Articole Jurassic Park

(1993)

Jurassic Park

Despre producție

Bine ați revenit la Jurassic Park!
Pentru că se apropia cea de-a 20-a aniversare a unuia din cele mai durabile succese ale studiourilor Universal, Jurassic Park, s-a luat hotărârea de a relansa filmul în cinematografele din toată lumea în versiune convertită în 3D, și restaurată cu rezoluție 4K.

Datorită îmbunătățirilor aduse de tehnologia 3D, spectatorii din toată lumea vor putea vedea acum Jurassic Park așa cum Steven Spielberg mai mult ca sigur ca și l-a dorit atunci când l-a realizat. Tehnologia 3D va oferi nostalgicilor care au pasionați de filmul din 1993 o reîntoarcere în timp cu o viziune nouă, dar și publicului nou, șansa de a intra în universul de neuitat creat de Stan Winston și de Industrial Light And Magic.

Generații întregi au privit aventurile lui Lex și Tim, care încercau să se lupte cu velociraptorii, și au fost uluite de scenele în care dr. Sattler și dr. Grant dau peste turma de brahiozauri grațioși, dar nu au putut să se bucure de experiența profundă a acestor aventuri de pe insula Nublar imaginate de Michael Crichton și David Koepp. Până acum.

Era esențial ca Jurasic Park să ofere o experiență de neuitat fiecărei generații, și ca publicul să nu iasă de la film spunând că o anumită scenă a avut efecte 3D grozave, ci cu sentimentul că a trecut printr-o aventură totală și profundă. Pentru a fi siguri că acesta va fi rezultatul conversiei 3D, realizatorii și-au pus o singură întrebare: cum te simți când asculți un concert stând în mijlocul orchestrei?

Spielberg mai lucrase cu STEREO D, echipa care a convertit în 3D Titanic, așa că i-a cooptat din nou. Au vizionat filmul cadru cu cadru pentru a stabili unde se potrivește efectul 3D. Rezultatul a fost acela că, acum, când auzi tropăitul unui T.rex, vezi paharele de pe bordul mașinii cum se aștepți să eclozeze puiul de velociraptor, ai senzația că intri pentru prima dată în Jurassic Park.

Realizatorii speră că publicul va aprecia experiența Jurassic Park 3D la fel cum au apreciat-o cei peste 700 de membri ai echipei care au muncit enorm pentru a recalibra filmul, și că de-abia vor aștepta ca, atunci când va începe tema muzicală, deja celebră, creată de JOHN WILLIAMS, să se întoarcă acolo unde a început totul.

DESPRE CONVERSIE

Încă de când a făcut filmul, Spielberg a gândit scenele de acțiune multimidensional, așa că, atunci când a venit vremea reconversiei în 3D, studioul Stereo D a beneficiat mult de pe urma acestor decizii regizorale.

Dar puriștii nu au de ce să se teamă, căci Spielberg a avut grijă să nu producă schimbări semnificative acestor scene care au rămas pentru totdeauna în imaginarul colectiv al iubitorilor de film. Conversia în 3D a necesitat nouă luni; după multe sesiuni de vizionare, echipa de la Stereo 3D responsabilă cu rotoscopia și cu profunzimile a început să lucreze cu fiecare componentă din fiecare cadru, utilizându-se softul propriu pentru profunzimi, VDX. Apoi, echipa responsabilă cu efectele vizuale speciale a studioului a adăugat efecte 3D pentru elemente precum fum, scântei, ploaie, sau orice fel de particule.

La filmele noi, cel mai adesea conversia se realizează împreună cu echipa de producție, iar Stereo D primește elementele din oră în oră, sau în fiecare zi. La titluri deja filmate, precum Jurassic Park, durata conversiei variază în funcție de mulți factori, dintre care cei mai importanți sunt condiția în care se află negativele originale, lungimea filmului, sau dificultățile detaliilor din fiecare cadru convertit.

Pentru că elemente naturale precum ploaia sau frunzele dintr-o pădure sunt considerate a fi unele din cele mai dificile detalii de convertit, Jurassic Park 3Di a fost un exercițiu academic extrem de interesant pentru mulți dintre membrii echipei responsabile cu această sarcină.

S-au adăugat elemente de fundal, dar și de plan mediu sau prim plan, pentru ca experiența spectatorilor în scenele în care apar dinozaurii să fie una într-adevăr de neuitat. Conversia a mărit dimensiunile dinozaurilor, care acum par că ies din ecran și îi poți atinge. Echipa responsabilă cu sound design-ul a profitat, de asemenea, de noutățile tehnologice pentru a conferi sunetului profunzime și mai multă dinamică.

Pentru spectatorii de azi, brahiozaruii vor fi mai frumoși ca niciodată, iar tiranozaurii, mai terifianți decât au fost vreodată pe marele ecran.

Universal Pictures prezintă JURASSIC PARK 3D, o producție Amblin Entertainment Production, cu Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Richard Attenborough, Bob Peck, Martin Ferrero, B.D. Wong, Samuel L. Jackson, Wayne Knight, Joseph Mazzello, Ariana Richards. Stan Winston e responsabil cu crearea dinozaurilor “live action”, mișcările dinozaurilor sunt realizate de Dennis Muren, ASC. Phil Tippett este supervizorul realizării dinozaurilor, iar efectele speciale legate de dinozauri sunt realizate de Michael Lantieri. Muzica îi aparține lui John Williams, montajul, lui Michael Kahn, ACE,scenografia e realizată de Rick Carter. Dean Cundey, ASC, este director de imagine. Filmul e bazat pe romanul lui Michael Crichton. Scenariul le aparține lui Michael Crichton și David Koepp, iar producători sunt Kathleen Kennedy și Gerald R. Molen. JURASSIC PARK 3D e regizat de Steven Spielberg. Efectele speciale au fost realizate de Industrial Light & Magic.

Sinopsis
jinglebells