Articole Knight and Day

(2010)

Întâlnire explozivă

Începuturile

Cu o viteză nebună, agentul secret Roy Miller (Tom Cruise) dă peste cap viața lui June Havens (Cameron Diaz), în aparență o persoană obișnuită, și invers. June urcă într-un avion în Wichita, Kansas, și intră în vorbă cu misteriosul șarmant de lângă ea, Roy. Curând după aceea, totul se schimbă. Dintr-o dată, avionul se prăbușește într-un lan de porumb, la bord nerămânând niciun pasager sau membru de echipaj în viață.

Fără să aibă timp să-și tragă răsuflarea, June se trezește că e urmărită prin toată lumea, ferindu-se de gloanțe în Boston, sărind pe acoperișuri în Austria și fugind de tauri în Sevilia - toate astea în compania unui agent secret potențial duplicitar, posibil instabil și totuși atrăgător în miezul unei aventuri pe viață și pe moarte care îi va împinge pe acești doi oameni din lumi opuse să facă un lucru de care s-au ferit multă vreme: să aibă încredere. Acum, nimic nu va mai fi din nou la fel pentru ei, când acest agent secret e răvășit de dragoste, iar această femeie de rând se trezește că e capabilă de cele mai extraordinare lucruri pe care și le putea imagina.

"Întâlnire explozivă are tot ce-mi pot dori într-un film", spune Tom Cruise. "Este o combinație perfectă de acțiune, comedie și personaje inedite, identificabile cu o poveste de dragoste care pare foarte organică. Ce mi-a trezit interesul pentru povestea dintre Roy și June e că tot ce li se întâmplă li se întâmplă prin prisma acțiunii. Provocarea și bucuria pentru mine și Cameron a fost să găsim căi de a scoate la iveală personajele în miezul acestor momente nebunești de pericol, care-i fac pe Roy și June să dea ce au mai bun în ei, care e ideea supremă de romantism."

Cameron Diaz, care era deja implicată în proiect când Cruise a venit la bord, a apreciat jocul personajelor, romantismul dintre ei și șansa de a aborda rolul alături de protagonistul ei. "Am fost atrasă de Întâlnire explozivă nu numai pentru acțiunea intensă, ci și pentru că am văzut în el o poveste de dragoste pătimașă între doi oameni care provin din lumi complet opuse", spune Diaz. "Roy și June au chestia aia că fiecare trezește ceva interesant și neașteptat în celălalt și m-am gândit că ar fi atât de distractiv să explorez asta în această peripeție palpitantă alături de Tom."

Regizorul James Mangold e cunoscut pentru abordarea creativă și periculoasă a genurilor clasice. Recent a regizat filmul biografic laureat cu Oscar despre Johnny Cash, Walk the Line și a conferit spirit și viteză westernului în aclamatul 3:10 to Yuma. Acum pornește pe un drum nou, combinând spionajul internațional cu dragostea spirituală, creând o rețea complexă de urmăriri în mare viteză, lupte și scăpări ce au în centru o poveste de dragoste plină de strălucire și umor.

Spre deosebire de cele mai multe filme de acțiune de această amploare, "Întâlnire explozivă" n-a pornit de la o carte de benzi desenate, de la seriale de televiziune sau vreo franciză, ci de la un scenariu semnat de Patrick O'Neill. Pentru Mangold, a fost o șansă să facă din ceva clasic ceva nou. "Am văzut Întâlnire explozivă ca pe o îmbunătățire a acelor minunate creații cinematografice hollywoodiene, un film plin de călătorii, strălucire, umor, dragoste și aventură, dar cu personaje moderne dinamice și acțiune intensă", spune el. "Unul dintre cele mai importante lucruri pentru mine, ca regizor care a făcut atât drame, cât și comedii, a fost să nu fac din Întâlnire explozivă un film ca James Bond. Am vrut să facem ceva mai fantezist, mai asemănător cu "Șarada" sau "La nord, prin nord-vest"; un film de acțiune modern neapăsător. Am vrut să oferim publicului o călătorie distractivă în jurul lumii, plină de umor, însă cu personaje care să pară perfect veridice și actori care să se angajeze în sensul ăsta."

Mangold continuă: "Pentru a face toate asta, ai nevoie de oameni potriviți. Cu Tom și Cameron, am știut că e posibil. Unul din lucrurile de care mi-a fost dor în filmele lui Tom din ultimii ani - și am vrut să văd din nou asta în "Întâlnire explozivă" - a fost să-l văd pe Tom într-un rol uman și nostim. Am fost foarte încântat să profit de șansa de a face pasul ăsta cu el în rolul lui Roy Miller, un personaj care începe brusc să se întrebe ce-și dorește de la viață. Și apoi, în lumea lui Roy, apare Cameron Diaz, în rolul lui June Havens, care-l pune în postura de a face și de a simți lucruri pe care nu le-a mai făcut și nu le-a mai simțit până atunci. Unul din aspectele majore care m-au interesat a fost umorul rezultat din combinarea stângăciilor lor romantice cu acțiunea de mare amploare."

Altă persoană-cheie în proiect a fost partenera de-o viață a lui Mangold în realizarea de filme - și în căsnicie, în spatele scenei - producătoarea Cathy Konrad, cu care a creat un cod verbal ce frizează telepatia. Konrad a fost atrasă de "Întâlnire explozivă" datorită originalității poveștii. "E greu să găsești materiale originale care să nu se bazeze pe supereroi", observă ea. "Ceea ce ne-a atras la Întâlnire explozivă a fost că e vorba de două personaje, mai mult decât de acțiune. Reflectă ceva ce cred că se regăsește în toată munca noastră: idea că în toate povestirile bune există oameni grozavi."

Mangold s-a desfătat cu ideea de a devia de la un gen iubit. "Eram foarte conștienți de moștenirea și iconografia filmelor de spionaj - filmele cu Bond, Bourne, seria Misiune imposibilă - și am căutat mereu să schimbăm asta și să găsim noi moduri de abordare", explica el . "Întâlnire explozivă nu e o parodie. Ne-am străduit să creăm o lume complet reală pentru public, care este, de asemenea, profund comică."

Mangold a plusat în ceea ce privește impactul dintre arta spionajului sofisticat, comedia și dragostea, ducând personajele într-un teritoriu alunecos, unde îi place să se afle. Una din întrebările comice puse în film este: chiar dacă ești un spion capabil să prăbușești un avion sau să salvezi lumea, ești în stare să faci față unei relații? Ai două personaje minunate, complet opuse - o femeie care a visat întotdeauna să se ducă undeva, dar n-a fost niciodată și un bărbat care a fost peste tot, dar n-a căzut pradă dragostei. E o coliziune de dorințe opuse din momentul în care se întâlnesc."

Sinopsis Despre producție
jinglebells