Londra va trece printr-o multime de peripetii incredibile. E fortat de imprejurari sa faca echipa cu un tip interpretat de Daniel Auteuil, dar cu care nu prea are nimic in comun. Intelegerea cordiala care trebuia sa aiba loc se transforma in altceva! De La Conche si translatorul nu se inteleg deloc din cauza ca sunt tipuri total diferite de personalitate. Ca sa iasa dintr-o incurcatura, aristocratul cere ajutorul unei foste iubite (Jennifer Saunders), o scotiana excentrica care iubeste animalele. Francois de La Conche este un fel de James Bond caruia nu-i place actiunea. Gandeste mult, dar se intampla des ca lucrurile sa iasa tocmai pe dos. In final, ca un patriot si un om plin de principii ce este, ne rezerva tuturor o surpriza.

JEAN-PIERRE MOINDRAU, interpretat de DANIEL AUTEUIL

"Jean-Pierre, personajul meu, este translator cvadrilingv la UNESCO. E bun in domeniul lui, dar in plan personal, are probleme serioase cu femeile si cu banii. E un seducator invederat al carui stil de viata ii depaseste cu mult mijloacele financiare. De aceea e gata sa faca tot felul de mici slujbe ca sa castige un ban in plus. Doreste sa faca voiajul la Londra pentru ca astfel are ocazia de a-si vedea logodnica, o tanara de origine indiana. in plus, i se pare atractiva misiunea asta, alaturi de un aristocrat si avand multi bani la dispozitie. Cat priveste colegul de misiune... ii desparte totul! Christian Clavier e din cap pana-n picioare numai principii, pe cand personajul meu nu are nici unul! Au o misiune de indeplinit, dar nu va fi deloc simplu!"

LORD CONRAD, interpretat de JOHN CLEESE

"In 42 de ani de cariera cinematografica, e prima data cand joc intr-un film francez! Am fost foarte fericit cand mi s-a propus rolul, imi place spiritul si modul in care se lucreaza. Echipele sunt mai familiare, nu e nimic inchistat cum se intampla la marile productii anglo-saxone. Ambianta e mult mai lejera. Mi-ar placea sa filmez mai des aici. in Statele Unite trebuie sa faci excursii de cate 15 ore si asta te epuizeaza! Dupa trei saptamani in ritmul asta esti secatuit de puteri, nu mai ai energie nici sa joci, nici sa dai ceea ce trebuie filmului. Aici, s-a turnat intr-un ritm omenesc si chiar m-am putut intoarce acasa fara sa ma simt in nici un fel sufocat!"

GWENDOLINE Mc FARLANE, interpretata de JENNIFER SAUNDERS

"Am mai turnat 'Absolutely Fabulous' in Franta, dar sa joc intr-un film francez a fost un vis implinit! La fel ca multi dintre britanici, apreciez mult acest cinema. La filmari echipele sunt mult mai calme si mai destinse decat cele din Anglia. Cinema-ul face intr-adevar parte din aceasta tara! Ca experienta, imi va ramane o amintire excelenta! E o promisiune ferma, pentru data viitoare, ma pun serios pe invatat franceza!"

VINCENT DE BRUS, regizor

"Daca totul s-a petrecut comod si placut din punct de vedere uman, nu se poate spune acest lucru si din punct de vedere logistic. Am inceput filmarile la Londra, unde nu ne-am imaginat ca va fi atat de frig. Am avut parte de toate: ninsoare, polei, gheata. Nici nu mai stiam ce trebuie sa filmam ca sa respectam totusi planning-ul. Ne-am adaptat cum am putut, toata lume s-a straduit sa iasa bine. Pentru noi, francezii, a fost "O campanie in Anglia".

Pana la urma ne-am intors in Franta unde am filmat in conditii de studio, dar am prins si cateva exterioare in locuri alese special in Paris si "machiate". Cu panouri si mobilier specific am creat propriul colt de "Westminster City" si oricine putea sa jure ca-i atmofera englezeasca pura! Pana si pubelele negre inscriptionate, cutiile de scrisori, totul a parut natural! Mie imi place mult asa ceva, pentru ca a corespuns ideii pe care o am despre cinema: sa faci intotdeauna adevarul din fals! intr-un fel, e o escrocherie intelectuala, ce-i drept!

Pentru decorul apartamentului de hotel, ne-am descurcat tot in studio. Cu ceea ce aveam noi de gand sa facem acolo, explozii, impuscaturi, mizerie, nu ne-ar fi suportat nici un hotel din lume!

Sinopsis
jinglebells